Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Anna-Kaisa Rouvinen Kiteen yläkoulun luokassa ja Maria Kaakinen etänä näytöllä.

Monipaikkaopetuksessa tekninen ja toiminnallinen ohjaus tulisi omasta luokkahuoneesta, sisällöllinen ohjaus taas etäyhteyksien päästä.

Voidaanko monipaikkaisella opetuksella säästyä pienten koulujen lakkautuksilta?

Tulevina vuosina peruskouluikäisten määrä vähenee Suomessa rajusti. Itä-Suomen yliopistossa pohditaan vaihtoehtoja perinteiselle lähiopetustavalle.

Ennusteiden mukaan vuonna 2030 Suomessa on kaikkiaan 145 kuntaa, joissa oppilasmäärä on 25 prosenttia nykyistä alhaisempi.

Jaakko Väisänen

Lehtori

Maria Kaakinen, Lasse Eronen, Jaakko Väisänen luokassa.
Lasse Erosen (vas.), Maria Kaakisen ja Jaakko Väisäsen mukaan monipaikkaopetus myös tasa-arvoistaisi kouluja, kun esimerkiksi valinnaisia aineita voitaisiin opettaa monipuolisemmin missä tahansa koulussa.

Monipaikkaisessa opetuksessa opettaja olisi uuden edessä, sillä hänen pitäisi johtaa luokan työskentelyä ilman, että hän on perehtynyt opetettavaan asiaan syvällisemmin.

Lasse Eronen

Yliopistonlehtori

Lasse Eronen puhuu Web-kameralle.
Lasse Eronen ja Maria Kaakinen kertovat oppilaiden keksineen kokeilun aikana oivia tapoja toteuttaa etäohjausta ja -opetusta. ”Heille tämä on ollut myös mahdollisuus opettaa opettajia tekniikan parissa.”
Anna-Kaisa Rouvinen opettamassa oppilaita.
Annakaisa Rouvisen mukaan monipaikkaopetuksen ensimmäinen kokeilu onnistui hyvin. Mahdollinen jatkuva monipaikkaopetus vaatisi kuitenkin hänen mielestään enemmän yhteistä suunnittelua.
Anna-Kaisa Rouvisen oppilaat luokassa tekemässä ryhmätyötä.
Eeli Partanen (vas.), Oiva Mämmi ja Mikko Saukkonen pitivät teemaviikkoa ja etäopetuskokeilua mukavana vaihteluna normaaliin koulutyöhön.

Avainsanat