Opi ymmärtämään, kuinka tietoa hallitaan nyky-yhteiskunnassa. Työelämälähtöisen asiakirjahallinnan ja arkistoalan maisteriohjelman opinnoissa yhdistyvät alan tieteellinen tutkimus ja käytännön työ.
Maisteriopinnot antavat tietoa asiakirja- ja arkistoaineistojen ja arkistoinstituutioiden roolista kulttuuriperinnön tuottajina, säilyttäjinä ja välittäjinä sekä valmiudet asiakirjatiedon elinkaaren jatkumon suunnitteluun ja ohjaukseen erilaisissa organisaatioissa. Opinnot antavat kelpoisuuden toimia asiakirjahallinnan ja arkistoalan asiantuntija- ja johtotehtävissä.
Jotta voit hakea asiakirjahallinnan ja arkistoalan maisteriohjelmaan, sinulla tulee olla suoritettuna joko alempi tai ylempi korkeakoulututkinto.
- Koulutuksesta vastaa Itä-Suomen yliopiston historia- ja maantieteiden laitos.
- Lähiopetus tapahtuu Joensuun kampuksella, joka on opiskelijaystävällinen, tiivis ja helppokulkuinen.
- Maisteriohjelmasta valmistuneet sijoittuvat työelämään julkishallintoon ja yksityiselle sektorille erilaisiin asiakirja- ja tiedonhallinnan tehtäviin.
- Tehtävänimikkeitä voivat olla esimerkiksi arkistonhoitaja, arkistosuunnittelija, asiakirjahallinnon asiantuntija, asianhallinnon suunnittelija, asianhallintapäällikkö, asianhallintasihteeri, kehittämispäällikkö, tietohallintopäällikkö, tietopalvelusihteeri ja tutkija.
Tutustu asiakirjahallinnan ja arkistoalan opintoihin
Asiakirjahallinnan ja arkistoalan maisteriohjelma johtaa filosofian maisterin tai yhteiskuntatieteiden maisterin tutkintoon, joka on laajuudeltaan 120 opintopistettä ja vastaa noin kahden vuoden opintoja. Jos opiskelijan pohjakoulutuksena on muu kuin historian, maantieteen, yhteiskuntamaantieteen tai ympäristöpolitiikan alempi korkeakoulututkinto, opiskelijalle voidaan määritellä täydentäviä opintoja.
Opiskeluun kuuluu luento-opetusta, verkkokursseja, seminaarityöskentelyä, kirjatenttejä ja pro gradu -tutkielma. Opintoihin sisältyy myös kuuden kuukauden arkistoharjoittelu, joka tehdään yleensä kahtena kolmen kuukauden harjoittelujaksona.
Opiskelu tapahtuu pääsääntöisesti suomen kielellä. Opintojaksoihin liittyvä oppimateriaali on osin vieraskielistä.
Tutustu historia- ja maantieteiden laitoksen opinto-oppaisiin Pepissä.
Tutustu sivuainetarjontaan opiskelijan Kamu-verkkopalvelussa.
Tutkinto koostuu asiakirjahallinnan ja arkistoalan opinnoista (79 op), oikeustieteiden opinnoista (26 op) sekä vapaasti valittavista opinnoista (15 op). Sivuaineopintoina opiskellaan joko hallinto-oikeuden sivuainekokonaisuus tai informaatio- ja teknologianoikeuden perusopinnot. Muut opinnot sisältävät pakollisena suorituksena opintojakson Oikeustieteiden ABC. Muut opinnot ovat vapaasti valittavissa. Suosittelemme valinnaisiin suorituksiin opintojaksoja Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen sekä Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan perusteet.
Maisteriohjelmassa voi opiskella pääaineena Suomen historiaa, yleistä historiaa, maantiedettä, yhteiskuntamaantiedettä tai ympäristöpolitiikkaa. Pääaine määräytyy hakukelpoisuuden perusteena olevan alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon perusteella. Jos hakukelpoisuuden perusteena on jonkin historia-aineen alempi korkeakoulututkinto, maisteriohjelman pääaineena on Suomen historia ja tavoitetutkintona filosofian maisterin (FM) tutkinto. Poikkeuksen muodostavat Suomen historiasta FM-tutkinnon jo suorittaneet, joiden pääaineena on maisteriohjelmassa yleinen historia.
Jos hakukelpoisuuden perusteena on maantieteen alan alempi korkeakoulututkinto, maisteriohjelman pääaineena on maantiede ja tavoitetutkintona filosofian maisterin (FM) tutkinto. Jos hakukelpoisuuden perusteena on yhteiskuntamaantieteen alan alempi korkeakoulututkinto, maisteriohjelman pääaineena on yhteiskuntamaantiede ja tavoitetutkintona yhteiskuntatieteiden maisterin (YTM) tutkinto.
Jos hakukelpoisuuden perusteena on ympäristöpolitiikan alan alempi korkeakoulututkinto, maisteriohjelman pääaineena on ympäristöpolitiikka ja tavoitetutkintona yhteiskuntatieteiden maisterin (YTM) tutkinto. Jos hakukelpoisuuden perusteena on jonkin muun alan alempi korkeakoulututkinto tai ylempi korkeakoulututkinto, maisteriohjelman pääaineena on Suomen historia ja tavoitetutkintona filosofian maisterin (FM) tutkinto.
Pro gradu -tutkielma laaditaan maisteriopintojen loppuvaiheessa. Se valmistaa opiskelijat itsenäiseen työskentelyyn, tiedonhankintaan ja tiedon muokkaamiseen, johtopäätösten tekemiseen, tulosten esittämiseen sekä tieteelliseen keskusteluun ja argumentointiin.
Tervetuloa Joensuun kampukselle!

Opiskelijan Joensuu
Joensuu on aito opiskelijakaupunki: kampuksella opiskelee jo yli 9000 tutkinto-opiskelijaa.
Näin haet asiakirjahallinnan ja arkistoalan koulutukseen
Koulutukseen hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-verkkopalvelun kautta. Koulutuksen hakukohteet sekä tarkemmat hakuohjeet ja -aikataulut löydät Opintopolusta. Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut auttaa opiskelijaksi hakemiseen ja opiskelijavalintaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä: hakijapalvelut@uef.fi.