Meillä opiskelija on osa tiedeyhteisöämme. Yhdessä opiskelijoiden kanssa kehitetyt modernit oppimisympäristöt ja opetusmenetelmät antavat mahdollisuuden opiskelijalähtöiseen oppimiseen ja edellytykset pärjätä vaativissa opinnoissamme.
Teknillisen fysiikan koulutusohjelma tuottaa osaajia tekniikan vaativimpiin tehtäviin. Koulutus pohjautuu kansanvälisesti johtavaan tieteelliseen tutkimukseen, jota sovelletaan sekä isoissa kansainvälisissä että pienemmissä tutkijoiden perustamissa yrityksissä. Voit suuntautua joko ilmakehäfysiikkaan, laskennalliseen tekniikkaan, lääketieteelliseen fysiikkaan ja tekniikkaan tai materiaalitekniikkaan.
Valmistuneiden maailmanlaajuisilta työmarkkinoilta voit löytää itsellesi paikan esimerkiksi tutkimus-, tuotekehitys- ja viranomaistehtävistä, sairaalafyysikkona, huippututkijana, kouluttajana, erilaisista johtotehtävistä tai kenties perustat oman teknologiayrityksen.
Löydät koulutuksen hakukohteet ja suorat linkit Opintopolkuun tämän sivun lopusta.
Teknillinen fysiikka, Kuopio
- Koulutuksesta vastaa teknillisen fysiikan laitos.
- Opiskelu tapahtuu Kuopion kampuksella, joka sijaitsee vahvasti kehittyvällä Savilahden alueella.
- Koulutusohjelmassa panostetaan erityisesti vahvaan matemaattiseen osaamiseen.
- Kliininen sairaalaharjoittelu ja sairaalan erikoisalojen teoriakurssit antavat vankan pohjan sairaalafyysikon erikoistumiskoulutukseen.
- Voit suuntautua ilmakehäfysiikkaan, laskennalliseen tekniikkaan, lääketieteelliseen fysiikkaan ja tekniikkaan tai materiaalitekniikkaan.
Tutustu teknillisen fysiikan opintoihin
Koulutusohjelmassa panostetaan erityisesti vahvaan matemaattiseen osaamiseen, jota tarvitaan esimerkiksi ilmastonmuutokseen vaikuttavien tekijöiden tutkimisessa, teollisten prosessien optimoimisessa, tulevaisuuden lääketieteen diagnoosi- ja hoitomenetelmien kehittämisessä tai materiaaliteknisten ongelmien ratkaisussa.
Teknillisen fysiikan koulutus antaa sinulle huippuvalmiudet toimia tekniikan alalla vaativimmissa tutkimus-, tuotekehitys- asiantuntija- ja johtotehtävissä. Opintojen diplomi-insinöörivaihe opiskellaan kansainvälisessä ryhmässä, mikä antaa sinulle valmiuksia alan maailmanlaajuisille työmarkkinoille. Koulutuksessa pääset osaksi tiivistä opiskelu- ja tiedeyhteisöä!
Opinto-opas 2024-25
Koulutusohjelman pääaine on teknillinen fysiikka. Koulutus painottuu kandidaattiopinnoissa matematiikan ja fysiikan pääalojen opiskeluun. Opintojen edetessä kurssien sisältö syvenee ja opiskelijat profiloituvat omien mielenkiinnonkohteidensa mukaisille aloille.
Tekniikan kandidaatin tutkinnon rakenne (180 op)
Kandidaatin tutkinnon yhtenä osaamistavoitteena on riittävä viestintä- ja kielitaito oman alan tehtäviin sekä kansainväliseen toimintaan ja yhteistyöhön. Kieli- ja viestintäopintojen lisäksi kandidaattivaiheen 30 op:n yleisopintoihin kuuluu ohjelmointia sekä tuotantotalouden opintoja. 65 op:n fysiikan opinnot koostuvat mekaniikkaa ja lämpöoppia, sähköä ja valoa, kvanttifysiikkaa, sekä aineen rakennetta ja säteilyä käsittelevistä kokonaisuuksista kokeellista laboratoriotyöskentelyä unohtamatta. Tähän kokonaisuuteen kuuluu lisäksi 10 op:n kandidaatin tutkielma. Matematiikan 40 op:n laajuiset opinnot sisältävät matematiikan perusopintojen lisäksi erityisesti tekniikan alalla tarvittavaa matematiikkaa. Kandidaattivaiheen suuntaavat 10–20 op:n opinnot keskittyvät fysiikan ja matematiikan opintoihin, jotka antavat pohjaa DI-opintoihin eri linjoilla.
