Tutkinto? Alanvaihto? Lisäosaamista työtehtäviin? Etäopiskelumahdollisuudet? Olivatpa tavoitteesi opiskelulle ja oikeudelliselle osaamiselle mitkä tahansa, hyödynnä Suomen laajinta avoimen yliopiston opetustarjontaa oikeustieteen opinnoissa. Meillä on myös toimivat avoimen yliopiston väylät tutkinto-opiskelijaksi. Laadukas opiskelu vaatii aikaa ja ahkeruutta, paljon lukemista ja kirjoittamista, mutta opinnot sopivat kyllä kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Itä-Suomen yliopiston avoin yliopisto tarjoaa laajasti oikeustieteiden opintoja aikuisopiskelijoille. Opintoja voi suorittaa niin lähellä kuin kauempanakin laajan yhteistyöoppilaitosverkoston (kesäyliopistot) ja etäopiskeluun soveltuvien opintojen avulla.
Oikeustieteiden opetusta on kehitetty työelämän tarpeista lähtien. Opinnot suuntautuvat oppiaineittain osaamisalueille, joilla erikoistuneista juridiikan asiantuntijoista on kysyntää. Opiskelu tarjoaa mahdollisuuden saada uusinta tietoa, jota voi hyödyntää oikeudellista osaamista edellyttävissä työtehtävissä. Vaatimuksia edeltävistä opinnoista ei ole.
Millaista oikeustieteiden opiskelu on?
Jos haluat tutustua oikeustieteiden opiskeluun, niin voit tehdä Minustako oikeustieteilijä? -testin ennen opintoihin ilmoittautumista. Testin tarkoituksena on antaa käsitys siitä, millaista oikeustieteiden opiskelu on. Testissä on kaksi osaa ja testin tekemiseen tulee varata muutama tunti. Testin tekeminen käy nopeasti (monivalinta+väittämät), mutta kirjalliseen materiaaliin perehtymiseen menee enemmän aikaa.
Oikeustieteiden opiskelusta jatkuvan oppimisen blogissa:
- Seija Tuominen: Oman opiskeluelämänsä Suomen mestareita - tutkintotavoitteiset aikuisopiskelijat (2.3.2018)
- Vanhakin poliisi(koira) oppii uusia temppuja – erään aikuisopiskelijan tarina (4.7.2018)
- Seija Tuominen: Facebook ohjauksessa – sosiaalisesta mediasta saa vertaistukea aikuisopiskeluun (4.2.2016)
- Kaisa Huhta: Opintopolkunsa näkee vasta jälkikäteen (12.11.2015)
- Seija Tuominen: Opiskelun sietämätön keveys (23.1.2015)
Opiskelutavat
Avoimen yliopiston opiskelijat suorittavat opintoja tutkinto-opiskelijoiden suoritustapojen ja aikataulujen mukaisesti. Suoritustavat vaihtelevat opintojaksoittain (tentit/verkkotentit, kirjalliset tehtävät, seminaariopetus) ja tarkemmat kuvaukset, oppimateriaalit jne. näkyvät aina opintojaksojen tiedoista opintotietojärjestelmästä Pepistä. Luennot Joensuun kampuksella edesauttavat opiskelua, mutta ovat yleensä vapaaehtoisia, joten etäopiskelu- ja tenttiminen omalla paikkakunnalla on mahdollista. Yleiset kirjatentit vaativat valvonnan joko yliopiston kampuksella Joensuussa tai etätentinvalvonnan jossain paikallisessa oppilaitoksessa, mutta verkkotentit Digicampuksessa/Moodlessa voi tehdä omalla kotisohvalla. Jos suoritustapana on sähköinen exam-tentti, niin se vaatii erillisen exam-tenttitilan varaamisen https://e-exam.fi/exam-tenttivierailu/ Perusopintotasolla läsnäoloa luennoilla ei yleensä vaadita, mutta myöhemmissä opinnoissa voi olla isojakin eroja oppiaineittain opetuksen pakollisuudessa. Tukea itsenäiseen opiskeluun tuovat mm. sähköiset ”virtuaaliluokat” eli oppimisympäristöt Digicampus.fi ja Moodle, luentomateriaalit, taltioidut verkkoluennot, opettajien laatima muu mahdollinen materiaali, iltatentit, harjoitustehtävät ja mallivastaukset.
Korvaavuudet eli sisällöllinen vastaavuus ja vaatimustaso aikaisemmista oikeustieteen opinnoista katsotaan aina tapauskohtaisesti ja sähköisen korvaavuuskäsittelyn voi käynnistää, kun on ilmoittautunut avoimen yliopiston opiskelijaksi (vaatii uef-tunnukset). Korvaavuuskäsittely edellyttää aina voimassaolevaa opinto-oikeutta korvattavaan opintojaksoon.
Opetustarjonta ja ilmoittautuminen
Tutkintotavoitteinen opiskelu
Työelämässä olevia aikuisopiskelijoita ajatellen avoin yliopisto ja oikeustieteiden laitos ovat kehittäneet erillisen tutkintotavoitteisen etäopiskeluohjelman HTK-opinnot (oikeustieteet) avoimessa yliopistossa, joka toteutetaan yhteistyössä useiden kesäyliopistojen kanssa. Yhteistyön tavoitteena on ollut oikeustieteiden koulutuksen saavutettavuuden parantaminen, oikeustieteiden opintojen etä- ja iltaopiskelun tukeminen ja tutkintotavoitteisen opiskelun vahvistaminen.
