Koulutuksen tavoitteena on ammatillisesti pätevä hammaslääkäri, jonka toiminta perustuu tieteelliseen tutkimukseen ja sen kriittiseen arviointiin ja soveltamiseen jokapäiväisessä työssään.
Hammaslääketieteen koulutusohjelmasta valmistuvat hammaslääkärit toimivat purentaelimistön ja suun alueen diagnostiikan ja hoidon spesialisteina ja hallitsevat tarvittavan hoitoonohjauksen, toimien läheisessä yhteistyössä muun terveydenhuollon kanssa. Koulutus antaa valmiudet sekä ammatilliseen että tieteelliseen jatkokoulutukseen.
Opiskelu tapahtuu Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella, joka sijaitsee vahvasti kehittyvällä Savilahden alueella. Alue kokoaa laajasti yhteen terveystieteiden koulutusta ja tutkimusta sekä yliopistosairaalan ja yritysten toimintaa.
- Koulutuksesta vastaa lääketieteen laitoksen hammaslääketieteen yksikkö.
- Tiivis opiskelijayhteisö
- Hyvät vaikutusmahdollisuudet koulutusohjelman kehittämisessä
- Moderni opetusklinikka sekä harjoittelussa autenttinen työskentely-ympäristö Simulassa, käytettävissä laitteet, jotka edustavat tämän hetken uusinta teknologiaa.
- Kliinisessä työssä panostetaan erityisesti moniammatilliseen tiimityöhön
- Hammaslääkärin työ on monipuolista ja itsenäistä, työssä tarvitaan ihmisläheistä palveluasennetta sekä hyviä kädentaitoja teoriatiedon lisäksi.
- Mielenkiintoiset uramahdollisuudet, vaihtoehtona valmistumisen jälkeen useita eri erikoisaloja tai tieteellinen jatkokoulutus.
Tutustu hammaslääketieteen opintoihin
Hammaslääkärikoulutuksesta valmistuu diagnostiikan ja suun alueen sairauksien hoidon ammattilaisia. Hammaslääketieteen koulutusohjelma johtaa hammaslääketieteen lisensiaatin tutkintoon, jonka laajuus on 330 op. Kokopäiväisesti opiskellen koulutus kestää 5,5 vuotta. Hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinto on sekä akateeminen että ammattiin johtava tutkinto. Akateemisten taitojen lisäksi valmistuvalta hammaslääkäriltä edellytetään hyviä kliinisiä käden taitoja sekä vuorovaikutustaitoja, joita harjoitellaan tiiviisti opintojen aikana.
Hammaslääketieteen opinnot jakautuvat kahteen vaiheeseen; prekliinisen ja kliiniseen vaiheseen. Prekliininen vaihe kestää kaksi ensimmäistä vuotta, jonka aikana käydään läpi perustieteitä yhdessä lääketieteen opiskelijoiden kanssa. Tarkemmin opitaan pään ja kaulan alueen rakenteet sekä perehdytään koko elimistön toimintaan solu- ja molekyylitasolla. Kliiniseen vaiheeseen siirrytään kolmantena vuonna, jolloin aloitetaan simulaatio-opetus käden taitojen harjoittamiseksi modernissa "Simulaatiosalissa" (Taitopajassa). Harjoittelun jälkeen opiskelijat siirtyvät varsinaiseen potilastyöskentelyyn Opetusklinikalle, joka on varustettu alan uusimmalla teknologialla.
Kliinisessä vaiheessa harjoittelua ja opetusta annetaan myös yliopistosairaalassa ja opintojen loppuvaiheeseen sisältyvä syventävä käytännön harjoittelu suoritetaan terveyskeskuksissa.
Hammaslääketieteen yksikössä on opetusta ja tutkimusta kaikkiaan 5 oppiaineessa. Tutustu hammaslääketieteen oppiaineisiin.
- Tutustu terveystieteiden tiedekunnan opinto-oppaisiin Pepissä.
- Tutustu Itä-Suomen yliopiston sivuainetarjontaan opiskelijan Kamu-verkkopalvelussa.
Oppimisympäristömme

Simula eli taitopaja on moderni oppimisympäristö, jossa hoitokoneet ja laitteet edustavat tämän hetken uusinta teknologiaa. Hoitoyksiköt ovat identtiset hammaslääketieteen opetusklinikan kanssa ja taitopaja tarjoaa autenttisen ympäristön eri oppialojen käden taitojen harjoitteluun.
