Sosiologian opiskelu on hyvä valinta, jos olet kiinnostunut siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu, miksi asiat ovat siten kuin ovat ja miten ne voisivat olla toisin, miten ihmiset ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa, ja millaiset prosessit säätelevät ihmisten sosiaalista toimintaa ja ajattelua.
Sosiologia tarjoaa kiinnostavia näkökulmia esimerkiksi siihen, miten yhteiskunnallinen hyvinvointi tai pahoinvointi muodostuvat, mistä eriarvoisuus, (epä)oikeudenmukaisuus ja syrjintä aiheutuvat, miten ihmisen toiminta riippuu yhteisöstä ja suhteista toisiin ihmisiin, miten koulutus- ja työmarkkinat sekä organisaatiot ja erilaiset ryhmät toimivat, tai kuinka yhteiskunnan rakenne ja kulttuuri muuttuvat.
Maisterihaussa haetaan suorittamaan yhteiskuntatieteiden maisterin tutkintoa, pääaineena sosiologia. Voit hakea maisterihaussa, jos sinulla olla suoritettuna joko alempi tai ylempi yliopistotutkinto. Tarkemmat valintaperusteet löydät Opintopolusta.
Sekä yhteiskuntatieteiden kandidaatin että yhteiskuntatieteiden maisterin tutkintoihin johtavaan viisivuotiseen koulutukseen Joensuun kampuksella tulee hakea Yhteiskuntatieteet, Joensuu -hakukohteen kautta.
Löydät koulutuksen hakukohteet ja suorat linkit Opintopolkuun tämän sivun lopusta.
- Sosiologian maisterikoulutuksesta vastaa Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitos.
- Lähiopetus tapahtuu Joensuun kampuksella.
- Joensuun kampus tarjoaa viihtyisän, opiskelijaystävällisen, tiiviin ja helppokulkuisen opiskeluympäristön.
- Yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto antaa valmiudet toimia asiantuntijana yhteiskunnan toimintaa ja muutosta koskevissa kysymyksissä.
- Sosiologiasta valmistuneita yhteiskuntatieteiden maistereita toimii monipuolisesti muun muassa asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tutkijoina julkishallinnossa, yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa, järjestöissä, säätiöissä, yrityksissä ja kansainvälissä organisaatioissa sekä yrittäjinä ja toimittajina tiedotusvälineissä.
Tutustu sosiologian opintoihin
Sosiologian maisterikoulutus johtaa yhteiskuntatieteiden maisterin tutkintoon, joka on laajuudeltaan 120 opintopistettä ja vastaa kahden vuoden opintoja.
Yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto tuottaa kyvyt itsenäiseen tutkimustiedon tuottamiseen ja soveltamiseen sekä olemassa olevan tiedon kriittiseen analysoimiseen ja esittämiseen. Tutkinto antaa valmiudet toimia asiantuntijana yhteiskunnan toimintaa ja muutosta koskevissa kysymyksissä.
Tutkinto koostuu sosiologian syventävistä opinnoista (120 op). Opintojen aikana syvennetään sosiologian sisällöllistä, käsitteellistä, teoreettista ja metodologista tietoperustaa. Sosiologista ajattelua opiskellaan perehtymällä sosiologisiin käsityksiin ja havaintoihin yhteiskunnan rakenteista ja sosiaalisesta toiminnasta eli siitä, millä tavoin yhteiskunnan, instituutioiden ja organisaatioiden voidaan ajatella toimivan, miten sosiaalinen järjestys on mahdollinen ja mikä sitä uhkaa. Sosiologiset teoriat käsittelevät myös kulttuuria laajasti ymmärrettynä, sosiaalista vuorovaikutusta ja yksilöiden ja organisaatioiden toimintaan ja merkityksenantoon liittyviä kysymyksiä. Tutkimusmenetelmien avulla harjoitellaan systemaattista tiedon keräämistä, saadun tiedon analysoimista, tulkintaa ja esittämistä. Tavoitteena on hankkia hyvät edellytykset itsenäiseen tutkimustiedon tuottamiseen ja soveltamiseen sekä tutkimustiedon kriittiseen lukemiseen ja analysoimiseen.
Yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnossa opiskelumuodot ovat monipuolisia: luentoja, seminaareja, lukupiirejä, esseitä, harjoituskursseja, kirjatenttejä, verkkokursseja ja itsenäistä työskentelyä.
Tutkintokielenä on suomi. Osa opetuksesta voi olla englanniksi, ja osa opetusmateriaaleista on englanninkielistä. Opintojen suorittaminen ja sujuva eteneminen edellyttää riittävää englannin kielen taitoa.
Tervetuloa Joensuun kampukselle!
Opiskelijan Joensuu
Joensuu on aito opiskelijakaupunki: kampuksella opiskelee jo yli 9000 tutkinto-opiskelijaa.
Näin haet sosiologian koulutukseen
Koulutukseen hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-verkkopalvelun kautta. Koulutuksen hakukohteet sekä tarkemmat hakuohjeet ja -aikataulut löydät Opintopolusta. Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut auttaa opiskelijaksi hakemiseen ja opiskelijavalintaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä: hakijapalvelut@uef.fi.