Terveyden edistämisen tutkinto-ohjelma muodostuu terveyden edistämisen kandidaattiohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdon mukaisista maisteriopinnoista. Suuntautumisvaihtoehdon valinta tapahtuu kandidaatin opintojen aikana, jolloin opiskelija suorittaa suuntautumisvalintansa mukaiset perus- ja aineopinnot. Kandidaattivaiheen opinnot toteutetaan monipuolisilla opetus- ja oppimismenetelmillä muun muassa verkko-opintoina, mikä mahdollistaa opiskelun myös työn ohella.
Koulutuksen tavoitteena on, että terveyden edistämisen kandidaattiopinnoissa opiskelija oppii muun muassa tuntemaan terveyden edistämisen perusteet ja toimintamallit, elimistön rakenteen ja toiminnan sekä elintapojen ja ympäristön vaikutukset elimistön toimintaan. Opiskelija oppii myös tunnistamaan väestön terveyteen vaikuttavia tärkeimpiä tekijöitä sekä tuntemaan keskeiset väestön terveysongelmat kansallisesti ja kansainvälisesti. Lisäksi koulutuksessa opitaan yhdistämään monitieteistä tutkimustietoa, raportoimaan siitä ja tuntemaan alan tärkeimpiä tutkimusmenetelmiä.
- Terveyden edistämisen koulutuksesta vastaavat lääketieteen laitoksen kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö ja biolääketieteen yksikkö.
- Opiskelu tapahtuu Kuopion kampuksella, joka sijaitsee vahvasti kehittyvällä Savilahden alueella. Alue kokoaa laajasti yhteen terveystieteiden koulutusta ja tutkimusta sekä yliopistosairaalan ja yritysten toimintaa.
- Koulutamme monipuolisesti terveyden edistämisen asiantuntijoita työelämän tarpeisiin. Opiskelija voi suuntautua tutkimus-, opetus- ja asiantuntijatehtäviin tai tähdätä yrittäjyyteen terveys- ja hyvinvointisektorille. Voit kouluttautua vaikkapa terveysliikunnan asiantuntijaksi tai laajentaa tutkintoasi terveystiedon aineenopettajan pätevyyteen.
- Tarjoamme Suomen ainoan ergonomian ja työhyvinvoinnin opetusta tarjoavan tutkinto-ohjelman.
- Maisteriopinnot on mahdollista suorittaa kansainvälisessä ryhmässä englannin kielellä.
Tutustu terveyden edistämisen opintoihin
Terveyden edistämisen koulutus johtaa terveystieteiden kandidaatin (TtK) ja terveystieteiden maisterin (TtM) tutkintoihin. Opiskelemaan sinun on mahdollista päästä todistusvalinnalla ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella tai valintakokeella, jos olet suorittanut toisen asteen tutkinnon tai avoimessa yliopistossa hakukohteen mukaiset perusopinnot.
Terveystieteiden kandidaatin tutkinto on noin kolmivuotinen ja laajuudeltaan 180 opintopistettä. Ensimmäisen vuoden aikana valitset oman mielenkiintosi mukaan suuntautumisvaihtoehdon, joka voi olla väestön terveyden edistäminen, ergonomia ja työhyvinvointi tai liikuntalääketiede. Kandidaatin tutkinto sisältää yleisten terveyden edistämisen opintojen lisäksi suuntautumisvaihtoehdon mukaiset perus- ja aineopinnot sekä suuntautumisvaihtoehtoa tukevat sivuaineopinnot.
Terveystieteiden maisterin tutkinto kestää noin kaksi vuotta kandidaatin tutkinnon jälkeen ja se on laajuudeltaan 120 opintopistettä. Kandidaattivaiheen opintojen perusteella suuntaudut maisterivaiheessa joko väestön terveyden ja työhyvinvoinnin edistämiseen (väestön terveyden edistäminen tai ergonomia ja työhyvinvointi kandidaattivaiheessa) tai liikuntalääketieteeseen. Tutkinto sisältää muun muassa suuntautumisvaihtoehdon mukaiset syventävät opinnot, niitä tukevat opinnot sekä sivuaineopinnot.
Kahden edellä mainitun maisteritutkinnon suuntautumisvaihtoehdon sijaan on mahdollista hakea myös englanninkieliseen maisteriohjelmaan Master of Science in Public Health, johon on erillinen hakumenettely.
Keväällä 2023 valitaan liikuntalääketieteen maisterivaiheeseen viisi opiskelijaa. Tässä valinnassa valituksi tuleminen edellyttää, että hakijalla on aikaisempi soveltuva terveysalan AMK-tutkinto ja lisäksi suoritettuna avoimessa yliopistossa terveysliikunnan/liikuntalääketieteen perusopinnot (25-30 op) vähintään hyvin arvosanoin (3/5), terveysliikunnan/liikuntalääketieteen aineopintoja (35 op) ja tutkintoon soveltuva sivuaine (25 op). Maisteriopintojen hakemiseen ohjaava linkki on sivun lopussa. Tätä kautta pääset opintopolkuun, josta löytyy lisätietoa.
Myös siirtohaun kautta on mahdollista hakea opiskelemaan terveyden edistämisen koulutukseen. Siirtohaun edellytyksenä on aiemmat yliopisto-opinnot. Tarkemmat hakukelpoisuusvaatimukset ja valintaperusteet löydät Opintopolusta.
