Tutkija Tanjaniina Laukkanen ja professori Jari Laukkanen valottavat juuri julkaistussa tietokirjassaan kansantajuisesti ja monipuolisesti saunomisen vaikutuksia terveyteen. Docendon kustantama Sauna, keho ja mieli -kirja julkaistiin 23. huhtikuuta.
Suomalaisilla on kokemustietoa siitä, että sauna on hyväksi niin mielelle kuin ruumiillekin. Mutta mihin saunan positiiviset terveysvaikutukset perustuvat? Uutuuskirja kokoaa aiheesta uusimman tutkimustiedon, joka perustuu muun muassa Itä-Suomen yliopistossa kerättyyn laajaan tutkimusaineistoon. Kirjassa perustellaan saunomisen terveyshyötyjä fysiologian kautta – ja kerrotaan, miten terveyttä voi edistää mukavasti, saunasta nauttien.
Uusin tutkimustieto osoittaa, että säännöllinen saunominen on yhteydessä pienempään sydänsairauksien, sydänperäisen äkkikuoleman, verenpainetaudin sekä muistisairauksien vaaraan. Se näyttäisi vaikuttavan myös hengityselimistön sairauksien riskiin sekä matala-asteisiin tulehduksiin. Jo puolen tunnin saunominen voi laskea verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa. Stressi näyttää helpottavan useimmiten saunoessa, minkä suomalaiset saunojat ovat kokemusperäisesti aina tienneetkin.
Kirjassa kerrotaan saunomisen tieteellisesti todennetut terveysvaikutukset unohtamatta kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin teemaa medikalisoituneessa ja mittaamiseen keskittyvässä suoritusyhteiskunnassa. Lisäksi teos kertoo saunatutkimuksen tarinan kirjoittajien kotisaunan lauteilta globaalin median keskiöön. Mikä tekikään suomalaisesta saunasta kansainvälisesti kiinnostavan aiheen 2020-lukua lähestyttäessä?
Kirjoittajat ovat kansainvälisen tutkimusryhmänsä kanssa julkaisseet viime vuosina 30 vertaisarvioitua tieteellistä tutkimusta saunan terveysvaikutuksista. Professori, kardiologi Jari Laukkanen on ollut laatimassa Käypä hoito -suosituksia ja toimii asiantuntijana Euroopan kardiologisen seuran preventiojaoksessa.
Jari Laukkanen ja Tanjaniina Laukkanen: Sauna, keho ja mieli (Docendo 2020), sidottu, 141 sivua.
Lisätietoja: tiedotus@docendo.fi