Simulassa harjoitellaan hammaslääkärille tärkeitä taitoja ja sovelletaan teoriatietoa käytännön toimenpiteisiin. Käden taitojen lisäksi opitaan ergonomiaa, aseptiikkaa sekä kehitetään vuorovaikutustaitoja ja kollegiaalisuutta ryhmätöiden, vertaispalautteen ja reflektion avulla.
Hammaslääketieteen opiskelijat harjoittelevat simulassa anatomisilla harjoitusnukeilla eri hammaslääketieteen toimenpiteitä koko opintojen ajan, mutta erityisesti kolmannen vuosikurssin aikana. Simulaatio-opetusta sisältyy myös ensimmäisen ja toisen vuoden opintoihin. Harjoittelu tapahtuu simulassa pääasiassa pareittain, jolloin toisen opiskelijakollegan tuki ja vertaisoppiminen on mahdollista. Opiskelija voi kerrata ja harjoitella simulassa halutessaan myös omatoimisesti opintojen aikana.
Simulaharjoittelun ja teoriaopintojen jälkeen opiskelijat aloittavat potilastyöt opetusklinikassa kolmannen vuoden keväällä.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri vastaa Itä-Suomen yliopiston hammaslääketieteen koulutuksen kliinisestä opetuksesta. Vuonna 2013 valmistunut hammaslääketieteen opetusklinikka on yksi maailman nykyaikaisimmista. Opiskelijat pääsevät opettelemaan hoitotyötä ensin aitoa ympäristöä vastaavassa simulaatioharjoitustilassa ja opintojen edetessä potilasvastaanotolla. Kuopion hammaslääketieteen koulutukseen otetaan vuosittain 40 opiskelijaa. Vuonna 2019 hakijoita oli 868.
Kuopion hammaslääketieteen opetuksessa painotetaan potilaan terveydentilan ja terveystarpeiden kokonaisvaltaista hahmottamista ja niiden huomioimista hoidon kaikissa vaiheissa. Opiskelijan kehittyminen kumppanuuteen muiden lääketieteen erikoisalojen kanssa on keskeinen tavoite. Hyvä yhteistyö Kuopion yliopistollisen sairaalan yksiköiden ja Itä-Suomen yliopiston tiedekuntien kanssa tukee opiskelijan kasvua suu- ja leukasairauksien asiantuntijaksi.
Kuopiolainen hammaslääkärikoulutus painottaa potilaan kokonaisvaltaista hoitoa. Tulevat hammaslääkärit oppivat nykyaikaisimmat tekniikat ja teknologiat sekä toimenpidekeskeisen ja tarkkuutta vaativan työn kaikki ulottuvuudet. Keskeistä koulutuksessa on kokonaisvaltainen asennoituminen potilaan hoitoon ja hänen vointinsa.
Potilaita tulee hoitoon lähetteellä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueelta. Tehokkaassa palvelumallissa potilas saa hoidon ja opiskelija oppimiskokemuksen. Vaativimmat toimenpiteet tekee opettaja opiskelijan avustuksella mestari-kisälli –periaatteen mukaisesti. Aluksi potilaasta haastatellaan laajasti terveydentilan ja toiveiden kartoittamiseksi. Suun ja purentaelimen tutkimusta täydennetään kuvantamistutkimuksin ja tarvittaessa esimerkiksi ryhdin ja kaularangan toiminnan tutkimuksin. Opiskelijat oppivat myös tunnistamaan esimerkiksi kasvojen ihomuutoksia. Kun hammaslääkäri hahmottaa potilaan terveydentilan kokonaisuutena, hän osaa ohjata potilaan tarvittaessa myös toisen erikoisalan lääkärin tutkimuksiin ja hoitoon.
Tervetuloa Kuopion kampukselle!

Opiskelijan Kuopio
Savilahden kampusalueelle rakennetaan elävää kaupunginosaa, jossa on mahdollisuus opiskella, tehdä töitä ja asua.
Näin haet hammaslääketieteen koulutukseen
Koulutukseen hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-verkkopalvelun kautta. Koulutuksen hakukohteet sekä tarkemmat hakuohjeet ja -aikataulut löydät Opintopolusta. Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut auttaa opiskelijaksi hakemiseen ja opiskelijavalintaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä: hakijapalvelut@uef.fi.
Lääketieteellisten alojen aikaisempien vuosien valintakoetehtäviin voi tutustua Lääketieteellisten alojen yhteisvalinta -sivustolla.