Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

JOK Kolme henliöä opiskelee mestsässä

Planetaarisuus vapaan sivistystyön opetukseen ja arkeen

Täydennyskoulutus
Tule mukaan oppimismatkalle planetaarisuuteen! Tämän koulutuksen tavoitteena on vahvistaa vapaan sivistystyön henkilöstön osaamista ja tukea planetaarisen orientaation sisäistymistä osaksi opettajan ammatti-identiteettiä. Vapaan sivistystyön lisäksi koulutus on avoin myös muiden koulutusmuotojen edustajille.
smart for good
  • Kasvatus ja opetusala
Laajuus:
3 opintopistettä
Kampus tai kaupunki:
-
Kategoria:
Opetus, kasvatus ja psykologia
Toteutusmuoto:
Monimuoto
Hinta:
0 € (alv 0%)
Jatkuva oppiminen verkkosivut

Planetaarinen sosiaalipedagogiikka korostaa ihmisen osallisuutta ja vastuuta yhteisön ja koko planeetan hyvinvoinnista. Tässä koulutuksessa tutustutaan planetaariseen oppimiseen ja opettajuuteen sekä luodaan yhdessä näkymää siihen, kuinka planetaarisuus kasvaa luontevaksi osaksi opetusta ja arkea. Tuemme pedagogisen osaamisen kehittymistä ja ammatillista kasvua luovien menetelmien, yhteisten kokemusten ja kokeilujen kautta.

Koulutus koostuu kolmesta moduulista, joihin sisältyy yhteisiä lähi- tai etäkoulutuspäiviä, webinaareja, itsenäisestä opiskelua, ohjausta ja vertaisoppimista. Osallistujat reflektoivat omaa opetustaan ja opettajuuttaan, rikastavat ja luovat uutta osaamista yhdessä ja kokeilevat opettajan tulevaisuustaitoja omassa työssään.

Opinnot tukevat vapaan sivistystyön oppilaitosten ekososiaalisesti kestävää sivistystyötä. Jotta koulutus saisi vaikuttavaa muutosta aikaan myös osallistujien työyhteisöissä, suosittelemme, että koulutukseen osallistuu 2–3 opettajaa samasta oppilaitoksesta. Tämä mahdollistaa tulevaisuustaitojen kokeilun sekä opitun reflektoinnin ja levittämisen yhdessä opettajakollegoiden kanssa.

Uusia ryhmiä alkamassa Kuopiossa ja Oulussa. Ilmoittaudu mukaan planetaariselle matkalle!

Tämä koulutus toteutetaan kolme kertaa saman sisältöisenä monimuotokoulutuksena vuosien 2024–2025 aikana.
 

TOTEUTUS 1
19.9.–13.12.2024, monimuotokoulutus, Helsinki
Koulutus on alkanut. Kysy vapaita paikkoja veera.kiiski@uef.fi.


TOTEUTUS 2
10.1.–28.3.2025, monimuotokoulutus, Kuopio
Ilmoittaudu koulutukseen tästä


TOTEUTUS 3
5.9.–21.11.2025, monimuotokoulutus, Oulu
Ilmoittaudu koulutukseen tästä


Toteutustapa on monimuotokoulutus. Jokainen koulutus alkaa lähikoulutuspäivällä, jonka jälkeen koulutukset jatkuvat etänä. Koulutus sisältää lähi- ja etäkoulutuspäivien lisäksi webinaareja, itsenäistä opiskelua, ohjausta ja vertaisoppimista. Tarkemmat tiedot löytyvät Aika ja paikka kohdasta.


Tutustu planetaariseen sosiaalipedagogiikkaan (www-sivu, OKKA-säätiö).
Planetaarisuus vapaan sivistystyön opetukseen ja arkeen -täydennyskoulutus, esittely (youtube.com)
 

Koulutus koostuu kolmesta moduulista

Planetaarinen oppiminen 1 op

Koulutusosion tavoitteena on herätellä osallistujan kokemusmaailmaa planetaariseen osallisuuteen ja yhteisoppimiseen, sekä saada kokemusta kehollisista menetelmistä ja keho-mieli-yhteyden vahvistamisesta.

Teemat:

  • Planetaarinen osallisuus
  • Keholliset oppimismenetelmät
  • Yhteisen oppimismatkan hahmottelu

Koulutusosio koostuu kahdesta lyhyestä ennakkowebinaarista, 7 h lähipäivästä sekä tutortapaamisesta ja vertaistapaamisesta. Etäjaksolla tehdään planetaarisuuden kokemukseen liittyvä oppimistehtävä.

