Hybomitra expollicata on 39. Suomesta tavattu paarmalaji.
Itä-Suomen yliopiston, Helsingin luonnontieteellisen museon ja Turun yliopiston eläinmuseon tutkijoiden työryhmä löysi juhannusviikolla Suomelle uuden paarmalajin Hangosta, Tvärminnen biologisen aseman ympäristöstä.
Löydetty laji, Hybomitra expollicata, kuuluu verraten kookkaan kokoisiin hevospaarmoihin, joista monet ovat hyvin samannäköisiä keskenään. Laji on kuitenkin helppo erottaa muista sukunsa edustajista tunnusomaisen vaalean yleisvärinsä, takaruumiin pitkittäisraidoituksen, sekä tasaisesti kaventuvan peränpäänsä ansiosta (kuva). Lajin suomenkieliseksi nimeksi voisikin sopia juovapaarma, pitkittäisjuovaisen takaruumiin perusteella.
Juovapaarma on elintavoiltaan vaatelias, ollen riippuvainen murtovesikosteikoista – ja rämeistä. Sen levinneisyyden painopistealueita Euroopassa ovatkin Atlantin ja Välimeren rannikkorämeet. Lähinnä Suomea laji tunnetaan Ruotsin Skånesta ja Öölannista. Hybomitra expollicatan ruotsinkielinen nimi on elintapoihin viitaten saltfäbroms. Rannikkokosteikkojen kuivaamisen sekä rakentamisen takia juovapaarma on uhanalainen suurimmassa osassa Länsi-Eurooppaa, ja myös Ruotsissa se luetaan vaarantuneeksi.
Juovapaarmalla on kanta ainakin Tvärminnen ympäristössä, sillä työryhmä havaitsi useita yksilöitä päivän aikana. On mahdollista, että laji on hiljattain levittäytynyt Suomeen, koska Hangon, erityisesti biologisen aseman alueen, paarmalajisto on ennestään hyvin tunnettu, ja on epätodennäköistä, että näin tunnusomainen laji olisi jäänyt aiemmin huomaamatta. On mahdollista, että lajia esiintyy sopivilla paikoilla muuallakin Suomen etelärannikolla.
Hybomitra expollicata on 39. Suomesta tavattu paarmalaji.
Lisätietoja: Jaakko Pohjoismäki, Ympäristö- ja biotieteiden laitos, Itä-Suomen yliopisto, Jaakko.Pohjoismaki (a) uef.fi, p. 050 574 4745