Lisäksi opiskelija voi kandidaattivaiheessa syventää osaamistaan vapaasti valittavan, 25–35 op:n laajuisen kokonaisuuden avulla. Tämän kokonaisuuden voi valita joko Itä-Suomen yliopiston laajasta sivuaineopintokokonaisuusvalikoimasta tai koostaa yksittäisistä kursseista oman henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.
Kandidaatin tutkinnon suorittaneilla on suora opinto-oikeus diplomi-insinööriopintoihin laskennallisen tekniikan, lääketieteellisen tekniikan ja fysiikan, ilmakehäfysiikan sekä materiaalitekniikan linjoilla.
Sivuainevalinnoilla voit muokata tutkinnoista parhaiten omaa urasuunnitteluasi vastaavan kokonaisuuden. Lääketieteellisen fysiikan opinnot antavat lisäksi erinomaiset valmiudet sairaalafyysikon erikoistumiskoulutukseen.
Diplomi-insinöörin tutkinnon rakenne (120 op)
Diplomi-insinööriohjelma perustuu kandidaattiohjelmaan ja keskittyy osaamisen syventämiseen neljällä syventävällä linjalla: ilmakehäfysiikka, laskennallinen tekniikka, lääketieteellinen tekniikka ja fysiikka sekä materiaalitekniikka. Opinnot koostuvat 80 op:n syventävistä opinnoista, joihin kuuluu sekä pakollisia että valinnaisia kursseja. Tähän kokonaisuuteen kuuluu myös yritysyhteistyössä tehtäviä laboratoriotöitä ja samoin tekniikan alan yritysyhteistyössä tehtävä 30 op:n diplomityö. Lisäksi opintoihin kuuluu 5 op yleisopintoja ja 35 op:n laajuiset, vapaasti valittavat opinnot.
Ilmakehäfysiikka
Linjalta valmistut ilmakehän ja ilmaston prosessien ja niihin liittyvän tekniikan osaajaksi. Ilmakehäfysiikan osaajana hallitset erilaisten ilmanlaadun ja ilmaston tilaa mittaavien laitteiden teoreettisen perustan sekä käytön ja pystyt osallistumaan niiden suunnitteluun ja rakentamiseen. Vaihtoehtoisesti tai tämän lisäksi pystyt käyttämään ja ohjelmoimaan ilmakehän ja ilmaston tilaa kuvaavia laskentamalleja niin yksityiskohtaisten fysikaalisten prosessien kuin ilmastojärjestelmänkin tasolla. Hallitset myös laajojen mittausaineistojen data-analyysin ja pystyt soveltamaan osaamistasi moniin erilaisiin dataa tuottaviin prosesseihin. Koulutus antaa erinomaiset valmiudet työuriin esimerkiksi polttoprosesseja hyödyntävässä teollisuudessa tai tutkimustehtäviin erilaisissa ilmanlaatua, ilmastoa, teollisuuspäästöjä tai ympäristöterveyttä tarkastelevissa tutkimuslaitoksissa.
Laitokseltamme valmistuneita ilmakehäfysiikan asiantuntijoita työskentelee mm. tutkimus- ja kehitysasiantuntijoina moottori- ja polttoaineteollisuudessa, mittalaitekehittäjinä alan johtavissa kansainvälisissä yrityksissä, ilmanlaadun asiantuntijoina niin yrityksissä kuin julkisella sektorillakin sekä tutkimustehtävissä tutkimuslaitoksissa, kuten Ilmatieteenlaitos tai Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos sekä yliopistoissa eri puolilla maailmaa.
Laskennallinen tekniikka
Onko matematiikka lähellä sydäntäsi? Oletko koskaan miettinyt, missä kaikkialla yhteiskuntamme hyödyntää matematiikkaa? Tai sitä, millaisia mahdollisuuksia työelämässä matemaattinen osaaminen voi avata sinulle?
Laskennallisessa tekniikassa teoria kohtaa käytännön: matemaattiset mallit kirjoitetaan muotoon, jota tietokoneet pystyvät käsittelemään. Tämän ansiosta tietokoneet ja niihin kytketyt mittalaitteet sekä ohjausjärjestelmät pystyvät ihmeellisiin asioihin – ennustamaan säätä, vähentämään teollisessa tuotannossa syntyvää jätettä ja päästöjä, muodostamaan lääkäreiden tarvitsemia kuvia ihmisten aivoista, ja niin edelleen.
