Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Hammaslääkärin välineitä

Virtuaalis-​haptinen si­mu­laa­tio­har­joit­te­lu voi edistää juurihoidon oppimista

Virtuaalitodellisuutta ja tuntopalautetta hyödyntävä simulaatioharjoittelu voi parantaa hammaslääketieteen opiskelijoiden taitojen kehittymistä sekä vähentää stressin kokemista prekliinisen juurihoito-opetuksen aikana, osoittaa tuore tutkimus. International Endodontic Journal -tiedelehdessä julkaistu tutkimus toteutettiin Itä-Suomen yliopiston sekä turkkilaisten ja brasilialaisten yliopistojen yhteistyönä.

Tutkimuksessa arvioitiin virtuaalitodellisuutta ja haptista palautetta eli tuntopalautetta hyödyntävän VR-haptisen simulaatioharjoittelun vaikutusta hammaslääketieteen opiskelijoiden taitojen kehittymiseen ja stressin vähentämiseen prekliinisen vaiheen juurihoito-opetuksessa.

Opintojen prekliinisessä vaiheessa omaksuttavat kädentaidot, psykomotoriset taidot sekä itseluottamus ovat tärkeä edellytys sille, että opiskelija voi siirtyä työskentelemään potilaiden parissa. Perinteisten opetusmenetelmien rinnalla käytetään yhä enemmän VR-haptista teknologiaa, joka mahdollistaa esimerkiksi harjoitteiden toistamisen tarpeen mukaan ja yhdenmukaisemman palautteen.

Nyt julkaistuun tutkimukseen osallistui 40 vapaaehtoista prekliinisen vaiheen juurihoito-opetukseen osallistunutta hammaslääketieteen opiskelijaa, jotka jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään. Kaikki opiskelijat osallistuivat samansisältöisille luennoille ja harjoittelivat hampaan valmistelua juurihoitoa varten. Toinen ryhmistä aloitti VR-haptisella simulaatioharjoittelulla ja harjoitteli sen jälkeen keinotekoisilla hampailla. Toinen ryhmä puolestaan harjoitteli ensin keinotekoisilla hampailla ja siirtyi simulaatioharjoitteluun vasta sen jälkeen. Opiskelijoiden stressitasoja ja kädentaitoja arvioitiin ennen ja jälkeen opetuksen, ja opiskelijat myös vastasivat itseluottamusta koskeviin kyselyihin.

Opiskelijat, jotka aloittivat VR-haptisella simulaatioharjoittelulla, kokivat vähemmän ahdistusta ja saivat merkittävästi korkeampia kädentaitopisteitä kuin toisen ryhmän opiskelijat. He myös arvioivat osaamisensa paremmaksi ja tunsivat olevansa paremmin valmistautuneita ja itsevarmempia hampaan valmistelussa ja siihen liittyvässä ongelmanratkaisussa. 

Opiskelijoiden kokema stressi väheni huomattavasti simulaatioharjoittelun jälkeen molemmissa ryhmissä. Simulaattori arvioi opiskelijoiden suoriutumisen myös samanlaiseksi molemmissa ryhmissä.

Tutkijoiden mukaan lisää tutkimusta vielä tarvitaan VR-teknologiaa hyödyntävän simulaatio-opetuksen pitkäaikaisvaikutuksista ja parhaista tavoista sisällyttää se hammaslääketieteen opetussuunnitelmiin.

Lisätietoja:

Kliininen opettaja Szabolcs Felszeghy, Itä-Suomen yliopisto, hammaslääketieteen yksikkö, puh. 050 575 8853, szabolcs.felszeghy@uef.fi

https://uefconnect.uef.fi/szabolcs.felszeghy/ 

Tutkimusartikkeli:

Usta, S.N., Silva, E.J.N.L., Keskin, C., Tekkanat, H., Liukkonen, M. & Felszeghy, S. (2025) A comparison of traditional and virtual reality haptic simulator approaches in preclinical endodontic training: Impacts on skill acquisition, confidence and stress. International Endodontic Journal, 00, 1–10. Available from: https://doi.org/10.1111/iej.14236