Ympäristöalalla ei voi jäädä paikalleen, tietää EHS-insinöörinä työskentelevä Heli Hiltunen.
Heli Hiltunen työskentelee EHS-insinöörinä Aspocomp Group Oyj:n Oulun tehtaalla. Aspocomp tekee vaativia piirilevyjä muun muassa auto- ja puolijohdeteollisuuden käyttöön. Aiemmin hän työskenteli vanhempana ympäristöasiantuntijana Peab Industry Oy:n kiviainesliiketoiminnassa. Peabin tytäryhtiö Swerock on yksi Pohjoismaiden suurimpia materiaalin ja palveluiden toimittajia rakennus- ja maarakennusalalla.
Hiltunen aloitti työssään Aspocompilla keväällä 2023. Työnkuva muodostuu ympäristöasioihin ja työsuojeluun liittyvistä seuranta- ja kehitystehtävistä. Hän kertoo, että suhteellisen pienessä organisaatiossa pääsee tekemään asioita laajasti, jolloin myös tarvitaan monenlaista osaamista.
Hiltunen osallistui Itä-Suomen yliopiston tarjoamaan Ajankohtaisen ympäristöoikeuden erikoistumisohjelmaan 2021–2022 täydentääkseen juridista osaamistaan.
Koulutuksen aikaan Swerockissa Hiltunen työskenteli laajasti erilaisten rekisteröintien ja lupahakemusten, kuten maa-aineslupien sekä vesi- ja ympäristölupien parissa. Työnkuvaan kuului myös vastineiden ja muiden juridisten asiakirjojen kirjoittamista. Koulutustaustaltaan Hiltunen on ympäristöbioteknologian insinööri, ja lisäksi hän on suorittanut biotalouden YAMK-tutkinnon. Hän koki, että olisi hyödyllistä täydentää omaa osaamista ympäristöoikeuden opinnoilla.
– Paljon on kehittyvää lainsäädäntöä, jota pitää seurata. Ajankohtaisen ympäristöoikeuden erikoistumisohjelman myötä kirjoittaminen paranee, ja osaa sitten hakea oikeat perustelut. Se antaa varmuutta, kun tietää, mistä laista lähdetään hakemaan perusteita, toteaa Hiltunen.
Hiltusen aiemmassa tiimissä oli ollut osallistujia samaan koulutukseen, ja kollegat suosittelivat koulutukseen lähtemistä. Tästä syystä hän koki, että oli helppoa lähteä päivittämään lainsäädännön tuntemusta ja hakemaan koulutuksesta varmuutta lainopilliseen kirjoittamiseen.
– Se edistää lainopillista kirjoittamista, kun koulutuksen aikana tehdään kirjoittamisharjoituksia, ja toki ihan lainsäädännön tuntemus vahvistuu. Ennakko- ja jälkitehtävät olivat tosi hyviä, vaikka osittain työläitä. Pelkistä luennoista ei muuten saisi niin paljon irti, jos ei pääse sitä heti soveltamaan tehtävän muodossa, kertaa Hiltunen.
Paljon on kehittyvää lainsäädäntöä, jota pitää seurata. Ajankohtaisen ympäristöoikeuden erikoistumisohjelman myötä kirjoittaminen paranee, ja osaa sitten hakea oikeat perustelut. Se antaa varmuutta, kun tietää, mistä laista lähdetään hakemaan perusteita.
Heli Hiltunen
EHS-insinööri, Aspocomp Group
Koulutuksesta eväitä juridiseen perusteluun ja päätöksentekoon
Koulutuksen eri jaksoista Hiltuselle jäi erityisesti mieleen aloitusjakso, jossa käsiteltiin ympäristöoikeuden kehikkoa oikeustapausten avulla. Jaksolla professori Ismo Pölönen johdatti mielenkiintoisella ja havainnollistavalla tavalla osallistujat ympäristöjuridiikan maailmaan.
– Tykkään professori Pölösen tyylistä opettaa. Hän tuo esille ratkaisuja sillä tavalla, että ne jäävät mieleen. Hän saa ennakkoon kuivalta kuulostavat asiat tuntumaan kiinnostavilta, hehkuttaa Hiltunen.
Hiltunen arvostaa koulutuksessa sitä, että kouluttajat tuovat esiin myös omia näkemyksiään, jotka eivät välttämättä ole aina samat kuin ratkaisuissa, mutta pääasiassa ovat perustelut. Koulutus avaa osallistujien silmiä tulkitsemaan perusteluja ja katsomaan eri näkökulmista sekä auttaa näkemään ratkaisujen taakse. Hiltunen korostaa, että on todella arvokasta tietoa ja osaamista, kun oppii katsomaan kokonaisuutta.
– Sillä tavalla opin ehkä itsekin lukemaan ratkaisuja, ja kun lukee esimerkiksi eri oikeusasteiden päätöksiä ja vuosikirjaratkaisuja, sieltä saa hyödyllistä tietoa, mitä kannattaa huomioida meidänkin toiminnassamme, Hiltunen toteaa.
Myös koulutuksen päättävä kehittämisseminaari saa Hiltuselta kiitosta. Hän koki erityisen mielenkiintoiseksi sen, että osallistujia oli eri sektoreista, niin viranomaistaholta kuin toiminnanharjoittajan puolelta. Muiden kehittämistöiden lukeminen ylipäätänsä oli antoisaa, ja sillä kertaa ryhmässä oli mukana paljon kiviainesasioita, joten ne sopivat hyvin Hiltusen sen hetkiseen toimintakenttään.