Laskennallisen tekniikan koulutuksessa matemaattinen osaamisesi syvenee ja perehdyt lukuisiin numeerisiin menetelmiin, joita moderni laskennallinen mallinnus vaatii: esimerkiksi optimointi- ja elementtimenetelmät, joita hyödynnetään niin virtaus- ja lujuuslaskennassa kuin uusimmissa lääketieteellisissä kuvantamistekniikoissakin. Opit käytännön kautta myös soveltamaan ja kehittämään menetelmiä mittausten ja muun datan käsittelyyn – esimerkiksi aikasarja-analyysi, Bayesilaiseen tilastotieteeseen pohjautuva analyysi sekä koneoppiminen. Harjoittelet näitä menetelmiä kursseilla ja hyödynnät niitä reaalimaailman ongelmiin opintoihin sisältyvissä harjoitteluissasi ja opinnäytetöissäsi.
Laitokseltamme valmistuneita laskennallisen tekniikan osaajia toimii monenlaisissa tutkimus-, tuotekehitys- ja asiantuntijatehtävissä ympäri maailman. Osa heistä on myös perustanut omia yrityksiä, joiden menestys perustuu laskennallisen tekniikan huippuosaamiseen.
Lääketieteellinen fysiikka ja tekniikka
Linjalta valmistut lääketieteellisen fysiikan ja tekniikan osaajaksi. Lääketieteellisen fysiikan ja tekniikan alan erikoisosaajana hallitset moninaisten lääketieteellisten mittalaitteiden, kuvantamislaitteiden ja hoito- sekä tutkimuslaitteiden tekniikan ja teorian. Ymmärrät myös ihmisen fysiologiaa ja anatomiaa sekä biofysikaalisia ilmiöitä. Koulutus antaa erinomaiset valmiudet työuriin esimerkiksi kansainvälisissä lääketieteellisen tekniikan yrityksissä, lääketieteen teknologia -startupeissa, koulutuksessa tai erityisesti sairaalafyysikkona.
Sairaalafyysikot ovat välttämättömiä erikoisosaajia modernissa lääketieteessä. Sairaalafyysikot huolehtivat mm. kuvantamistutkimusten laadusta ja analyyseista, menetelmäkehityksestä sekä erilaisten laitteiden toimivuudesta, vaativimmista potilastutkimusten analyyseistä ja säteilyturvallisuudesta. Sairaalafyysikot työskentelevät sairaaloissa kiinteässä yhteistyössä lääkärien, hoitajien ja teknisen henkilökunnan kanssa.
Laitokseltamme valmistuneita lääketieteellisen fysiikan ja tekniikan erikoisosaajia työskentelee mm. sairaalafyysikkoina yliopisto- ja keskussairaaloissa ympäri Suomen, asiantuntijoina, tutkijoina ja tutkimusjohtajina lääketieteen tekniikan yrityksissä Suomessa ja ulkomailla, kuten myös akateemisilla urilla tutkijoina, opettajina ja professoreina lukioissa, korkeakouluissa ja yliopistoissa.
Materiaalitekniikka
Materiaalitekniikan opintojen jälkeen tunnet erilaiset materiaalit ja osaat yhdistää materiaalin ominaisuudet sen rakenteeseen ja koostumukseen sekä valita sopivat materiaalit tiettyyn käyttökohteeseen. Hallitset materiaalien analysoinnissa käytettävät testaus-, mittaus- ja kuvantamistekniikat sekä ymmärrät, mihin fysikaalisiin ja kemiallisiin ilmiöihin niiden käyttö perustuu. Koulutus antaa valmiudet monipuolisiin asiantuntijatehtäviin tutkimuksessa, tuotekehityksessä ja innovaatioiden parissa.
Materiaalitekniikan erikoisosaajat työskentelevät muun muassa asiantuntijoina, tutkijoina ja tutkimusjohtajina erikokokoisissa yrityksissä Suomessa ja ulkomailla. Jotkut ovat aktiivisesti mukana yritysten perustamisessa tai yrittäjätiimien kokoamisessa. Heitä työskentelee myös akateemisilla urilla tutkijoina, opettajina ja professoreina.
Tervetuloa Kuopion kampukselle!
Opiskelijan Kuopio
Savilahden kampusalueelle rakennetaan elävää kaupunginosaa, jossa on mahdollisuus opiskella, tehdä töitä ja asua.
Näin haet teknillisen fysiikan koulutukseen
Koulutukseen hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-verkkopalvelun kautta. Koulutuksen hakukohteet sekä tarkemmat hakuohjeet ja -aikataulut löydät Opintopolusta. Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut auttaa opiskelijaksi hakemiseen ja opiskelijavalintaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä: hakijapalvelut@uef.fi.