Oletko kiinnostunut aluekehittämisestä tai ympäristövaikuttamisesta? Yhteiskuntamaantiede on maantieteen erikoisala, jossa perehdytään ihmisen, yhteisöjen, kulttuurien, talouden ja ympäristön vuorovaikutussuhteisiin sekä ilmiöiden sijaintia, levinneisyyttä ja muutosta koskevaan suunnitteluun ja hallintaan.
Yhteiskuntamaantiedettä voit opiskella Suomessa pääaineena vain Itä-Suomen yliopistossa. Opiskelijat suuntautuvat joko yhteiskuntamaantieteen tieteenalaopintoihin tai geoinformatiikkaan. Voit hakea yhteiskuntamaantieteen maisterikoulutukseen, jos sinulla olla suoritettuna joko alempi tai ylempi korkeakoulututkinto.
Löydät koulutuksen hakukohteet ja suorat linkit Opintopolkuun tämän sivun lopusta.
- Koulutuksesta vastaa Itä-Suomen yliopiston historia- ja maantieteiden laitos, joka on maantieteiden ja ympäristöalan osaajien monipuolinen kouluttaja.
- Laitoksemme ilmapiiri on avoin, ja opiskelijoiden ja henkilökunnan välinen kynnys on matala. Laitoksemme on tiivis akateeminen yhteisö, jossa opiskelijat viihtyvät.
- Opiskelu tapahtuu Joensuun kampuksella, jossa kampusrakennukset sijaitsevat lähellä toisiaan ja palvelut ovat helposti opiskelijoiden saavutettavissa.
- Yhteiskuntamaantiede tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet työllistymiseen ja kansainvälistymiseen.
Tutustu yhteiskuntamaantieteen opintoihin
Yhteiskuntamaantieteen maisteriopinnot johtavat yhteiskuntatieteiden maisterin tutkintoon, joka on laajudeltaan 120 opintopistettä ja vastaa noin kahden vuoden opintoja.
Yhteiskuntamaantieteen opinnoissa tarkastellaan yhteiskunnan rakenteita, alueellisia järjestelmiä sekä yhteiskunnallisia ympäristökysymyksiä. Opiskelija perehtyy aluekehityksen kysymyksiin, globaaleihin yhteiskuntamaantieteellisiin prosesseihin ja ympäristöhaasteisiin paikallisesta, kansallisesta ja kansainvälisestä näkökulmasta.
Yhteiskuntamaantieteen syventävät opinnot sisältävät muun muassa menetelmä-, tutkimustaito- ja työelämäopintoja, pro gradu -tutkielman sekä asiantuntemusta suuntaavia valinnaisia opintoja. Opiskelijat voivat valita joko yhteiskuntamaantieteen tieteenalaopinnot tai geoinformatiikan suuntautumisvaihtoehdon.
Tutustu historia- ja maantieteiden laitoksen opinto-oppaisiin Pepissä.
Tutustu sivuainetarjontaan opiskelijan Kamu-verkkopalvelussa.
Yhteiskuntamaantieteen tieteenalaopinnoissa voi erikoistua valinnaisten opintojen kautta joko aluekehittämiseen tai ympäristövaikuttamiseen.
Yhteiskuntamaantieteen opinnot suuntaavat erilaisiin paikallis-, alue- ja kansainvälisen tason tutkimus-, suunnittelu- ja kehittämistehtäviin esimerkiksi julkishallintoon, yliopistoihin, tutkimuslaitoksiin sekä kansainvälisiin ja kansallisiin järjestöihin. Yhteiskuntamaantieteestä valmistuneita asiantuntijoita työskentelee myös mediassa, kansalaisjärjestöissä ja Euroopan unionin tehtävissä.
Geoinformatiikan suuntautumisvaihtoehto jakautuu geoinformatiikan ja geospatiaalisen analyysin opintoihin. Geoinformatiikan opinnot painottuvat paikkatiedon käsittelyyn, käyttöön ja analyyseihin, kun taas geospatiaalisen analyysin opinnot ovat menetelmäsuuntautuneempia ja keskittyvät aineistojen analyysiin, testaamiseen ja mallinnukseen.
Geoinformatiikan taidoista on hyötyä työmarkkinoilla. Suuntautumisvaihtoehdon tuottamaa asiantuntemusta vaativia työtehtäviä löytyy useimmiten alue- ja ympäristöhallinnosta, tutkimuslaitoksista sekä yrityksistä ja järjestöistä, joiden toimenkuvassa korostuvat aluekehityksen sekä ympäristö- ja yhteiskuntavastuun paikalliset, kansalliset ja globaalit haasteet.
Vaihto-opiskelu jossain lukuisista tarjolla olevista ulkomaisista yliopistoista tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden perehtyä uuteen kulttuuriin ja parantaa kielitaitoa. Vaihtoon on mahdollista lähteä joko lukukaudeksi tai koko lukuvuodeksi.
Ohjatun korkeakouluharjoittelun voi tehdä ulkomailla. Se tarjoaa hyvän mahdollisuuden kansainvälistyä, kartuttaa kielitaitoa ja vahvistaa ammattitaitoa. Yhteiskuntamaantieteen syventävissä opinnoissa on kansainvälisiä intensiivikursseja kotimaassa ja ulkomailla. Niiden aikana työskennellään ulkomaisten opettajien ja opiskelijoiden kanssa.
Kotikansainvälistyä voi osallistumalla englanninkielisille kursseille, osallistumalla ylioppilaskunnan kansainväliseen toimintaan tai toimimalla opiskelijatuutorina uusille vaihto-opiskelijoille.
Tervetuloa Joensuun kampukselle!
Opiskelijan Joensuu
Joensuu on aito opiskelijakaupunki: kampuksella opiskelee jo yli 9000 tutkinto-opiskelijaa.
Näin haet yhteiskuntamaantieteen koulutukseen
Koulutukseen hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-verkkopalvelun kautta. Koulutuksen hakukohteet sekä tarkemmat hakuohjeet ja -aikataulut löydät Opintopolusta. Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut auttaa opiskelijaksi hakemiseen ja opiskelijavalintaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä: hakijapalvelut@uef.fi.