Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Opettaja ohjaa opiskelijaa paneelin työstämisessä.

YTM Roni Mikkonen, väitös 9.5.2025: Huo­len­pi­to­pe­da­go­gii­kan vahvistaminen ehkäisee kes­keyt­tä­mis­tä ja lisää koulutuksen läpäisyä am­ma­til­li­ses­sa koulutuksessa

Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin koulutuksesta syrjäytymisen ongelmaa sekä siihen kiinnittyvää oppilaitoksen pedagogista kehittämistoimintaa.

Mikä on väi­tös­tut­ki­muk­se­si aihe? Miksi aihepiiriä on tärkeää tutkia? 

Väitöstutkimuksessa tarkastellaan koulutuksesta syrjäytymisen ongelmaa sekä siihen kiinnittyvää oppilaitoksen pedagogista kehittämistoimintaa. Ammatillisen koulutuksen läpäisyn edistäminen ja koulutuksellisen syrjäytymisen ehkäisy ovat ajankohtaisia yhteiskunnallisia ja koulutuspoliittisia kysymyksiä. Ammatillisen koulutuksen keskeyttämisen ongelmaan on haettu laajalti pedagogisia ratkaisuja ja helpotusta hankkeissa toteutetuista toimintamalleista. 

Tässä tutkimuksessa on jäsennetty huolenpitopedagogiikan teoriaa ammattikasvatuksessa sekä analysoitu, mistä teoreettisista elementeistä huolenpitopedagogiikka ammatillisessa koulutuksessa koostuu. Tutkimuksen päätavoitteena on huolenpitopedagogiikan teoreettinen mallintaminen toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa. Huolenpitopedagogiikkaa on tutkimuksessa lähestytty kulttuurisena ilmiönä ja toimintatapana.

Mitkä ovat väi­tös­tut­ki­muk­se­si keskeiset tulokset tai havainnot? 

Huolenpitopedagogiikka on toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa uusi käsite. Tutkimuksessa tuotetaan tietoa huolenpitopedagogiikasta sekä käsitteenä että käytäntöinä. Tuloksissa kiteytän huolenpitopedagogiikan onnistumisen kannalta neljä tärkeää kehitystehtävää, joita ovat kiinnittäminen, luottamuksellisuus, motivoiminen ja sitouttaminen. 

Lisäksi tutkimuksessa esiteltävä teoriakehys selventää huolenpitopedagogiikan asemaa pedagogisen hyvinvoinnin tavoitteena opintojen keskeytymisen ehkäisyssä.

Miten väi­tös­tut­ki­muk­se­si tuloksia voidaan hyödyntää käytännössä?

Huolenpitopedagogiikka nimeää pedagogisia ratkaisuja ja välineitä, joilla kohti pedagogisen hyvinvoinnin tavoitetta on mahdollista edetä. Oppilaitoksissa voidaan lisätä organisatorisilla ratkaisuilla pedagogista hyvinvointia rakentavaa opettajien huolenpidollista osaamista. Huolenpitopedagogista toimintamallia ja teoriaa voidaan kohdentaa ja tarkentaa ajan vaatimusten ja kehityksen tasolle. Oppilaitoskohtaisesti huolenpitopedagogiikan teorian mallinnus tuo näkyväksi tavoitteellisen pedagogisen toiminnan päämäärän ja kehittämistarpeet. Vahvistamalla huolenpitopedagogiikkaa osana koulutuksen pedagogisia päämääriä ja tavoitteita voidaan edistää pedagogista hyvinvointia, ehkäistä koulutuksen keskeyttämistä sekä tehostaa koulutuksen läpäisyä.

Mitkä ovat väi­tös­tut­ki­muk­se­si keskeiset tut­ki­mus­me­ne­tel­mät ja -aineistot? 

Väitöstutkimus on etnografinen toimintatutkimus, jossa on tavoiteltu pedagogisen teorian mallintamista. Tutkimusasetelma muodostuu samanaikaisista prosesseista, jotka ovat kulkeneet omaa vaikkakin toistensa kanssa yhteydessä olevaa kulkuaan keskellä monenkirjavaa oppilaitoskulttuuria ja aidossa toimintaympäristössä.

YTM Roni Mikkosen sosiaalipedagogiikan alaan kuuluva väitöskirja Huolenpitopedagogiikka ammatillisen koulutuksen toisella asteella – Etnografinen toimintatutkimus oppilaitoksen pedagogisen toimintakulttuurin kehittämisestä tarkastetaan yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii dosentti, VTT Antti Maunu Turun yliopistosta ja kustoksena emeritusprofessori Juha Hämäläinen Itä-Suomen yliopistosta.

Väitöstilaisuus

Väitöskirja