Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

ReguVa_KAKLT

Geenitiedoista käytäntöön – Ohjausta ja neuvontaa potilaan parhaaksi 28.5.2024

Täydennyskoulutus
Haluatko olla edelläkävijä terveydenhuollon alalla ja oppia hyödyntämään uusinta geenitietoa potilaiden hoidossa? Kutsumme sinut mukaan maksuttomaan koulutuspäivään, jossa tutustut farmakogenetiikan ja sairauksiin liittyvien geenitiedon mahdollisuuksiin. Lisäksi saat käytännön vinkkejä sen hyödyntämiseen potilas- ja asiakastyössä.
smart for good
  • Sosiaali ja terveysala
  • Ympäristö ja teknologia
Päivämäärä:
28.5.2024 - 28.5.2024
Laajuus:
0
Kampus tai kaupunki:
Kuopio
Kategoria:
Sosiaali- ja terveysala, Ympäristö- ja luonnontieteet
Toteutusmuoto:
Lähiopetus, Etäopetus
Hinta:
0 € (alv 0%)
Jatkuva oppiminen verkkosivut

Farmakogenetiikan avulla on mahdollista toteuttaa yksilöllistä lääkehoitoa. Hyödyntämällä tietoa yksilöiden geeneistä, erityisesti lääkkeiden eliminaatioon vaikuttavista entsyymeistä, voidaan potilaalle tarjota turvallisempia ja tehokkaampia lääkehoitoja. Lisäksi sairauksiin liittyvää geneettistä riskitietoa on mahdollista hyödyntää kansansairauksien ehkäisemisessä ja diagnosoinnissa.  

Millaista tietoa terveydenhuollon henkilöt tarvitsevat farmakogenetiikasta ja geenitiedosta? Miten geenipaneeleita tulkitaan ja miten yksilön sairauksiin liittyvää geenitietoa voi hyödyntää potilasohjauksessa ja neuvonnassa? Tartu ainutlaatuiseen tilaisuuteen syventyä aiheeseen ja tule mukaan Geenitiedoista käytäntöön -seminaariin tiistaina 28.5.2024 klo 11 – 15.45

Seminaariin on mahdollista osallistua paikan päällä Kuopiossa tai etäyhteyden kautta. Ilmoittaudu seminaariin viimeistään torstaina 23.5.2024. 

Hyödyt:  

  • Farmakogenetiikka ja sen perustermit tulevat sinulle tutuksi 
  • saat käytännön vinkkejä ohjauksen ja neuvonnan tueksi 
    • Mitä geenipaneelit ovat ja mitä näkökulmia niihin liittyy  
    • Miten kertoa potilaalle häntä koskevasta geenitiedosta kansantajuisesti 
    • Miten geenitieto kulkee terveydenhuollossa, mitkä ovat tiedonkulun haasteita  

HUOM! Teeman käsittely jatkuu syksyllä 2024 Geenitiedoista käytäntöön osa II: Tutkimuksesta tuotteeksi tehokkaasti -koulutuspäivässä 

Koulutus on osa Regulaatio- ja vastuullisuusosaamista terveys- ja hyvinvointialalle (ReguVa) ESR-hankkeen maksutonta koulutustarjontaa. 

Koulutuspäivän jälkeen osaat: 

  • selittää, miten farmakogenetiikkaa ja sairauksiin liittyvää geenitietoa voidaan hyödyntää potilaan lääkehoidossa. 
  • kuvata, miten geenipaneeleita käytetään osana potilaan hoitoa sekä millaisia etuja ja haasteita niiden käyttöön liittyy. 
  • antaa käytännön esimerkkejä siitä, miten sairauksiin liittyvää geenitietoa voi hyödyntää potilaan ohjauksessa. 
  • Terveydenhoitoalalla toimivat ja farmasian asiantuntijat 
  • Sopii hyvin kliinikoille, sairaanhoitajille, tutkimushoitajille, farmaseuteille ja proviisoreille, erityisesti osastofarmaseuteille  

Tiistai 28.5.2024 klo 11 – 15.45  

Paikka: Itä-Suomen yliopisto, Jatkuvan oppimisen keskus, Kuopion kampus (Neulaniementie 2) ja etäyhteydellä 

Voit osallistua seminaarin paikan päällä tai etänä.  

Sitovat ilmoittautumiset  viimeistään torstaina 23.5.2024. 

Maksuton koulutus. ReguVa-hanke on Euroopan sosiaalirahaston osarahoittama.

Kouluttaja

Arja Halkoaho

Arja Halkoaho

yliopettaja, Dosentti

TAMK ja Itä-Suomen yliopisto

Arja Halkoaho toimii yliopettajana Tampereen Ammattikorkeakoulun Sovelletun Tutkimuksen yksikössä ja lisäksi dosenttina Itä-Suomen yliopistossa. Hänen tutkimusintressinsä keskittyvät eettisiin kysymyksiin terveydenhuollossa, erityisesti genomitiedon ja datan parissa. Arja toimii myös globaalissa verkostossa, jossa kehitetään genomitiedon osaamista terveydenhuollon kontekstissa.

