UEF-lähettiläät päättävät pian toimikautensa ja taakse jääkin aika erikoinen vuosi. Korona-tilanteesta huolimatta työt ovat jatkuneet entiseen tapaan, ja lähettilästoiminnalle on ollut paljon kysyntää.
Uudet toimintatavat otettiin käyttöön pikaisesti syksyllä, kun normaalit kouluvierailut ja messuesittelyt eivät enää olleet mahdollisia. Tilannetta osattiin onneksi ennakoida hieman jo etukäteen ja joustaviin muutoksiin oli valmistauduttu, vaikka keväällä toki toivottiin tilanteen normalisoituvan pian.
– Lähettilästoiminta on näin korona-aikana muovautunut ajan vaatimuksiin mainiosti. Monenlaiset rajoitukset fyysisten vierailujen ja tapahtumien osalta eivät ole lannistaneet tai passivoineet, vaan keinot esitellä koulutuksia ja yliopistoelämää ovat löytyneet mallikkaasti, toimintaa Kuopion kampuksella vetävä suunnittelija Jouko Holopainen kertoo.
Esittelyjen lukumäärä on vain hieman alhaisempi kuin mihin on totuttu aiempina vuosina.
– Kaiken kaikkiaan esittelyillä on tavoitettu toista sataa oppilaitosta, rekrytointipäällikkö Marko Junkkarinen summaa.
Huhtikuun lopussa päättyvällä kaudella UEF-lähettiläinä ansiokkaasti toimivat fysiikan opiskelija Sini Juuti, venäjän kielen opiskelija Laura Kosonen, sovelletun fysiikan opiskelija Maria Laurikainen, erityisopettajaksi ja erityisluokanopettajaksi opiskeleva Karoliina Liikala, tietojenkäsittelytieteen opiskelija Ville Miettinen, sosiaalityön opiskelija Mirka Nieminen, ympäristöpolitiikan opiskelija Sanni Penttinen, psykologian opiskelija Tytti Ryynänen, oikeustieteiden opiskelija Jenina Soimala, biolääketieteen opiskelija Elina Tervo ja farmasian opiskelija Nina Vuori. UEF-tubettajana toimi luokanopettajaksi opiskeleva Anni Tirkkonen.
Korona-vuoden lähettiläiden kokemus on ollut erilainen aiempiin sukupolviin verrattuna, mutta onneksi tämä ei kuitenkaan ole vaikuttanut porukan ryhmäytymiseen. Lähettilästyön antoisimpina puolina on koettu tälläkin kaudella hyvä yhteishenki ja uudet ystävyyssuhteet oman alan ulkopuolelta.
– Mielestäni parasta ja yllättävintä kuluneessa lähettiläskaudessa on ollut se, miten mahtava porukka lähettiläistä muodostui koronasta huolimatta. Pelkäsin, että muihin lähettiläisiin tutustuminen jäisi vajaaksi. Näihin ihmisiin tulen ehdottomasti pitämään yhteyttä lähettiläskauden jälkeenkin, enkä olisi voinut ajatellakaan, miten paljon eri alojen opiskelijoiden kanssa voikin olla yhteistä, Mirka Nieminen kertoo.
Parhaat käytännöt käyttöön
Moni korona-ajan uudistus jää osaksi lähettiläiden toimintatapoja myös pandemiatilanteen päätyttyä. Tästä esimerkkinä ovat sujuvat etäesittelyt sekä virtuaaliset hakijatapahtumat.
Myös psykologian oppiaineen lähettiläs Tytti Ryynänen kokee etäesittelyt hyödylliseksi, mutta painottaa vuorovaikutuksen tärkeyttä.
– Poikkeusvuonna etäesittelyt ovat toimineet todella hyvin. Ehkäpä jatkossa etäesittelymahdollisuus voisi olla toimiva vaihtoehto tavallisen esittelyn rinnalla. Lähiesittelyissä kuitenkin vuorovaikutus yleisön kanssa on parempaa, joten täysin toimintatapaa en muuttaisi normaalitilanteessakaan.
Samaa mieltä on myös Jouko Holopainen. Erityisesti messujen muuttuminen verkkovälitteisiksi on koettu haastavaksi. Virtuaaliset messut eivät ihan täysin voi korvata fyysistä messuelämystä eivätkä samalla tavoin myöskään houkuttele vierailijoita.
– Verkkomessuilla potentiaalisten hakijoiden tavoittamisessa on omat haasteensa, Jouko tuumaa.
Etäesittelyt ovat tuoneet paljon liikkumavaraa ja joustavuutta lähettilään työhön. Opinnot on helpompi yhdistää työhön, kun matkustamista on vähemmän.