 

Planetaarinen opettajuus 1 op

Toisen koulutusosion tavoitteena on vahvistaa ja syventää opettajan identiteettiä planetaarisena toimijana.

Teemat:

  • Opettaja planetaarisena toimijana
  • Oman työn kytkeytymisten ja merkitysten tunnistaminen
  • Opettajan tulevaisuustaitojen muotoilu

Koulutusosio koostuu lyhyestä ennakkowebinaarista ja kahdesta puolen päivän etäpäivästä sekä tutortapaamisesta ja vertaistapaamisesta. Etäjaksolla kokeillaan opettajan tulevaisuustaitoja omassa opetuksessa.

 

Uudistuva työ 1 op

Kolmannen koulutusosion tavoitteena on yhteiskehittää ja kirkastaa planetaarisen opettajuuden tulevaisuusnäkymää.

Teemat:

  • Yhdessäluova tulevaisuusmuotoilu
  • Planetaarisuuden kytkeminen osaksi opetusta ja arkea
  • Opettajan työn tulevaisuusmuotoilu

Koulutusosio koostuu lyhyestä ennakkowebinaarista, 7 h lähipäivästä sekä tutortapaamisesta ja vertaistapaamisesta.



Syksyn 2024 Helsingin toteutuksen oppimismatkan kuvauksen voi ladata tästä.

 

Koko koulutusohjelman valtakunnallinen päätöstilaisuus järjestetään joulukuussa 2025 tulevaisuusperintöverstaana, jossa rakennetaan yhteistä näkymää planetaarista vapaasta sivistystyöstä.

Koulutus toteutetaan yhteistyössä OKKA-säätiön, Vapaa Sivistystyö ry:n ja Meri-Pohjolan opistopiirin kanssa. Koulutusohjelmaa toteutetaan vuosina 2024–2025 valtakunnallisesti. OPH-rahoituksen ansiosta osallistuminen on ilmaista. 

Koulutus on kohdennettu ensisijaisesti vapaan sivistystyön ja opetushenkilöstölle. Mikäli koulutuksessa on vapaita paikkoja, koulutukseen voidaan ottaa myös myös taiteen perusopetuksen, varhaiskasvatuksen, peruskoulun, lukion ja ammatillisen koulutuksen opettajia. Paikkoja on rajoitetusti.

Koulutus toteutetaan samansisältöisenä Helsingissä syksyllä 2024, Kuopiossa keväällä 2025 ja Oulussa syksyllä 2025. Voit osallistua koulutukseen sinulle sopivalla paikkakunnalla.

 

Helsinki 19.9. - 13.12.2024

19.9.2024 klo 9–16, lähiopetus Helsingin aikuisopisto

1.11.2024 klo 9–12, etäopetus

8.11.2024 klo 9–12, etäopetus

13.12.2024 klo 9–16, lähiopetus Helsingin aikuisopisto

Lisäksi koulutussisältää tutortapaamisia ja vertaistapaamisia, joiden ajankohdista sovitaan koulutuksen aikana.

 

Kuopio 10.1. - 28.3.2025

10.1.2025 lähiopetus (koko päivä), Kuopion kansalaisopisto

7.2.2025 klo 9–12, etäopetus

14.2.2025 klo 9–12, etäopetus

21.3.2025 klo 9–12, etäopetus

28.3.2025 klo 9–12, etäopetus

Lisäksi koulutussisältää tutortapaamisia ja vertaistapaamisia, joiden ajankohdista sovitaan koulutuksen aikana.

 

Oulu 5.9. - 21.11.2025

5.9.2025 lähiopetus (koko päivä), Meri-Pohjolan opistopiiri

3.10.2025 klo 9–12, etäopetus

10.10.2025 klo 9–12, etäopetus

14.11.2025 klo 9–12, etäopetus

21.11.2025 klo 9–12, etäopetus

Lisäksi koulutussisältää tutortapaamisia ja vertaistapaamisia, joiden ajankohdista sovitaan koulutuksen aikana.

 

Pidätämme oikeudet mahdollisiin aikataulumuutoksiin.

OPH rahoittaa hanketta. Koulutus on osallistujalle maksuton (opetus ja materiaalit). 

Kokonaisuus on rakennettu oppimisprosessiksi, jossa jokaisen toivotaan kulkevan koko matkan mukana. Ilmoittautumalla sitoudut osallistumaan jokaiselle opetuskerralle.

Jokaiseen koulutukseen (Helsinki, Kuopio, Oulu) ilmoittaudutaan erikseen. Koulutukseen otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä 30 kohderyhmään kuuluvaa osallistujaa.