Keväällä 2022 ja 2023 yhteishaussa on myös mahdollista hakea opiskelemaan suoraan ergonomian ja työhyvinvoinnin edistämisen suuntautumisvaihtoehtoon ilman valintakoetta. Tässä valinnassa valituksi tuleminen edellyttää, että hakijalla on aikaisempi soveltuva terveysalan AMK-tutkinto ja lisäksi suoritettuna Avoimessa yliopistossa ergonomian ja työhyvinvoinnin edistämisen perusopinnot (25-26 op) vähintään hyvin tiedoin, ergonomian ja työhyvinvoinnin edistämisen aineopintoja (väh. 29 op), tutkimus- ja menetelmäopintoja (väh. 10 op) ja kansanterveystieteen perusopintoja (väh. 5 op). Tarkemmat hakukelpoisuusvaatimukset ja valintaperusteet löydät Opintopolusta.
Terveyden edistämisen opetusta toteuttaa kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö ja biolääketieteen yksikkö. Eri suuntautumisvaihtoehtojen opiskelijat opiskelevat osittain yhteisillä opintojaksoilla.
Tutustu terveystieteiden tiedekunnan opinto-oppaisiin opiskelijan Kamu-verkkopalvelussa.
Tutustu Itä-Suomen yliopiston sivuainetarjontaan opiskelijan Kamu-verkkopalvelussa.
Suuntautumisvaihtoehdot
Ergonomia ja työhyvinvointi koskettavat kaikkia työelämässä olevia! Ergonomian ja työhyvinvoinnin edistämisen opinnoissa opiskellaan ihmisen, työn ja toimintaympäristön vuorovaikutusta. Opinnoissa perehdytään fyysiseen, kognitiiviseen ja organisatoriseen ergonomiaan. Fyysinen ergonomia tarkastelee mm. fyysistä työtä, työympäristöä, -menetelmiä ja -välineitä. Kognitiivisen ergonomian tarkastelukohteena on aivotyö, esim. havainnointi, muisti ja tiedonkäsittely. Organisatorinen ergonomia keskittyy teknisen ja sosiaalisen järjestelmän yhteensovittamiseen, kuten työprosessien, työaikajärjestelyjen ja työyhteisön toimivuuden kehittämiseen. Opiskelijat voivat valita sivuaineet oman mielenkiinnon ja urasuunnitelmien mukaan. Oppiaineestamme valmistuu ergonomian ja työhyvinvoinnin edistämisen asiantuntijoita monipuolisiin työtehtäviin.
Ergonomia on työn palvelumuotoilua. Tavoitteena on muokata työtä ihmiselle sopivaksi, jotta työ edistää työhyvinvointia ja samalla tuottavuutta. Tätä kehittämistyötä tehdään moniammatillisesti ja yhteistyössä työpaikoilla.
Oppiaineestamme valmistuneet kertovat, miten ovat sijoittuneet työelämässä valmistumisensa jälkeen. Lue alumnien kuulumisia:
Liikuntalääketieteen opinnoissa perehdytään fyysisen kunnon ja fyysisen aktiivisuuden merkitykseen terveyden edistämisessä sekä sairauksien ehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa. Opinnoissa syvennytään esimerkiksi fyysisen aktiivisuuden biologisiin vaikutusmekanismeihin, fyysiseen suorituskykyyn ja terveyskuntoon vaikuttaviin tekijöihin. Myös ravitsemuksen merkitys on opinnoissa huomioitu, sillä kandidaatin tutkintovaiheessa sivuaineena on urheiluravitsemus. Opintoihin kuuluu käytännön harjoitustöitä ja myös harjoittelu. Terveyden edistämisen koulutuksessa liikuntalääketieteen opinnot suorittaneet henkilöt ovat liikunnan ja terveyden välisiin yhteyksiin perehtyneitä, erityisesti terveysliikunnan, asiantuntijoita.
Oppiaineemme opiskelijat esittelevät omassa blogissamme opinnäytetyöprojektejaan ja kertovat muutoinkin opinnoistaan.
Oppiaineestamme valmistuneet kertovat, miten ovat sijoittuneet työelämässä valmistumisensa jälkeen. Lue alumnien kuulumisia:
Väestön terveyden edistämisen opinnoissa tarkastellaan väestön terveyteen vaikuttavia tekijöitä sekä väestön terveyden edistämiseksi ja ylläpitämiseksi ja sairauksien ehkäisemiseksi ja parantamiseksi toteuttavia toimenpiteitä. Opinnoissa keskeisenä oppisisältönä on kansanterveystiede, joka tutkii terveyteen ja sairauteen liittyviä ilmiöitä monitieteisesti. Opinnoissa käsitellään esimerkiksi lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden terveyden edistämisen lähtökohtia ja ajankohtaisia kansallisia ja kansainvälisiä terveyden ja hyvinvoinnin kysymyksiä. Opiskelijat voivat valita sivuaineen oman mielenkiintonsa ja urasuunnitelmiensa mukaan.
Oppiaineestamme valmistuu terveyden edistämisen asiantuntijoita monipuolisiin työtehtäviin. Valmistuneet kertovat, miten ovat sijoittuneet työelämässä opintojen jälkeen. Lue alumnien kuulumisia:
Tervetuloa Kuopion kampukselle!

Opiskelijan Kuopio
Savilahden kampusalueelle rakennetaan elävää kaupunginosaa, jossa on mahdollisuus opiskella, tehdä töitä ja asua.
Näin haet terveyden edistämisen koulutukseen
Koulutukseen hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-verkkopalvelun kautta. Koulutuksen hakukohteet sekä tarkemmat hakuohjeet ja -aikataulut löydät Opintopolusta. Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut auttaa opiskelijaksi hakemiseen ja opiskelijavalintaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä: hakijapalvelut@uef.fi.
Terveyden edistämisen valintakokeet ja mallivastaukset