Ympäristöpolitiikan alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa Joensuun kampuksella. Tilaisuutta voi seurata myös verkossa.
Alueellisessa kalastuksen säätelyssä on yhä paikoin mittavia epäjohdonmukaisuuksia kalastuslain kokonaisuudistuksesta ja sen tavoitteista huolimatta. Tuore Itä-Suomen yliopistossa tehty väitöstutkimus osoittaa muun muassa, että säätely on maantieteellisesti rikkonaista, eikä siinä johdonmukaisesti huomioida tietoperustaisia toimenpidesuosituksia.
– Säätelymenetelmissä esimerkiksi huomioidaan vapautettavien kalojen kokemiin vaurioihin ja kuolleisuuteen vaikuttavia tekijöitä usein varsin vähäisesti, väitöskirjatutkija Timo Haapasalo kertoo.
Haapasalo tutki väitöskirjassaan lohikalojen virkistyskalastusta ja sen säätelyä Suomessa. Tutkimuksessa tarkasteltiin Suomen kalastuslainsäädäntöä ja siihen liittyviä valmisteluasiakirjoja. Lisäksi kerättiin kyselyaineisto Lieksanjoen ja Kuusamon kalastuksenharrastajilta.
– Tapaustutkimusten perusteella kalastuksen harrastajien keskuudessa on valmiutta säätelyn tehostamiseen, mikä korostuu erityisesti uhanalaisten lohikalojen kohdalla.
Haapasalo korostaa, että uhanalaisiin lohikaloihin kohdistuu huomattava kalastuspaine vuosittain. Käytännönläheiset toimet, joilla kalastusta pystyttäisiin säätelemään nykytasoa tehokkaammin, edistäisivät uhanalaisten kalakantojen asemaa ja kalojen hyvinvointikysymysten huomiointia.
– Tutkimukseni antaa työkaluja alueellisten säätelyratkaisujen tutkimukseen, mikäli säätelyä halutaan tarkastella sen tietoperustaisuuden ja kestävyyden näkökulmista. Tulokset auttavat myös ymmärtämään niin kalastuksen harrastajien ja kalastusoikeuksien omistajien kuin alueellisten kalatalousviranomaisten toimintaa ja sen rajoitteita, sekä näiden toimijoiden keskinäisiä riippuvaisuussuhteita.
YTM, FM Timo Haapasalon ympäristöpolitiikan alaan kuuluva väitöskirja Kestävyyden käytännöt uhanalaisten lohikalojen virkistyskalastuksessa tarkastetaan yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii tutkimusprofessori Juha Hiedanpää Luonnonvarakeskuksesta ja kustoksena vanhempi yliopistonlehtori Outi Ratamäki Itä-Suomen yliopistosta.
Lisätietoja:
Väitöskirjatutkija Timo Haapasalo, timo.haapasalo(at)uef.fi, puh. 050 339 1084