Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

vepo

VEPO-voimaa johtajuuteen

Täydennyskoulutus
VEPO luo varhaiskasvatukseen sekä esi- ja perusopetukseen veto- ja pitovoimaa!
Vahvista varhaiskasvatuksen tai esi- ja perusopetuksen johtajuuttasi uusimman tutkimustiedon avulla, kollegoidesi kanssa keskustellen ja kokemuksia jakaen.
smart for good
  • Kasvatus ja opetusala
Päivämäärä:
30.1.2025 - 31.5.2025
Laajuus:
5 opintopistettä
Kampus tai kaupunki:
Joensuu
Kategoria:
Opetus, kasvatus ja psykologia
Toteutusmuoto:
Lähiopetus, Etäopetus
Hinta:
0 € (alv 0%)
Jatkuva oppiminen verkkosivut

Ilmoittautuminen koulutuksen toiseen toteutukseen on käynnissä. Ilmoittautuminen päättyy 15.1.2025.

Valtakunnallisesti tarjottava VEPO-voimaa johtajuuteen -koulutus tukee johtamisosaamisen kehittymistä ja rakentaa yhteisöllistä toimintakulttuuria koulutusjärjestelmän eri tasoilla. Koulutuksessa korostetaan jaettua johtajuutta ja pedagogista johtajuutta sekä pyritään edistämään koulutuksellista tasa-arvoa, moninaisuutta ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. 

Koulutus antaa työkaluja ja malleja itsensä ja tiimin johtamiseen sekä koulutusuudistusten toimeenpanossa tarvittavaan johtajuusosaamisen kehittymiseen. Opinnoissa tehdään suunnitelma, joka tukee henkilökohtaista kasvua johtajana sekä hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä koko työyhteisössä ja organisaatiossa opintojen aikana ja niiden jälkeen.

Koulutus tukee työuran eri vaiheessa olevien henkilöiden osaamisen tunnistamista ja hyödyntämistä sekä uran alkuvaiheessa olevien opettajien tuen kehittämistä, ammatillisten haasteiden kohtaamista ja ammatillista vuorovaikutusta.

VEPO-voimaa johtajuuteen -koulutus pohjautuu Kohti kehittyvää johtajuutta (VEPO 2035) -raportin esitykseen kasvatus- ja koulutusalan johtajuuden kehittämiseksi. 

Koulutuksen toteutus

Koulutus koostuu sekä valtakunnallisesti kaikille yhteisistä osuuksista että alueellisesti eri koulutuksenjärjestäjien tarjoamista osioista. Koulutus sisältää yhteistä opiskelua, soveltamista ja ohjattua työskentelyä pienryhmissä.

Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskus toteuttaa koulutuksen kolmesti niin, että mukaan mahtuu 20 osallistujaa/toteutus. Koulutuksen ensimmäinen toteutus järjestetään Kuopiossa syksyllä 2024, toinen toteutus Joensuussa keväällä 2025 ja kolmas toteutus Mikkelissä syksyllä 2025. Alueelliset koulutusryhmät toteutetaan lähi- tai etätyöpajoina.

Koulutuksen rakenne:

  • Kasvatus- ja koulutusalan perustehtävä muuttuvassa maailmassa (2 op) 
  • Jaettu pedagoginen johtaminen (2 op) 
  • Moninaisuuden ja sosiaalisen inkluusion johtaminen (1 op) 

Koulutus sisältää kolme valtakunnallista webinaaria sekä viisi yhteistä alueellista tapaamista alueellisen koulutusryhmän kanssa. Sekä webinaarit että alueellisten ryhmien tapaamiset ovat kestoltaan 3-4 tuntia. Lisäksi koulutukseen liittyy johtajuuden kehittymissuunnitelma, jota työstetään vaiheittain koulutuksen edetessä.

Koulutus tullaan tarjoamaan vuosien 2024–2026 aikana yhteensä 12 kertaa eri puolilla maata. Alueellisten osuuksien sisällöt ja toteutus vaihtelevat kunkin alueen omien painotusten ja koulutustarpeiden mukaan. 

Tämä koulutus on suunnattu perusopetuksen, varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen johtajille ja johtotiimien jäsenille. Koulutus soveltuu erityisesti perusopetuksen rehtoreille, vararehtoreille ja johtotiimeissä toimiville opettajille sekä päiväkodin johtajille ja varajohtajille.

Ensimmäinen toteutus, Pohjois-Savo

  • Valtakunnallinen webinaari: Kasvatus- ja koulutusalan perustehtävä muuttuvassa maailmassa, ammatillinen identiteetti ja motivaatio, 19.9.2024 klo 9–11.30
  • Alueellisen ryhmän aloitustapaaminen (Kuopio/hybridi), 2.10.2024 klo 12–16
  • Alueellisen ryhmän välitapaaminen (Kuopio/hybridi), Yhteisöhyvinvointi: määritelmä, merkitys ja mittarit, 8.10.2024 klo 12–16
  • Valtakunnallinen webinaari: Pedagoginen ja jaettu johtajuus, 24.10.024 klo 9–11.30
  • Alueellisen ryhmän välitapaaminen, Toimintakulttuurin muotoilu: visio, arvot ja toimintatavat, 13.11.2024 klo 12–16
  • Valtakunnallinen webinaari: Moninaisuuden ja sosiaalisen inkluusion johtaminen, 12.12.2024 klo 9–11.30
  • Alueellisen ryhmän välitapaaminen (Kuopio/hybridi), Toiminnalliset menetelmät yhteisöhyvinvoinnin kehittämisessä: esimerkkejä ja harjoituksia, 9.1.2025 klo 12–16
  • Alueellisen ryhmän reflektiotapaaminen (Kuopio/hybridi), 23.1.2025 klo 12–16

