Sairaalafyysikkokoulutus
Sairaalafyysikon koulutus on ammatillinen jatkokoulutus, johon liittyy tieteellisen jatkotutkinnon suorittaminen sekä käytännön harjoittelu.
- Laajuus:
- 0
- Kampus tai kaupunki:
- Kuopio
- Kategoria:
- Sosiaali- ja terveysala, Teknologia ja digitalisaatio, Ympäristö- ja luonnontieteet
- Toteutusmuoto:
- Monimuoto
- Hinta:
- -
Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunnassa voi suorittaa ammatillisena jatkokoulutuksena sairaalafyysikon koulutuksen. Sairaalafyysikon koulutus on ammatillinen jatkokoulutus, johon liittyy osana tieteellisen jatkotutkinnon, filosofian lisensiaatti tai filosofian tohtori, suorittaminen.
Sairaalafyysikon koulutus on yksi pisimmistä ammatillisista koulutuksista Suomessa. Siihen kuuluu teoreettisena osana filosofian tai tekniikan lisensiaatin tutkinto, viiden vuoden käytännön harjoittelu sekä säteilyturvallisuus- ja sairaalafyysikkokuulustelut.
Sairaalafyysikon työ
Sairaalafyysikko on fysiikkaa pääaineena opiskellut akateemisen koulutuksen saanut ammattihenkilö, joka on suorittanut lääketieteelliseen fysiikkaan liittyvät erikoistumisopinnot ja -harjoittelun ja saanut sairaalafyysikon pätevyyden. Hän toimii yhteistyössä lääketieteen ammattilaisten kanssa soveltaen ja kehittäen lääketieteellistä tekniikkaa sairauksien ennaltaehkäisyssä, diagnosoinnissa ja hoitamisessa.
Keskussairaaloissa ja yliopistollisissa keskussairaaloissa, sekä yksityisellä sektorilla työskentelee useita sairaalafyysikoita. Sairaalafyysikoita löytyy muun muassa sädehoitoyksiköistä, isotooppiyksiköistä, radiologiasta, magneettikuvantamisesta, kliinisestä fysiologiasta ja kliinisestä neurofysiologiasta.
Sairaalafyysikon tehtävät
Sairaalafyysikko osallistuu laitehankintojen valmisteluun, laitteiden vastaanottomittauksiin, mittausmenetelmien kehittämiseen ja laadunvalvontaan sekä osittain myös päivittäisten mittausten ja potilastutkimusten suorittamiseen ja etenkin niiden jatkoprosessointiin.
Lisäksi sairaalafyysikot toimivat säteilylainsäädännön edellyttämissä tehtävissä sairaalan säteilyorganisaatiossa säteilyturvallisuusvastaavina ja –asiantuntijoina, sekä lääketieteellisen fysiikan asiantuntijoina. Yksi sairaalafyysikon tärkeistä tehtävistä on uusien mittausmenetelmien sisäänajo ja jatkuva henkilöstökoulutus. Monipuolisen teknisen koulutuksen myötä sairaalafyysikko on asiantuntijana sairaalamaailmassa mitä moninaisemmissa kysymyksissä sekä linkkinä oman yksikön, tietotekniikkaosaston ja teknisen huollon välillä, sekä viranomaisten kanssa oman organisaation ulkopuolella.

Opinnot ja hakeminen
Koulutuksen pääsyn edellytyksenä on FM- tai DI-koulutus sopivalta alalta. Sopiviksi koulutusaloiksi katsotaan lääketieteellinen fysiikka, lääketieteellinen tekniikka, biolääketieteellinen tekniikka, teknillinen fysiikka ja fysiikka.
Käytännön harjoittelu on mahdollista aloittaa FM- tai DI-tutkinnon suorittamisen jälkeen. Sairaalafyysikkokuulusteluun voi osallistua, kun neljä vuotta käytännön harjoittelua on suoritettu.
Sairaalafyysikon koulutukseen haetaan opintopolussa haettaessa jatko-opinto-oikeutta lääketieteellisen fysiikan koulutukseen SCITECO -tohtoriohjelmassa. Jatko-opintoja suunniteltaessa tulee huomioida myös yliopiston asettamat kurssivaatimukset säteilyturvallisuusasiantuntijan (STA) teoreettiselle koulutukselle, jotka voidaan suorittaa osana jatko-opintoja.
Sairaalafyysikkokuulusteluun voi osallistua, kun FM- tai DI-tutkinto, teoreettinen osa STA-koulutuksesta ja neljä vuotta käytännön harjoittelua on suoritettu. Koulutettavan tulee hakea Sairaalafyysikoiden neuvottelukunnalta lupaa sairaalafyysikkokuulusteluun vähintään neljä viikkoa ennen kuulustelun päivämäärää. Hakemukseen tulee liittää kouluttajan ja koulutettavan allekirjoittama yhteenveto suoritetun harjoittelun määrästä ja yliopiston antama todistus liittyen STA-kelpoisuuden teoreettiseen koulutukseen. Hakemuksen voi toimittaa neuvottelukunnan sihteerille: neuvottelukunta_sihteeri[at]sairaalafyysikot.fi.
Kuulustelu suoritetaan sähköisessä Exam-tenttipalvelussa ja se järjestetään samanaikaisesti erikoislääkärikuulustelun kanssa. Tenttipaikan varaaminen tapahtuu suoraan Exam-järjestelmään, aikaisintaan 30 päivää ennen oman erikoisalan tenttipäivää. Ilmoittautuminen ja tenttipaikka tulee varata mahdollisimman pian tämän jälkeen, jotta paikan saaminen varmistuu.
Lisätietoja koulutuksesta
Professori Petro Julkunen:
- sairaalafyysikoiden valtakunnallisen neuvottelukunnan puheenjohtaja
- koulutuksen vastuuhenkilö Itä-Suomen yliopistossa
Koulutussuunnittelija Riikka Levänen:
- sairaalafyysikoiden valtakunnallisen neuvottelukunnan sihteeri
- pätevyystodistukset
- opintoneuvonta