Jatkuva oppiminen on tärkeää ympäristöoikeuden alalla, muistuttaa Turun kaupungin ympäristötarkastaja Liisa Leino.
Turun kaupungin ympäristötarkastaja Liisa Leino on saanut puolitoista vuotta kestäneet Ajankohtaisen ympäristöoikeuden erikoistumisopinnot (25 op) päätökseen syksyllä 2022.
Leino on koulutukseltaan ympäristösuunnittelija (AMK) ja suorittanut Master of Science in Nature Management –tutkinnon Kööpenhaminan yliopistosta.
– Ympäristönsuojelussa suoritetun harjoittelun jälkeen tiesin, että tämä on minun alani, koska voin yhdistää kiinnostukseni juridiikkaan ja ympäristöasioihin, Leino pohjustaa uravalintaansa.
Lakipykälien tunteminen ei riitä
Leino sai heti Suomeen palattuaan viransijaisuuden Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta vuonna 2018 ja sen jälkeen vakinaisen viran Turusta vuonna 2019. Tanskassa kansainvälistä oikeutta ja eurooppalaista ympäristölainsäädäntöä opiskellut ympäristötarkastaja piti tärkeänä aloittaa myös ympäristöoikeuden opinnot Suomessa.
– Halusin varmistua, että tulkintani lähtee heti oikeaan suuntaan Suomen lainsäädännön mukaisesti. Lisäksi lainsäädäntöön tulee meidän alalla jatkuvasti uutta ja vanhaa muutetaan, joten jatkuva oppiminen on tärkeää, toteaa Leino.
Hän kokee omaavansa erikoistumisopintojen jälkeen paremmat valmiudet tuottaa juridisia perusteluja työssään. Koulutuksen suunnittelija Anne Keränen Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että yksi tämän koulutusohjelman tavoitteista ajankohtaisen lainsäädännön kahlaamisen lisäksi onkin harjoitella juridista argumentaatiota työelämässä ja sitä, mihin erityisesti ympäristöoikeudessa tulee kiinnittää huomiota, sillä jokaisella oikeudenalalla on omat erityispiirteensä.
Pelkkä lainsäädännön tunteminen ei riitä siihen, että osaa perustella asioita.
Liisa Leino
Turun kaupungin ympäristötarkastaja
Erikoistumisohjelma poikkeaa ympäristöalan ajankohtaispäivistä siinä, että ohjelmassa on mahdollista syventää osaamistaan oppimistehtävien avulla.
– Vaikka ajankohtaispäivätkin on hyviä, tässä koulutuksessa pääsin syventymään esimerkiksi siihen, mistä oikeuskäytäntö tulee, ja mitä kirjallisuutta ja materiaalia on, mihin kannattaa itsekin perehtyä lakipykälien lisäksi. Eli tämän koulutuksen luennoilla mennään paljon syvemmälle, kun pelkkä lainsäädännön tunteminen ei riitä siihen, että osaa perustella asioita, Leino painottaa.
Koulutus herätti kiinnostuksen ymmärtää asioita laajemmin
Ohjelma muodostuu ympäristöoikeuden eri sektoreista tavoitteena ymmärtää myös rajapintoja. Leino yllättyi siitä, kuinka mielenkiintoista jopa YVA-laki voi olla, ja kuinka häntä alkoi kiinnostaa enemmän laajemmat kokonaisuudet ja lainsäädäntömenettely. Erityisen kiinnostavia ovat ne tilanteet, joissa lainsäädäntö ja käytäntö eivät välttämättä kohtaa.
– Koen, että ammatillinen itsevarmuuteni on koulutuksen aikana parantunut. Usein työssä tulee vastaan tilanteita, joissa muistaa, että tästä on puhuttu luennoilla, ja osaa lähteä purkamaan tilannetta ja hakemaan tietoa suoraan oikeasta paikasta. Aikaa ei mene ihmetellessä, miten lähtisi liikkeelle, Leino sanoo.
Leino muistaa kiittää työnantajaa siitä, että työn ohessa oli mahdollista suorittaa ajankohtaisen ympäristöoikeuden erikoistumisopinnot. Myös työkaverit ovat olleet kiinnostuneita erityisesti koulutuksen päättävästä, omaan työhön liittyvästä kehittämistyötä ja tsempanneet.
– Nyt meillä on porukassa tuoretta juridiikan osaamista, joten osaan myös aiempaa paremmin auttaa työkavereita laintulkintaongelmissa, Leino hymyilee.
– Kouluttajakaarti koostuu Suomen eturivin asiantuntijoista, ja siksi myös osallistujien odotukset koulutusta kohtaan ovat korkealla, joten on ilo kuulla, että koulutuksesta on välitöntä käytännön hyötyä, iloitsee puolestaan Keränen.
Ajankohtaisen ympäristöoikeuden erikoistumisohjelma nimellä kulkeva täydennyskoulutus on toteutettu Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskuksen ja oikeustieteiden laitoksen yhteistyönä jo yhdeksän kertaa, ja kymmenes ohjelma on alkamassa vuonna 2023.