Lukiolaisille on nyt tarjolla aiempaa enemmän mahdollisuuksia kurkistaa tulevaisuuteen ja testata yliopisto-opintojen avulla, löytyykö innostavia ura- tai opiskelupolkuja. Toisaalta, kun lukioiden opetusohjelma on jo valmiiksi melko tiukka, mahtuuko kalenteriin ylimääräisiä opintoja?
Itä-Suomen yliopisto on vuodesta 2017 alkaen tehnyt yhteistyötä eri puolella Suomea sijaitsevien lukioiden kanssa. Lukio-opiskelijoille tarjotaan mahdollisuutta suorittaa yliopisto-opintoja lukioaikana. Opinnot suoritetaan avoimen yliopiston kautta. Yhteistyölukioita on tällä hetkellä 41.
Tavoitteena on tarjota lukiolaisille mahdollisuus tutustua jo ennakkoon heitä kiinnostaviin aloihin. Opinnot kiinnostavat, ja ilmoittautujamäärä on kasvanut edellisvuodesta jonkin verran.
– Opiskelu lukiovaiheessa on hyvä mahdollisuus kokeilla yliopisto-opiskelua, ja kokemuksen kannustamana voi joko jatkaa valitsemaansa oppiainetta tai vaihtaa sitä. Saamme näin yliopisto-opiskelijoita, jotka ovat pohtineet alavalintaansa pidemmälle kuin ilman tätä kokemusta, kertoo suunnittelija Tiina Juurela Itä-Suomen yliopistosta.
Yksittäiset opintojaksot pystyy käymään läpi kohtuullisella työmäärällä, ja samalla voi mainiolla tavalla perehtyä alaan.
Tiina Juurela
Suunnittelija
Ylioppilaskirjoitusten arvosanoja painottava valintakoeuudistus patistaa lukiolaisia keskittymään aiempaa vahvemmin niihin aineisiin, joita he suunnittelevat kirjoittavansa. Uudistuksen tavoitteena on parantaa mahdollisuutta saada hyvien arvosanojen avulla opiskelupaikka suoraan lukion jälkeen. Tämä on osaltaan vaikuttamassa lukiolaisten aikataulu- ja opiskelupaineisiin.
– Yliopisto-opinnoilla ei tietenkään kannata lähteä kuormittamaan omaa jaksamista. Mutta yksittäiset opintojaksot pystyy kuitenkin käymään läpi kohtuullisella työmäärällä, ja samalla voi mainiolla tavalla perehtyä alaan, Juurela toteaa.
Suosituimmilla kursseilla opiskelee keskimäärin kymmenen lukiolaista lukukausittain. Joensuun normaalikoulun opiskelijoista muutama on hyödyntänyt mahdollisuutta opintoihin. Suurin syy sille, etteivät opinnot innosta, on useimmiten ajan puute.
– Lukiolaisille tarjottavien yliopisto-opintojen aikataulut pitäisi jaksottaa osumaan lukion jaksoihin ja oppituntien kellonaikoihin, tai sitten kokonaan niistä irti. Lisäksi opintokokonaisuutta olisi hyvä pilkkoa esimerkiksi yhden tai kahden opintopisteen laajuisiksi. Esimerkki tällaisesta hyvin laaditusta paketista on Itä-Suomen yliopiston Oikeustieteen perusteet -opintojakso, kertoo lehtori Visa Tuominen Joensuun normaalikoulusta.
Oikeustieteiden perusteet onkin yksi suosituimmista opintojaksoista. Muita kiinnostaviksi koettuja opintoja ovat olleet psykologia, kauppatieteet, tietojenkäsittelytiede ja ravitsemustiede. Opintoja on mahdollisuus valita avoimen yliopiston koko tarjonnasta.
– Joissain oppiaineissa on kehitetty juuri lukiolaisille suunnattuja kursseja, joiden tavoitteena on johdatella kyseisen oppiaineen opiskeluun, Juurela kertoo.
Opiskelijan itsensä saama hyöty opinnoista on olennainen tekijä hänen miettiessään, ilmoittautuako vai ei. Konkreettisena hyötynä on se, että opinnot ovat yliopistotutkinnon osia ja niistä voi saada opintopisteitä. Opiskelijoilta kerätyn palautteen mukaan isona plussana on myös se, että yliopisto tulee tutummaksi ja kynnys ajatella itseään yliopisto-opiskelijana madaltuu. Opinnoista on ollut hyötyä myös ylioppilaskirjoituksissa.
Kaikille ylimääräiset opinnot eivät kuitenkaan sovi, ja oma ajankäyttö ja lukujärjestys onkin suunniteltava tarkasti. Yhteistyölukioiden ja avoimen yliopiston opinto-ohjaajat ovat tärkeässä roolissa tukemassa opinnoista kiinnostuneita ja niitä suorittavia lukiolaisia.
Joensuussa lukiolaisille on tarjolla myös muita opintomahdollisuuksia. Yhteistyötä tehdään muun muassa Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa.
– Hygienia- ja anniskelupasseja ja työturvallisuuskorttia voi suorittaa lukion ohessa. Opintoihin on ilmoittautunut meiltä jo 153 lukiolaista. Opetus on täsmätty lukion jaksoon ja opinnoista saatava hyöty heti ulosmitattavissa, vaikkapa kesätöitä hakiessa, Tuominen kertoo.