Miten liikunnalla voidaan edistää terveyttä? Mitkä keinot ovat vaikuttavia väestön terveyden edistämisessä? Miten työn muokkaamisella voidaan parantaa työhyvinvointia ja tuottavuutta?
Terveyden edistämisen koulutusohjelmassa syvennytään terveyden edistämisen perusteisiin ja toimintamalleihin, elimistön rakenteeseen ja toimintaan, elintapojen, työn ja ympäristön terveysvaikutuksiin sekä kansallisiin ja kansainvälisiin terveysongelmiin.
Koulutus avaa laajasti mahdollisuuksia työelämässä – Elintavat ja terveys sekä terveyden edistäminen ovat tärkeitä teemoja nyt ja tulevaisuudessa. Opintojen painottaminen omien mielenkiinnon kohteiden mukaan mahdollistaa suuntautumisen esimerkiksi tutkimukseen, opetukseen, asiantuntija- ja kehittämistehtäviin sekä yrittäjyyteen.
- Koulutuksesta vastaavat lääketieteen laitoksen biolääketieteen yksikkö sekä kansanterveystieteen sekä kliinisen ravitsemustieteen yksikkö.
- Opiskelu on monipuolinen yhdistelmä lähiopetusta ja verkko-opintoja, joiden myötä opitaan yhdistämään monitieteistä tutkimustietoa, raportoimaan siitä ja tuntemaan alan tärkeimpiä tutkimusmenetelmiä.
- Lähiopetus järjestetään Kuopion kampuksella. Vahvasti kehittyvä Savilahden alue kokoaa laajasti yhteen terveystieteiden koulutusta ja tutkimusta sekä yliopistosairaalan ja yritysten toimintaa.
- Katso Terveyden edistämisen esittelyvideo hakijalle youtubessa.
Tutustu terveyden edistämisen koulutukseen!
Terveyden edistämisen koulutus johtaa terveystieteiden kandidaatin (TtK) ja terveystieteiden maisterin (TtM) tutkintoihin. Terveystieteiden kandidaatin tutkinto on laajuudeltaan 180 opintopistettä (noin 3 vuotta) ja terveystieteiden maisterin tutkinto on laajuudeltaan 120 opintopistettä (noin 2 vuotta).
Terveyden edistämisen koulutuksessa on valittavana kolme eri suuntautumistavaihtoehtoa:
- Ergonomian ja työhyvinvoinnin opinnoissa perehdytään ihmiseen, työhön ja toimintaympäristöön fyysisen, kognitiivisen ja organisatorisen ergonomian näkökulmista.
- Liikuntalääketieteen ja terveysliikunnan opinnoissa keskitytään liikunnan ja fyysisen aktiivisuuden terveysvaikutuksiin sekä liikunnan merkitykseen sairauksien ehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa.
- Väestön terveyden edistämisen opinnoissa tarkastellaan väestön ja eri ikäryhmien terveyttä edistäviä ja ylläpitäviä tekijöitä sekä sairauksien ehkäisemisen ja parantamisen keinoja.
Tarkemmat hakukelpoisuusvaatimukset ja valintaperusteet löydät Opintopolusta.
Sinä päätät, mihin haluat keskittyä!
Valitse kolmesta suuntautumisvaihtoehdosta
Ergonomian ja työhyvinvoinnin opinnoissa fyysinen ergonomia tarkastelee fyysistä työtä ja työoloja, kognitiivinen ergonomia keskittyy aivotyöhön ja organisatorinen ergonomia työprosessien ja työyhteisön toimivuuteen. Pääaineopinnot yhdessä vapaavalintaisten sivuaineopintojen kanssa tähtäävät monipuolisiin ergonomian ja työhyvinvoinnin edistämisen asiantuntijatehtäviin.
Oppiaineestamme valmistuneet kertovat, miten ovat sijoittuneet työelämässä valmistumisensa jälkeen. Lue alumnien kuulumisia:
Liikuntalääketieteen ja terveysliikunnan opinnot keskittyvät liikunnan terveysvaikutuksiin, fyysiseen suorituskykyyn sekä liikunnan merkitykseen sairauksien ehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa. Kandidaattivaiheen urheiluravitsemuksen sivuaineopinnot sekä maisterivaiheen vapaavalintaiset sivuaineopinnot sekä tutkintoon kuuluva harjoittelu mahdollistavat terveysliikunnan asiantuntijaksi kasvamisen.
Oppiaineemme opiskelijat esittelevät omassa blogissamme opinnäytetyöprojektejaan ja kertovat muutoinkin opinnoistaan sekä esimerkiksi vaihto-opiskelukokemuksistaan.
Oppiaineestamme valmistuneet kertovat, miten ovat sijoittuneet työelämässä valmistumisensa jälkeen. Lue alumnien kuulumisia:
Väestön terveyden edistämisen opinnoissa perehdytään väestön terveyteen vaikuttaviin tekijöihin sekä terveyden edistämiseen ja ylläpitämiseen eri ikäryhmissä. Keskeisiä väestön terveysongelmia ja -kysymyksiä tarkastellaan kansallisesti ja kansainvälisesti. Vapaavalintaiset sivuaineopinnot tukevat ja antavat suuntaa matkalla terveyden edistämisen asiantuntijaksi.
Oppiaineestamme valmistuneet kertovat, miten ovat sijoittuneet työelämässä valmistumisensa jälkeen. Lue alumnien kuulumisia:
Tervetuloa Kuopion kampukselle!
Opiskelijan Kuopio
Savilahden kampusalueelle rakennetaan elävää kaupunginosaa, jossa on mahdollisuus opiskella, tehdä töitä ja asua.
Näin haet terveyden edistämisen koulutukseen
Koulutukseen hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-verkkopalvelun kautta. Koulutuksen hakukohteet sekä tarkemmat hakuohjeet ja -aikataulut löydät Opintopolusta. Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut auttaa opiskelijaksi hakemiseen ja opiskelijavalintaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä: hakijapalvelut@uef.fi.
Terveyden edistämisen valintakokeet ja mallivastaukset
Valintakoe 2024
Osio 1, kysymykset 2024 (painotettu)
Valintakoe 2023
Osio 1, kysymykset 2023 valmis