Biotalouden erikoistumiskoulutus
Erikoistumiskoulutus
Biotalouden erikoistumiskoulutuksessa Itä-Suomessa vastaavat yhteistyössä Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu ja Savonia-ammattikorkeakoulu.
- Alkaa:
- 27.1.2022
- Laajuus:
- 0
- Kampus tai kaupunki:
- Joensuu, Kuopio
- Kategoria:
- Ympäristö- ja luonnontieteet
- Toteutusmuoto:
- Monimuoto
- Hinta:
- 900 € (alv 0%)
Biotalouden erikoistumiskoulutus sopii henkilöille, jotka toimivat tai tulevat toimimaan biotalouden alalla, yrityksissä, neuvonta- tai edistämistehtävissä, ammatillisina opettajina tai ovat biotaloutta edistäviä julkisia toimijoita. Koulutus sopii yrittäjille tai yrittäjiksi aikoville, jotka toimivat esimerkiksi biotuotannossa ja sen raaka-ainehankinnassa. Hakijoilla tulee olla soveltuva korkeakoulutasoinen tai muu biotalouden alalle soveltuva koulutus.
Koulutuksen jälkeen opiskelija:
- osaa tunnistaa, arvioida ja kehittää uusia biotalouden palveluita ja tuotteita kuluttajien nykyisten ja ennakoitujen tarpeiden pohjalta,
- hallitsee tuotantoon liittyvät pääbiomassavirrat sekä biotalouden sivujakeet ja niiden tarjoamat käyttöpotentiaalit ottaen huomioon biomassojen ominaispiirteet ja hyödyntäen kiertotalouden ja digitalisaation mahdollisuuksia,
- kykenee yhdistämään olemassa olevia eri toimialojen prosesseja sekä tunnistaa uusia biomassojen tuotanto- ja käyttöprosesseja,
- osaa johtaa biotalouden innovaatioprosesseja,
- kykenee verkostoitumaan alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti muiden toimijoiden kanssa ja kykenee synnyttämään uusia verkostoja,
- osaa arvioida biotalouden eri toimien yhteiskunnallisia, ekologisia, kulttuurisia ja sosiaalisia vaikutuksia, ja
- tuntee biomassojen tuotantoon ja käyttöön liittyvän kestävän hallinnan keskeiset periaatteet ja keinot mukaan lukien lainsäädännön.
Opinnot ja hakeminen
Biotalouden erikoistumiskoulutuksessa Itä-Suomessa vastaavat yhteistyössä Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu ja Savonia-ammattikorkeakoulu.
Koulutus toteutetaan opintojaksoittain. Kullakin opintojaksolla on vastuukorkeakoulu, joka vastaa opetuksesta. Koulutuksen laajuus on 30 opintopistettä. Opintojen tavoitteellinen suoritusaika on 1,5 vuotta, ja opetuskieli on suomi.
Koulutuksen hakuaika on 1.10.-1.11.2021.
Opetuksen toteutusperiaatteet
Itä-Suomen biotalouden erikoistumiskoulutuksen opetus- ja oppimismuotoja ovat:
- verkkoluennot,
- verkon kautta organisoitavat opetustuokiot (verkko-opetus),
- kontaktiopetus,
- itsenäinen opiskelu, sekä
- projektit/kehittämistehtävät/case-analyysit, joiden parissa opiskelijat työskentelevät omalla ajallaan joko korkeakoulujen laboratorioissa tai muualla sopien ohjauksesta ohjaajiensa kanssa.
Kaikki opetus toteutetaan opiskelijalähtöisin menetelmin ja perinteistä luennointia koulutuksessa on vain vähän.
Opintojen alussa opiskelija määrittelee itselleen kehittämisprojektin opettajien ja työelämän edustajien kanssa. Opintojen edetessä opiskelija soveltaa kunkin opintojakson oppisisältöjä tähän henkilökohtaiseen projektiinsa.
Koulutuksen sisältö
Koulutus (30 op) koostuu kolmesta opintokokonaisuudesta:
- Biotalous yhteiskunnassa (8 op)
- Biotalouden prosessit (12-22 op)
- Osaamista täydentävät opinnot (0–10 op)
Biotalous yhteiskunnassa -kokonaisuus on kaikille yhteinen ja se koostuu seuraavista opintojaksoista:
- Hiilitaloudesta biotalouteen – biotalouden keskeiset käsitteet ja lainsäädäntö (2 op)
- Biotalous verkostotaloutena (2 op)
- Biotalouden ennakointi ja innovaatiot (2 op)
- Muutoksen asiantuntijuus ja johtaminen biotaloudessa (2 op)
Biotalouden prosessit -opintojaksoista Biotalouden projekti (7 op) on kaikille yhteinen. Lisäksi opiskelija valitsee vähintään yhden 5 opintopisteen kokonaisuuden Biotalouden prosessit -opintojaksoista.
