Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Ihmisiä leirinuotiolla.

Uutuuskirjan esimerkkitarinat rohkaisevat kestävyysmurrokseen

Hyvinvoinnin ja vaurauden rajatonta kasvua pidetään itsestäänselvyytenä. Nopeasti etenevä ilmastonmuutos ja paheneva luontokato edellyttävät kuitenkin sitä, että toimiva yhteiskunta ja merkityksellinen elämä nähtäisiin rohkeasti uudella tavalla, väittää tutkimustietoa ja esimerkkitarinoita yhdistelevä uutuuskirja.

Tutkimustiedon pohjalta tiedetään, että kestävyysmurros edellyttää muutoksia kaikilla yhteiskunnan aloilla. Yritykset ja oppilaitokset uudistavat kilvan vihreitä strategioitaan ja yksilöiden kulutusvalinnat ohjautuvat yhä enemmän kestävien periaatteiden mukaisesti. Poliittiset puolueet saattavat kuitenkin edelleen jarrutella riittäviä uudistuksia.

– Haluamme kirjallamme tuoda esiin vaikuttavia kertomuksia siitä, kuinka epävarmassa maailmassa voi kaikesta huolimatta pyrkiä kohti kestävämpää yhteiskuntaa, tiivistää Kertomuksia kestävästä elämästä -kirjan päätoimittaja, yliopistotutkija Raisa Foster Itä-Suomen yliopistosta.

Keskustelumuotoisessa kirjassa yritysten, kansalaisyhteiskunnan, tieteen ja taiteen edustajat pohtivat yhdessä sitä, millaisten periaatteiden mukaiset elämäntavat mahdollistaisivat kestävän elämän maapallolla.

Yrittäjä- ja ympäristövaikuttajapariskunta Saara Kankaanrinta ja Ilkka Herlin antavat keskustelullaan rohkaisevan esimerkin siitä, kuinka sekä yritystoimintaa että arkielämää voi rakentaa monin tavoin kestävämmäksi luottamalla omiin arvoihin ja yhteistyön voimaan.

– Meillä on molemmilla kutsumus tehdä luonnon hyväksi jotain. Onhan se myös järjellä ajateltuna niin, että jos ekosysteemi tuhoutuu, niin ihan sama mitä teemme ihmisten kanssa, koska ihminen on täysin alisteinen muulle luonnolle, painottaa Kankaanrinta, joka on Herlinin kanssa perustanut muun muassa Elävä Itämeri -säätiön.

Herlinin mukaan yritysten on pakko muuttaa toimiaan tai muuten ne katoavat markkinoilta. Toisaalta hän korostaa, että yritysten tuotantotapojen ja kansalaisten kulutustapojen muutosten lisäksi tarvitaan myös kansainvälistä säätelyä.

– Kaikkia tarvitaan, jos haluamme päästä oikeaan suuntaan. Meillä on kaikki mahdollisuudet yrittää ratkoa ongelmia ison porukan kanssa, Herlin kertoo kirjan keskustelussa.

Kirjan toimitustyöstä yhdessä Hannu Heikkisen, Crister Nybergin, Antti Saaren ja Arto Salosen kanssa vastannut Foster korostaa sitä, kuinka ihmisten tulisi ymmärtää paremmin oma roolinsa kestävämmän tulevaisuuden rakentajana.

– Emme voi täsmällisesti tietää, millainen tulevaisuus on, koska rakennamme sitä jatkuvasti itse teoillamme. Siitä huolimatta täytyy kuitenkin olla näkymä hyvästä maailmasta, jonka soisimme myös tuleville sukupolville.

Tutkijoiden kanssa kestävästä elämästä oikeudenmukaisuuden, rohkeuden, viisauden, kohtuullisuuden, myötätunnon ja toivon näkökulmien kautta keskustelevat Herlinin ja Kankaanrinnan lisäksi kuvataitelija ja tuottaja Sophia Ehrnrooth, energia-alan yrittäjä Mika Anttonen, pääjohtaja ja entinen ministeri Olli-Pekka Heinonen, sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo ja ilmastoaktivisti Anton Keskinen.

Rohkaisevia kestävämmän elämäntavan esimerkkitarinoita esittelevä teos on syntynyt osana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa hanketta ja sen toivotaan saavuttavan mahdollisimman monen lukijan, niin yritysjohtajan kuin opiskelijankin. Kirja on vapaasti ladattavissa osoitteesta: https://erepo.uef.fi/handle/123456789/29756

Lisätietoja

Raisa Foster, yliopistotutkija, yhteiskuntatieteiden laitos, Itä-Suomen yliopisto, raisa.foster(at)uef.fi, puh. 050 447 4687