Toinen toteutus, Pohjois-Karjala

  • Valtakunnallinen webinaari: Kasvatus- ja koulutusalan perustehtävä muuttuvassa maailmassa, ammatillinen identiteetti ja motivaatio, 31.1.2025 klo 9–11.30
  • Alueellisen ryhmän aloitustapaaminen (Joensuu/hybridi)
  • Alueellisen ryhmän välitapaaminen (Joensuu/hybridi), Yhteisöhyvinvointi: määritelmä, merkitys ja mittarit
  • Valtakunnallinen webinaari: Pedagoginen ja jaettu johtajuus, 13.3.2025 klo 9–11.30
  • Alueellisen ryhmän välitapaaminen, Toimintakulttuurin muotoilu: visio, arvot ja toimintatavat
  • Valtakunnallinen webinaari: Moninaisuuden ja sosiaalisen inkluusion johtaminen, 24.4.2025 klo 9–11.30
  • Alueellisen ryhmän välitapaaminen (Joensuu/hybridi), Toiminnalliset menetelmät yhteisöhyvinvoinnin kehittämisessä: esimerkkejä ja harjoituksia
  • Alueellisen ryhmän reflektiotapaaminen (Joensuu/hybridi)

Kolmas toteutus, Etelä-Savo

  • Valtakunnallinen webinaari: Kasvatus- ja koulutusalan perustehtävä muuttuvassa maailmassa, ammatillinen identiteetti ja motivaatio, 21.8.2025 klo 9–11.30
  • Alueellisen ryhmän aloitustapaaminen (Mikkeli/hybridi)
  • Alueellisen ryhmän välitapaaminen (Mikkeli/hybridi), Yhteisöhyvinvointi: määritelmä, merkitys ja mittarit
  • Valtakunnallinen webinaari: Pedagoginen ja jaettu johtajuus, 2.10.2025 klo 9–11.30
  • Alueellisen ryhmän välitapaaminen, Toimintakulttuurin muotoilu: visio, arvot ja toimintatavat
  • Valtakunnallinen webinaari: Moninaisuuden ja sosiaalisen inkluusion johtaminen, 13.11.2025 klo 9–11.30
  • Alueellisen ryhmän välitapaaminen (Mikkeli/hybridi), Toiminnalliset menetelmät yhteisöhyvinvoinnin kehittämisessä: esimerkkejä ja harjoituksia
  • Alueellisen ryhmän reflektiotapaaminen (Mikkeli/hybridi)

Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen henkilöstökoulutusta, ja se on kohderyhmään kuuluville osallistujille maksuton. Mahdollisista matka- ja majoituskustannuksista jokainen vastaa itse.

Koulutus toteutetaan yhteistyöverkostona, jota koordinoi Jyväskylän yliopisto. Verkostoon kuuluvat myös Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Lapin yliopisto ja Tampereen yliopisto.

Ilmoittautumisen voi perua ilmoittautumisaikana. Peruminen tehdään sähköpostilla kirjallisesti koulutuksen sihteerille.

Koulutus voidaan perua järjestäjän toimesta ilman, että siitä aiheutuu järjestäjälle maksuvelvoitetta. Ilmoittautuneen asiakkaan tilalle voi samasta yrityksestä tai organisaatiosta osallistua toinen henkilö, ellei esim. koulutukseen ole erillistä valintaa/pääsykoetta tai ellei vaihtamiselle ole muuta estettä. Osallistumisen vaihtamisesta ei peritä erillistä korvausta. Vaihdoksesta tulee ilmoittaa etukäteen tai viimeistään koulutuksen alkaessa.

Yliopisto vastaa koulutuksen toteuttamisesta sovitun aikataulun, sisällön, opetukseen liittyvien tilojen, verkko-oppimisympäristön ja koulutuksen laadun osalta. Koulutukseen sovelletaan soveltuvien osin Itä-Suomen yliopiston koulutuksen johtosäännön 28, 32 ja 34 §:ä. Koulutuksessa noudatetaan opetuksen eettisiä ohjeita: https://kamu.uef.fi/student-book/opetuksen-ja-opiskelun-eettiset-ohjeet/. Opiskelija vastaa osallistumisensa vahvistamisesta ja osallistumisestaan koulutuksen seminaareihin ja muihin koulutussuunnitelman vaatimiin tapaamisiin. Lisäksi opiskelija huolehtii tehtävien suorittamisesta määräpäivään mennessä. 

Koulutuksen kieli on suomi.

Yhteistyössä

jyväskylän yo
HY
lapinyo
Tay
uef