Lentäjänä työskennellyt Jorma Karlsson päätyi teologian opintoihin, kun kalenteri tyhjeni eläköitymisen myötä.
Pitkän uran Finnairin liikennelentäjänä tehnyt Jorma Karlsson huomasi kalenterinsa tyhjentyneen eläkkeelle jäämisen seurauksena koronakeväänä 2021.
Hän keskusteli teologiystävänsä kanssa elämän uusista mahdollisuuksista, ja ystävä vinkkasi Whatsapp-linkillä Itä-Suomen yliopiston teologian avoimen yliopiston väylän juuri avautuneeseen ilmoittautumiseen. Karlsson kävi tuumasta toimeen ja ilmoittautui ryhmään siltä seisomalta – syksyksi olikin yllättäen taas tekemistä.
Teologian opinnot olivat kiinnostaneet Karlssonia jo jonkin aikaa. Itä-Suomen yliopiston opintoihin häntä vetivät eritoten avoimen yliopiston opintojen suoritusmahdollisuudet.
– Kyllä se etäopintomahdollisuus oli ehdottomasti yksi houkutin yliopistovalinnassa, Etelä-Suomessa asuva Karlsson kertoo.
Tuoreena eläkeläisenä aikaa opintoihin oli hyvin. Opinnot alkoivat ja etenevät nyt tutkinto-opiskelijanakin lähinnä harrastusmielessä, ”mutta eihän sitä koskaan tiedä”, Karlsson tuumii ja hymyilee.
Sukellus tieteelliseen teologiaan
Teologian opinnoissa Itä-Suomen yliopiston avoimen väylän opiskelijoilla on tutkinto-opiskelupaikkatakuu. Tämä tarkoittaa, että suoritettuaan opinnot vaadittavin arvosanoin yhden lukuvuoden aikana valintakelpoiset opiskelijat valitaan tutkinto-opiskelijaksi.
Tällä hetkellä teologian avoimen väylän opintoihin kuuluu 29 opintopisteen opiskeleminen. Tälle polulle Jorma Karlsson astui syksyllä 2021.
– Apua opintoihin ja tuutorointia oli tarjolla paljon ja helposti koko väylävuoden ajan. Sekä tuutori että avoimen yliopiston suunnittelija ja koulutussihteeri olivat vahvasti mukana tukemassa opintoja niin teknisissä asioissa kuin opintoihinkin liittyen, hän kertoo.
Yleiskäsitys teologiasta tieteenä avautui perusopintojen aikana. Teologian oppialojen suuntautumiset selvenivät hyvin.
Jorma Karlsson
Vaikka aikaa ja intoa opintoihin olikin, ei opiskelu ollut stressitöntä. Tutkinto-opiskelijaksi valittavilta vaaditaan teologisten opintojen opintomenestyksen olevan hyvää tasoa eli painotetun keskiarvon on oltava vähintään 3/5.
– Kyllähän siitä paineita tuli, vaikka opinnot etenivät aikataulussa ja hyvillä arvosanoilla, Karlsson muistelee.
Teologian väyläopintojen kautta tutkinto-opiskelijaksi hakeutumista hän suosittelee ennen kaikkea heille, joilla on jo jokin ylempi korkeakoulututkinto.
Teologia jakaantuu useisiin eri oppialoihin. Näiden oppiaineiden erot ja painotukset avautuvat perusopintojen aikana.
– Erityisen kiinnostavaksi huomasin kristinuskon varhaisten vaiheiden jutut sekä systemaattisessa teologiassa että eksegetiikassa.
Teologin tulevaisuus
Tulevaisuuteen Jorma Karlsson suhtautuu rauhallisesti. Tutkinnon tekemisen hän kokee mielekkäänä, vaikka tarvetta uudelle työuralle hänellä ei varsinaisesti ole. Kirkollisissa piireissä teologiselle osaamiselle on tarvetta myös vapaaehtoisten keskuudessa.
Ensi syksynä opinnoissa ovat edessä kirkolliset soveltavat opinnot, jotka suoritettuaan Karlssonilla on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vaatima pätevyys pappisvirkaan. Näin Karlssonilla on valmistuttuaan ja halutessaan mahdollisuus vielä pappisvihkimykseen, mikäli virkavuosia olisi jäljellä riittävästi.
– Mitään vaihtoehtoa en halua sulkea pois. Johdatuksessahan tässä ollaan, Karlsson sanoo ja naurahtaa.