Yhteiskuntapolitiikan alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa Joensuun kampuksella. Tilaisuutta voi seurata myös verkossa.
Mikä on väitöstutkimuksesi aihe? Miksi aihepiiriä on tärkeää tutkia?
Tutkin sitä, miten aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksessa työskentelevät uraohjaajat muovaavat kotouttamispolitiikkaa oman toimintansa kautta. Olin kiinnostunut siitä, miten ohjaajat käyttävät valtaa omassa työssään suhteessa maahanmuuttajiin, sekä siitä miten sosiaalisen oikeudenmukaisuuden idea näkyy ohjauksessa.
Uraohjaajien asema maahanmuuttajien kotoutumisprosessissa on ainutlaatuinen: he keskustelevat kotoutumiskoulutuksessa ohjattaviensa henkilökohtaisista koulutus- ja työllistymissuunnitelmista ja tukevat maahanmuuttajia kotoutumisen alullepanemisessa tai sen vahvistamisessa. Uraohjaajat ovat harvoja ammattilaisia, jotka työnsä puolesta käyvät hyvinkin henkilökohtaisia ja intiimejä keskusteluja maahanmuuttajien kanssa näiden elämäntilanteesta. Näin ollen ohjaajilla on myös paljon valtaa vaikuttaa maahanmuuttajien valintoihin sekä siihen, miten nämä näkevät omat mahdollisuutensa ja oman paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa. Tätä kautta ohjaajien työ muovaa myös sitä, millaista kotoutumispolitiikka käytännössä on erityisesti maahanmuuttajien näkökulmasta.
Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tulokset tai havainnot?
Väitöstutkimukseni osoittaa, että maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksessa uraohjaukseen tulisi panostaa nykyistä enemmän. Ohjaajien rooli tulisi tehdä näkyvämmäksi ja heitä pitäisi tukea työssään selkeämmin. Tätä kautta kotouttamisessa olisi myös mahdollista huomioida sosiaalisen oikeudenmukaisuuden näkökulmat. Näitä ovat esimerkiksi yhteiskuntaan osallistumisen ja kuulumisen tunteiden vahvistaminen.
Tutkimuksessa havaittiin, että ohjaajat usein sivuuttavat maahanmuuttajataustaisten ohjattaviensa esiin nostamat kysymykset keskustellessaan heidän kanssaan. Keskusteluissa keskitytään ohjaajille tärkeisiin teemoihin, mikä tekee uraohjauksesta hyvin ohjaajavetoista. Tämän seurauksena ohjauksessa sovitetaan yhteen maahanmuuttajien opiskelu- ja uravalintoja sekä työmarkkinoiden toiveita. Kotouttamisen keskiöön nousee kysymys työllistymisestä ja työllistettävyydestä.
Maahanmuuttajien uraohjauksessa ohjaajat joutuvat tasapainoilemaan oletettujen tai todellisten yhteiskunnan vaatimusten sekä ohjattaviensa intressien ja toiveiden välillä. Tässä tasapainoilussa ohjaus muovaa osaltaan ajatusta ihannemaahanmuuttajasta, joka mukautuu ympäröivän todellisuuden tarpeisiin. Kotouttamisessa tärkeäksi muodostuu se, miten ohjauksen avulla tuetaan oikeanlaisia maahanmuuttajataitoja. Maahanmuuttajien kanssa työskentelevät ohjaajat edustavat tyypillistä niin sanottua katutason byrokraattia, joka sovittaa oman työnsä ylhäältä tuleviin kotoutumispolitiikan reunaehtoihin ja kohtaamiensa ihmisten tarpeisiin sekä toiveisiin. Keskeiseksi ohjaajien työssä nousee harkintavallan käyttö suhteessa ohjattavien tilanteisiin. Erilaisten paineiden ristiaallokossa työskennellessään ohjaajat turvautuvat erilaisiin ammatillisiin selviytymiskeinoihin. Näistä yksi on maahanmuuttajien kohtaaminen ryhmänä ja ihmisten yksilöllisyyden häivyttäminen taka-alalle. Tällä tavoin ohjaajat hakevat etäisyyttä ohjattaviinsa ja ohjaustilanteisiin. Kotouttaminen muuttuu maahanmuuttajaryhmien kohtaamiseksi ja pyrkimykseksi sulauttaa maahanmuuttajat osaksi suomalaista yhteiskuntaa.
Miten väitöstutkimuksesi tuloksia voidaan hyödyntää käytännössä?
Tutkimukseni tuloksia voidaan hyödyntää ohjausalan ammattilaisten koulutuksessa sekä kotoutumis- ja kotouttamispolitiikan kehittämisessä.
Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tutkimusmenetelmät ja -aineistot?
Tutkimukseni sisältää kolme artikkelia, joista kahdessa olen yhdistänyt oman tutkimusaineistoni toisen tutkijan vastaavaan aineistoon. Oma tutkimusaineistoni sisältää kaksi toisiinsa linkittyvää aineistoa. Ensimmäisen aineiston muodostavat kotoutumiskoulutuksessa työskentelevien uraohjaajien ja heidän ohjattavinaan olevien maahanmuuttajien väliset ohjauskeskustelut. Toinen aineisto puolestaan koostuu videoiduista haastatteluista samaisten ohjaajien kanssa. Videoiduissa haastatteluissa olen näyttänyt kullekin ohjaajalle hänen omat ohjauskeskustelunsa ja pyytänyt häntä analysoimaan niitä ja omaa ohjaustoimintaansa. Sen jälkeen olen analysoinut molemmat aineistot reflektiivisen temaattisen analyysin menetelmällä. Toisessa tutkimusartikkelissani yhdistin oman aineistoni Uumajan yliopistossa tehtävään tutkimukseen sisältyvään aineistoon maahanmuuttajien ohjauksesta Ruotsissa. Kolmannessa artikkelissani yhdistin oman aineistoni suomalaista perus- ja toiseen asteen maahanmuuttajaohjausta tarkastelevaan aineistoon.
YTM Miika Kekin yhteiskuntapolitiikan alaan kuuluva väitöskirja Career Counsellors as Street-level Integrators. Policies, practices and prospects tarkastetaan yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii vanhempi yliopistonlehtori Camilla Nordberg Åbo Akademista ja kustoksena professori Eeva Jokinen Itä-Suomen yliopistosta.