Opiskelijan opas: Oikeustieteen tutkintotavoitteisen opiskelun aloittaminen avoimessa yliopistossa
Hallintotieteiden kandidaatin ja maisterin tutkinnon (HTK/HTM) voi suorittaa Itä-Suomen yliopiston yhteiskunta- ja kauppatieteiden tiedekunnassa pääaineena eurooppaoikeus, finanssioikeus, hallinto-oikeus, hyvinvointioikeus, lainsäädäntötutkimus, rikos- ja prosessioikeus ja rikollisuuden tutkimus, siviilioikeus ja ympäristöoikeus.
Kaikkia oppiaineita voit opiskella myös avoimessa yliopistossa. Tutkinto ei ole oikeustieteellinen (ei anna pätevyyttä tehtäviin, joissa vaaditaan oikeustieteellinen tutkinto), vaan juridiikan erityisaloille pätevöittävää yhteiskuntatieteellisen alan lakiasiantuntijakoulutusta, jossa opiskelijat syventyvät valitsemaansa oikeudenalaan perinteisiä oikeustieteellisiä tutkintoja laajemmin.
Itä-Suomen yliopistolla on myös oikeustieteellinen tutkintoanto-oikeus (ON/OTM). Oikeusnotaarin ja oikeustieteen maisterin tutkinnot (ON/OTM) ovat laaja-alaisia yleisjuristitutkintoja, joissa perehdytään kattavasti ja monipuolisesti kaikkiin keskeisiin oikeudenaloihin. Yleisjuristitutkintoa suorittamaan voi hakeutua todistusvalinnassa, valintakokeella, siirtohaulla sekä keväästä 2021 alkaen myös avoimen yliopiston väylän kautta.
Avoimen väylä tutkinto-opiskelijaksi
Tutkinto-opiskelijaksi voi siis hakeutua avoimen yliopiston väylän kautta ilman valintakoetta, suorittamalla tietyn määrän opintoja avoimessa yliopistossa. Kaikkiin em. tutkintoihin voi hakeutua väylän kautta. Hakukriteerit ja -ajat vahvistetaan vuosittain ja voimassaolevat hakukriteerit näkyvät yliopiston hakuoppaista ja opintopolusta. Haku tehdään sähköisesti yhteishaun yhteydessä Opintopolku.fi-palvelussa.
Opintojen ohjaus
Opiskeluasi tuetaan monin eri tavoin. Avoimen yliopiston henkilökunta järjestää infotilaisuuksia kampuksilla, yhteistyöoppilaitoksissa sekä verkon välityksellä. Lisäksi tarjolla on maksutonta opintoneuvontaa ja vertaistukea eli tuutorointia. Sähköiset järjestelmät (Peppi, UEFMoodle, s-posti, O365-palvelut, kirjaston e-aineistot) helpottavat opintojen suunnittelua ja käytännön työskentelyä. Pepissä voit muun muassa ilmoittautua sähköisesti tentteihin, tarkistaa opetuksen/tenttien aikatauluja Joensuun kampuksella sekä omia opintosuorituksia ja -oikeuksia.
Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston oikeustieteiden nykyisille ja tuleville opiskelijoille on perustettu facebook-ryhmä, jossa voi keskustella opiskeluun liittyvistä asioista. Ryhmä on suljettu (julkaisut näkyvät vain ryhmäläisille), mukaan ryhmään pääsee lähettämällä pyynnön.
Voit myös varata opinto-ohjausajan Itä-Suomen yliopiston avoimeen yliopistoon oikeustieteiden opintojen suunnittelijalle Seija Tuomiselle sähköisellä lomakkeella. Opinto-ohjaus on maksutonta ja voit tulla ohjaukseen jo esimerkiksi ennen opintojen alkua. Opinto-ohjaus toteutetaan verkon välityksellä (Teams).
Johdanto oikeustieteiden opintoihin – podcastit opintojen suunnitteluun ja toteutukseen
- Johdanto oikeustieteen opintoihin, sinustako oikeustieteilijä? (kesto n. 17 min) Huom! Saat tekstityksen näkyville cc-painikkeesta
- Tutkintotavoitteinen opiskelu (avoimen väyläopinnot)
- Tavoitteena oikeusnotaari ja oikeustieteen maisteri (kesto n. 14 min)
- Tavoitteena hallintotieteiden kandidaatti ja maisteri (kesto n. 12 min)
- Ennen, aikana, jälkeen – Yleiset oikeusjärjestysopinnot ja pääaineiden perusopinnot (kesto n. 15 min)
- Tietojärjestelmät opiskelun tukena (kesto n. 10 min)
Kolme alla olevaa tallennetta on tehty aikaisempien lukuvuosien aikana, mutta ovat edelleen ihan ajankohtaista asiaa
- Vinkkejä opiskelun suunnitteluun (kesto n. 11 min)
- Työllistyminen (kesto n. 8 min)
- Erilaisia opiskelupolkuja eri taustoilla (kesto n. 13 min)
Tervetuloa opintoihin mukaan - suunnitellaan yhdessä juuri sinulle sopivat opinnot!
Opiskelijatarinat
Jatkuva oppiminen sosiaalisessa mediassa
Tutustu Itä-Suomen yliopiston jatkuvan oppimisen ajankohtaisiin virtauksiin ja alkaviin koulutuksiimme sosiaalisen median kanavissamme. Seuraa meitä Facebookissa, Twitterissa, LinkedInissä ja YouTubessa, osallistu keskusteluun ja kehitä kanssamme tulevaisuuden oppimista!