– Se, että pystyy päättämään, milloin tekee töitä, on mahtavaa. En tiedä mitään työtä, joka sopii yhtä hyvin opintojen oheen aikataulun puolesta. Yllätyin siitä, miten vapaasti työaikansa sai käytännössä päättää, Ville Miettinen toteaa.
Myös sosiaalinen media on auttanut poikkeusaikana saamaan yhteyden nuoriin hakijoihin ja tarjonnut mahdollisuuksia esittää kysymyksiä ja hankkia lisätietoa sekä käytännön kokemuksia UEF-lähettiläiltä. Hae yliopistoon -päivät pidettiin virtuaalisena marraskuussa ja tapahtumille tehtiin myös ”jatkot” keväällä. Nämä teemoitetut ja eri aloja esittelevät livelähetykset teamsissä ja Instagramissa on koettu mukaviksi.
– Pitäisin jatkossakin mukana ehdottomasti erilaiset livet instagramin puolella! Koen, että UEF-lähettiläiden somen monimuotoisuuden lisääminen on antanut seuraajillemme mahdollisuuden tutustua meihin ja meidän yliopistoomme vieläkin paremmin, biolääketieteen lähettiläs Elina Tervo kertoo.
Lähettiläiden some täydentyy ja kehittyy
Päättyvän kauden aikana lähettiläät saivat myös uuden kanavan. Lainahaalareissa-podcast on avannut nimenomaan hakijoille kiinnostavia sisältöjä SoundCloudissa. Podcastia on tuottanut UEF-tubettaja Anni Tirkkonen.
– Sisältöjen tuottaminen on ollut todella mielekästä. Sisältöjen tuottamisessa pääsee kehittämään ja haastamaan omaa osaamistaan sekä näkemään oman käden jäljen. Työntekoa pystyy suunnittelemaan oman aikataulun mukaan. Lisäksi työssä on päässyt haastattelemaan monia ihmisiä ja tekemään yhteistyötä muiden UEF-lähettiläiden kanssa!
– Saattaapa olla, että UEF-lähettiläiden somenäkyvyys täydentyy taas syksyllä vielä yhdellä kanavalla. TikTok on varmastikin mukana tulevaisuudessa, markkinointikoordinaattori Jenni Peltonen vinkkaa.
Eikä UEF-lähettiläiden some-kanavia kannata unohtaa kesälläkään. Anni Tirkkonen ja Maria Laurikainen jatkavat lähettiläiden kanavien parissa koko kesäajan toukokuusta elokuulle.
– Kesällä luvassa on podcast-sarja minulta ja Marialta, jossa pohditaan opiskelun polttavia puheenaiheita. Lisäksi kesällä päästään näkemään muun muassa Kuopion ja Joensuun parhaita puolia kesäkaupunkeina, Anni lupaa.
Uusien UEF-lähettiläiden haku käynnistyy pian
Uusia lähettiläitä haetaan taas 14.–28.4.2021. Jokaisesta tiedekunnasta valitaan kolme UEF-lähettilästä, eli yhteensä 12 opiskelijaa. Lähettiläiden lisäksi haussa on toistamiseen myös UEF-tubettaja. Tubettajan työnkuvaan kuuluu erityisesti pidempien sisältöjen tuottaminen UEF-lähettiläiden YouTube-kanavalle sekä tuoreen Lainahaalareissa-podcastin tuottaminen.
Lähettilästoimintaan kaivataan kaikenlaisia persoonia kattavasti UEFin eri aloilta. Muutama ominaisuus on kuitenkin koettu eduksi ja hyödyksi UEF-lähettilään töissä. Karoliina Liikala kertoo, että erityisesti asenne työtä kohtaan on tärkeä.
– Hyötyä on avoimesta ja reippaasta asenteesta! UEF-lähettilään on oltava motivoitunut esimerkiksi etsimään tietoa hakijan kysymykseen ja oppimaan lisää yliopistostamme. Työ on hyvin itsenäistä, joten se vaatii oman toiminnan ohjausta, muun muassa aikataulujen ja sähköpostien järjestyksessä pitämistä.
Valituiksi tulleet 13 UEF-lähettilästä ja -tubettaja aloittavat työsuhteensa syyskuun alussa koulutusjakson jälkeen.
Katso lisää lähettiläiden mietteitä päättyvästä kaudesta ja terveiset kiinnostuneille hakijoille:
Mikä ihmeen UEF-lähettiläs? Video katsottavissa YouTubessa.
UEF-lähettilään hommissa. Podcast-jakso kuunneltavissa Soundcloudissa.
Tutustu UEF-lähettiläisiin myös sosiaalisessa mediassa:
Facebookissa, blogissa, Instagramissa nimellä @ueflahettilas, YouTubessa nimellä UEF-lähettiläät ja Snapchatissa nimellä uniuef.
Lainahaalareissa-podcastin löydät UEFin Soundcloudista.