Ilmoittautumisen voi perua ilmoittautumisaikana. Peruminen tehdään sähköpostilla kirjallisesti koulutuksen sihteerille.

Yliopisto vastaa koulutuksen toteuttamisesta sovitun aikataulun, sisällön, opetukseen liittyvien tilojen, verkko-oppimisympäristön ja koulutuksen laadun osalta. Koulutukseen sovelletaan soveltuvien osin Itä-Suomen yliopiston opintojohtosäännön 33, 45 ja 47 §:ä. Koulutuksessa noudatetaan opetuksen eettisiä ohjeita: https://kamu.uef.fi/student-book/opetuksen-ja-opiskelun-eettiset-ohjeet/. Opiskelija vastaa osallistumisensa vahvistamisesta ja osallistumisestaan koulutuksen seminaareihin ja muihin koulutussuunnitelman vaatimiin tapaamisiin. Lisäksi opiskelija huolehtii tehtävien suorittamisesta määräpäivään mennessä. 
Koulutuksen kieli on suomi.

Koulutus voidaan perua järjestäjän toimesta ilman, että siitä aiheutuu järjestäjälle maksuvelvoitetta.

Suomi

Kouluttaja

Erkka Laininen

Erkka Laininen

suunnittelupäällikkö

OKKA-säätiö

Erkka Laininen on toteuttanut 25 vuotta kestävyyskasvatusta, edistänyt oppilaitosten kestävän kehityksen työtä ja opetushenkilöstön täydennyskoulutusta eri koulutusmuodoissa, mukaan lukien vapaa sivistystyö. Hän on hankkeen vastuukouluttaja.

Arto O Salonen

Arto O Salonen

sosiaalipedagogiikan professori

Itä-Suomen yliopiston yhteiskunta- ja kauppatieteellisen tiedekunta

Arto O. Salosen asiantuntijuus liittyy kestävään hyvinvointiin. Hän työskentelee Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksella sosiaalipedagogiikan professorina. Hänellä on kasvatustieteen dosentuuri Helsingin yliopistossa ja kestävän kehityksen dosentuuri Maanpuolustuskorkeakoulussa. Lisäksi Salonen on Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin jäsen ja Snellman-kesäyliopiston tiederehtori.

Maria Joutsenvirta

Maria Joutsenvirta

KTT Maria Joutsenvirta on kestävään kehitykseen erikoistunut työelämän kehittäjä ja oppimismuotoilija. Hän kouluttaa ja valmentaa muutoksen tekijöitä, jotka haluavat lisätä sisäisiä valmiuksiaan toimia luovasti monikriisin oloissa. Joutsenvirran työtä määrittää tulevaisuuslähtöinen systeeminen ajattelu ja holistinen ihmiskäsitys. Hän on innostunut kehittämään ja soveltamaan planetaarista sosiaalipedagogiikkaa.

Silja Huttunen

Silja Huttunen

VTM Silja Huttunen on sosiaalipsykologi ja palvelumuotoilija, yhteiskehittämisen ja tulevaisuusajattelun fasilitoija ja työkaluiksi mallintaja. Silja työskentelee Itä-Suomen yliopistossa planetaarista osallisuutta käsittelevän väitöstutkimuksen parissa.

Björn Wallén

Björn Wallén

puheenjohtaja

VST Ry

Björn Wallén on Vapaa Sivistystyö ry:n puheenjohtaja. Björn kutsuu itseään vapaan sivistystyön kokemusasiantuntijaksi. Hänellä on alalla pitkä kokemus, alkaen Lärkkullan opiston yhteiskunnallisten aineiden opettajana ja kehitysmaalinjan vetäjänä 1980-luvun loppupuolella. Hän on toiminut myös ruotsinkielisen opintokeskuksen rehtorina ja Lärkkulla-säätiön johtajana. Taustaltaan Björn on yhteiskuntatieteilijä, hän opiskeli sosiaaliantropologiaa ja sosiologiaa Helsingin yliopistossa. Globaalikasvatus ja planetaarinen sosiaalipedagogiikka ovat hänelle sydämen asia. Työuransa aikana hän on julkaissut kirjoja ja esseekokoelmia, aiheina mm. demokratia ja elinikäinen oppiminen. Tuorein teos Syväsivistys (2021), esittelee mm. syväekologi Arne Naessin ajatuksia ihmisen ja planeetan vuorovaikutuksesta.

Raisa Foster

Raisa Foster

FT Raisa Foster on kokenut kouluttaja, sosiaalipedagogiikan (Itä-Suomen yliopisto) ja tanssipedagogiikan (Taideyliopisto) dosentti.