Ari Ahola-Olli

Ari Ahola-Olli

Medical Adviser

LT Abomics Oy

LT Ari Ahola-Olli toimii farmakogenetiikan tutkijana ja Abomicsin asiantuntijalääkärinä. Abomicsin farmakogeneettinen testipaneeli ja siihen liittyvät IT-ratkaisut yhdessä ammattitaitoisen henkilökunnan kanssa tekevät Abomicsista alan johtavan toimijan Euroopassa.

helminen markku

Markku Helminen

klinikkaproviisori

HUS Apteekki, HUS Syöpäkeskus

Markku Helminen työskentelee HUS Syöpäkeskuksessa klinikkaproviisorina. Klinikkaproviisorin toimenkuva edellyttää toimialan lääkehoitokokonaisuuden osaamista ja hallintaa. Keskeisimpinä työtehtävinä on kehittää Syöpäkeskuksessa lääke- ja lääkitysturvallisuutta sekä kliinisen farmasian prosesseja yhdessä osastofarmaseuttien kanssa. Lääkehoitoon liittyvien uusien toimintamallien ja työtehtävien organisoinnin kehittäminen moniammatillisessa yhteistyössä vaatii niin saumatonta yhteistyötä muiden ammattiryhmien kanssa sekä heidän työtehtävien laaja-alaista tuntemusta. Tämä vuoksi lähes kahdenkymmenen vuoden työkokemus erikoissairaanhoidosta antaa hyvän pohjan moniammatilliseen yhteistyöhön.

Anu Ahonen

Anu Ahonen

erikoisfarmaseutti, LHKA

Sairaala-apteekki/Psykiatria, Pohjois-Savon hyvinvointialue

Anu Ahonen on aloittanut klinikkafarmaseuttina viime syksynä psykiatrialla, jossa aiemmin ei ole ollut osastofarmasiaa. Työnkuvaan kuuluu osastojen lääkehoidon ja lääkitysturvallisuuden kehittäminen moniammatillisesti, kouluttaminen sekä uusien toimintamallien käytäntöön vieminen. Psykiatrian muuttaessa uuteen sairaalaan, käyttöön otetaan mm. älylääkekaapit ja älylääkekärryt. Hänen työnkuvaansa kuuluu myös lääkitysten ajantasaistaminen ja erilaiset lääkehoidon arvioinnit. Tarkoituksena on myös pilotoida farmaseutin vastaanottoa psykiatrian poliklinikalla. Kiinnostuksen kohteena on erityisesti kliinisen farmasian eteenpäin vieminen ja lääkitysturvallisuus.

elisa pennanen

Elisa Pennanen

proviisori

Sairaala-apteekki, Pohjois-Savon hyvinvointialue

Elisa Pennanen työskentelee Pohjois-Savon hyvinvointialueella proviisorina lääkehoidon osaamisen varmistamisen ja lasten klinikkaproviisorin tehtävissä. Elisa tutki pro gradu -tutkielmassaan farmakogeneettisten testien hyödyntämistä sairaalassa ja on sittemmin luennoinut aiheesta useissa yhteyksissä. Häntä kiinnostaa erityisesti lääkitysturvallisuuden edistäminen ja lääkehoidon yksilöllinen optimointi.

Solje Eino

Eino Solje

Apulaisprofessori ja Itä-Suomen yliopiston Aivotutkimusyksikön johtaja, neurologian erikoislääkäri

Itä-Suomen yliopisto, Aivotutkimusyksikkö ja Kuopion yliopistollinen sairaala

Apulaisprofessori Eino Solje työskentelee Itä-Suomen yliopiston Aivotutkimusyksikön johtajana ja neurologian apulaisylilääkärinä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Lisäksi hän johtaa Frontotemporal Lobar Degeneration and Early Onset Dementia -tutkimusryhmää. Solje on otsalohkodementian ja työikäisten muistisairauksien palkittu tutkija ja luennoitsija. Vuonna 2021 Solje palkittiin vuoden nuorena kliinisenä tutkijana ja vuonna 2022 hänelle myönnettiin Martti Hämäläinen -palkinto. Soljen tutkimustoiminnassa painottuvat uudet muistisairauksien biomarkkerit.

Elisa Airikkala

Elisa Airikkala

lehtori, väitöskirjatutkija

TAMK ja Tampereen yliopisto

Elisa Airikkala tutkii jatko-opiskelijana genomitiedon lukutaitoa kansalaisen näkökulmasta. Häntä kiinnostaa erityisesti genomitiedon mahdollisuudet kansansairauksien ennaltaehkäisyssä. Tampereen ammattikorkeakoulussa hän opettaa hoitotyön opiskelijoita sekä genomitietoa ylemmän ammattikorkeakoulun terveyden edistämisen tutkinto-ohjelmassa.