Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Päällekkäin oleviä käsiä.

VTM Minna Joensuu, väitös 29.11.2024: Viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden suhde on avainasemassa kuntaorganisaatioiden muutoksissa

Sosiaalihallintotieteen alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa Kuopion kampuksella. Väitöstilaisuutta voi seurata myös verkossa.

Mikä on väitöstutkimuksesi aihe? Miksi aihepiiriä on tärkeää tutkia?

Viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden välinen suhde on keskeinen tekijä kuntien päätöksenteossa ja palvelujen toteuttamisessa. Tässä tutkimuksessa syvennetään ymmärrystä viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden välisestä suhteesta kuvaamalla poliittisen tilan käsitteen avulla ympäristöä, jossa viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden toiminta tapahtuu. Kuntaorganisaation kerroksellisuus ja hitaat kulttuuriset rakenteet tuovat omat erityispiirteensä tähän paikalliseen poliittiseen tilaan. Lisäksi tutkimus avaa uusia näkökulmia siihen, millainen rakenteen ja toimijan välinen suhde kuntaorganisaatiossa on ja millaista toimijuutta se viranhaltijoille ja luottamushenkilöille tuottaa.

Aihe on tärkeä ja ajankohtainen, koska Suomessa on jo toteutettujen uudistusten lisäksi meneillään merkittäviä hallinnollisia uudistuksia, jotka muuttavat kuntien tehtäviä ja toimintaa. Tutkimus tuo uutta tietoa kuntajohtamisen vuorovaikutusprosesseista ja päätöksenteosta tilanteessa, jossa toimintaympäristö on jatkuvassa muutoksessa.

Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tulokset tai havainnot?

Tutkimus osoittaa, että viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden välinen suhde on tilannesidonnainen ja muokkautuu ajan ja toimintaympäristön mukana. Kuntien toimintaympäristön jatkuvat muutokset, kuten hallinnolliset uudistukset, edellyttävät organisaatioilta sopeutumiskykyä ja resilienssiä. Tässä viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden välinen suhde on avainasemassa. Jatkuvasta muutoksesta huolimatta dualistinen johtamismalli on kuitenkin joustava ja kestää aikaa.

Tutkimuksessa tunnistettiin kolme luottamushenkilöiden vuorovaikutusmallia: luottavaiset, keskitien kulkijat ja kriitikot. Jako kuvastaa toimijoiden erilaisia tapoja käsitellä roolejaan ja vuorovaikutustaan. Tutkimuksen perusteella luottamus on merkittävä "sosiaalinen liima", joka mahdollistaa haastavien kysymysten käsittelyn. Paikallinen poliittinen tila rakentuu toimijoiden välille ja määrittyy rakenteiden ja toimijoiden vuorovaikutuksessa. Poliittisen tilan käsite mahdollistaa rakenteiden, toimijoiden ja toimijuuden suhteen tarkastelun myös ajassa ja tuo esiin suhteen dynaamisen luonteen.

Miten väitöstutkimuksesi tuloksia voidaan hyödyntää käytännössä?

Viranhaltijan ja luottamushenkilön välisen suhteen tarkempi tunteminen, poliittisen tilan luonteen ymmärtäminen sekä luottamuksen ja vuorovaikutuksen merkityksen tiedostaminen voi auttaa vahvistamaan paikallista päätöksentekoa ja edistää kuntien sopeutumiskykyä muutoksiin. Tutkimus tarjoaa ajatuksia kuntien hallinnollisten ja poliittisten rakenteiden kehittämiseksi, mikä on hyödyllistä erityisesti suurten hallinnollisten uudistusten aikana. Organisaatioissa tulisikin panostaa luottamuksen ja vuorovaikutuksen edistämiseen sekä, luoda rakenteita, jotka tukevat tehokasta yhteistyötä. Lisäksi organisaatioiden tulisi huomioida toimijoiden erilaiset roolit ja tarpeet sekä hallinnossa että politiikassa.

Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tutkimusmenetelmät ja -aineistot?

Tutkimuksen empiirinen aineisto kerättiin kuudesta suomalaisesta sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavasta julkisesta organisaatiosta, joista neljä oli kuntia, yksi oli yhteistoiminta-alue ja yksi oli kuntayhtymä. Organisaatiot kuvasivat hyvin uudistusten keskellä olleen 2010-luvun alun suomalaisen kuntakentän moninaisuutta kokonsa ja vaihtelevien sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisratkaisujen vuoksi. Tutkimus oli monimenetelmällinen ja siinä hyödynnettiin sekä laadullista haastatteluaineistoa (n=27, 18 luottamushenkilöä, 9 viranhaltijaa) että viranhaltijoille (n=37) ja luottamushenkilöille (n=166) suunnattujen kahden kyselyn aineistoa. Tutkimusaineisto kerättiin Johtamisen duaalimalli -hankkeessa 2010–2012.

Tutkimuksessa käytettiin monimenetelmällistä, laadullista ja määrällistä aineistoa hyödyntävää lähestymistapaa, mikä mahdollisti erityyppisten aineistojen hyödyntämisen. Mortfogeneettinen malli mahdollisti ajan ja tilan kerroksellisuuden huomioimisen ja tarjosi pohjan analyysille. Laadullisen aineiston analyysiä toteutettiin sekä käsin, että atlas.ti-ohjelmistolla. Määrällisen aineiston analyysissä hyödynnettiin perusmenetelmien lisäksi tilastollisia monimuuttujamenetelmiä.

VTM Minna Joensuun sosiaalihallintotieteen alaan kuuluva väitöskirja Poliittista tilaa rakentamassa. Rakenteet, toimijat ja toimijuus kunnallisen viranhaltijan ja luottamushenkilön välisessä suhteessa tarkastetaan yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii tutkimusjohtaja, dosentti Jaana Leinonen ja kustoksena professori Johanna Lammintakanen Itä-Suomen yliopistosta.

Väitöstilaisuus

Väitöskirja

Väittelijän valokuva

Lisätietoja:

Minna Joensuu, joensuu.minna(at)gmail.com, 050 554 2712