Biotalouden prosessien osaamista suuntaavia opintojaksoja ovat:
- Metsät, biotalous ja ilmasto: tutkimustuloksista käytäntöön (Itä-Suomen yliopisto)
- Biojalostus (Itä-Suomen yliopisto)
- Kiertotalous ja hiilijalanjälki (Savonia-ammattikorkeakoulu)
- Biotalous ja energia (Karelia-ammattikorkeakoulu)
Hakijalla tulee olla soveltuva maatalous- ja metsätieteellisen tai luonnontieteellisen alan, luonnonvara-alan tai tekniikan alan yliopisto- tai ammattikorkeakoulutasoinen tutkinto tai muu biotalouden alalle soveltuva koulutus.
Biotalouden erikoistumiskoulutukseen voivat hakea henkilöt, jotka toimivat tai ovat kiinnostuneita toimimaan biotalouden alalla. He voivat työskennellä yrityksissä, yrittäjinä, neuvonta-, tutkimus- tai edistämistehtävissä tai ammatillisina opettajina. He voivat olla biotaloutta edistäviä julkisia toimijoita, yrittäjiksi aikovia tai biotuotannossa ja sen raaka-ainehankinnassa toimivia henkilöitä.
Koulutus on maksullinen. Hinta on 900 €/osallistuja (alv 0 %).
Osallistumismaksu laskutetaan kahdessa erässä: 23.3.2022 ja 30.9.2022.
Koulutuksen hakuaika on 1.10.-1.11.2021. Hakija hakee yhteen kolmesta Biotalouden erikoistumiskoulutusta Itä-Suomessa järjestävistä korkeakouluista. Vaihtoehtoja ovat Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu ja Savonia-ammattikorkeakoulu. Hakija valitsee sähköisen hakulomakkeen sen mukaan, mihin korkeakouluun hakee. Korkeakouluvalinta tehdään oheisten kuvausten perusteella siihen korkeakouluun, joka parhaiten vastaa hakijan osaamistavoitteita.
Hakemuksessa hakijan tulee kuvata erikoistumiskoulutuksen hyödyt omalle ammatilliselle kehittymiselle ja/tai oman työpaikan/yrityksen kehittymiselle (motivaatiokirje):
1. hyöty omalle ammatilliselle kehittymiselle
2. hyöty omalle työpaikalle, yritykselle/organisaatiolle tai työllistymiselle
Pakollisia liitteitä ovat tutkintotodistus/-todistukset ja CV.
Hakemuksen liitteet toimitetaan hakemuksen liitetiedostona viimeistään 1.11.2021 klo 15.00 mennessä. Mikäli liitteitä ei ole toimitettu ajoissa, hakemusta ei hyväksytä.
Valintamenettely
Biotalouden erikoistumiskoulutukseen valitaan 45 opiskelijaa (15 Savoniaan, 15 Itä-Suomen yliopistoon ja 15 Karelia-ammattikorkeakouluun). Opiskelijat valitaan hakemusten perusteella. Maksimipistemäärä on 15 ja hakijan on saatava vähintään 2 pistettä voidakseen tulla valituksi. Hakijan tulee kuvata erikoistumiskoulutuksen hyödyt omalle ammatilliselle kehittymiselle ja/tai oman työpaikan/yrityksen kehittymiselle (motivaatiokirje):
- hyöty omalle ammatilliselle kehittymiselle 10 pistettä
- hyöty omalle työpaikalle, yritykselle/organisaatiolle tai työllistymiselle 5 pistettä
Tasapistetilanteessa opiskelijaksi valitaan se, jolla on korkeammat pisteet kohdasta ”hyöty omalle ammatilliselle kehittymiselle”. Jos hakijoilla on samat pisteet ko. kohdasta, arvotaan opiskelupaikan saava.
Tulosten julkaiseminen ja opiskeluoikeuden käyttö
Opiskelijavalinnan tulokset ilmoitetaan viimeistään 12.11.2021 sähköpostilla. Opiskelupaikka täytyy ottaa vastaan 28.11.2021 mennessä. Opinnot alkavat 1.1.2022 jälkeen erikseen ilmoitettavana ajankohtana ja opiskeluoikeusaika kestää 31.12.2023 saakka, johon mennessä opinnot on suoritettava.
Lisätietoja koulutuksesta
Sini Rantanen, sini.rantanen@karelia.fi, puh. 050 462 1967.
Harri Auvinen, harri.auvinen@savonia.fi, puh. 044 7856923.
Tanja Pentinsaari, tanja.pentinsaari@savonia.fi, puh. 044 7856762.