Itä-Suomen yliopistossa opiskelee noin 2000 kansainvälistä osaajaa. Opiskelijamme eivät ole vain läpikulkumatkalla, vaan selvityksemme mukaan jopa 80 prosenttia heistä haluaa työllistyä ja jäädä asumaan Suomeen. Kansainvälisillä opiskelijoilla on kieli- ja kulttuuriosaamista, josta on hyötyä esimerkiksi kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa toimittaessa.
Itä-Suomen yliopisto tukee opiskelijoiden harjoittelua, ja kansainvälisen harjoittelijan rekrytointi onkin organisaatiolle helppo tapa aloittaa kansainvälistyminen ja parantaa valmiuksiaan monikulttuuriseen työyhteisöön. Varma tapa kiinnittää ja valmentaa yrityksen tarpeisiin sopivia osaajia on tarjota opiskelijoillemme opinnäytetyöprojekteja. Kun etsit osaajaa, tutustu koulutustarjontaamme.
EU- ja ETA-maiden kansalaiset saavat työskennellä Suomessa ilman rajoituksia. EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevat opiskelijat saavat työskennellä opintoihinsa kuuluvassa harjoittelussa tai opinnäytetyössä kokopäiväisesti ja opintoihin liittymättömässä työssä keskimäärin 30 tuntia viikossa. Valmistumisen jälkeen henkilö voi hakea oleskelulupaa työnteon tai työnhaun perusteella. Lue lisää kansainvälisten opiskelijoiden työskentelymahdollisuuksista Suomessa Migrin sivuilla.
Kansainvälisen osaajan rekrytoinnissa kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi seuraaviin asioihin:
- Mieti kielitaitoon liittyvät kysymykset etukäteen – mikä on riittävä kielitaso tehtävässä pärjäämiseen? Onko työssä esimerkiksi mahdollista käyttää englantia, mutta samalla oppia suomen kieltä?
- Ilmoitus kannattaa laatia englanniksi ja ilmoittaa selkeästi, mikäli suomen kieli ei ole tehtävään hakemisen edellytys.
- Kannusta eri taustoista tulevia opiskelijoita hakemaan kertomalla ilmoituksessa esimerkiksi, millä tavoin organisaationne pyrkii edistämään monimuotoisuutta tai kansainvälistymistä.
- Muista huomioida monimuotoisuus myös visuaalisesti, mikäli käytät rekrytoinnissa kuvitusta.
- Harkitse myös anonyymin rekrytoinnin mahdollisuutta. Anonyymin rekrytoinnin tarkoituksena on ehkäistä syrjintää rekrytoinnissa ja kiinnittää rekrytoijien huomio ennen kaikkea hakijan osaamiseen ja kyvykkyyteen.
- Lue lisää vinkkejä monimuotoiseen rekrytointiin Työterveyslaitoksen sivuilta: Miten edistää monimuotoisuutta rekrytoinnissa.
Ryhdy mentoriksi kansainvälisille opiskelijoille
Itä-Suomessa tutkintonsa suorittaneissa kansainvälisissä opiskelijoissa on merkittävää työllisyyden potentiaalia, jota ei ole pystytty kunnolla hyödyntämään. Haasteena on, että opiskelijoille ei muodostu opintojen aikana riittävästi yhteyksiä itäsuomalaiseen työelämään. Valmistumisen jälkeen työllistyminen on vaikeaa etenkin korkeakouluista valmistuneille, ja jopa puolet heistä muuttaa valmistumisensa jälkeen pois alueelta.
Asian ratkaisemiseksi tarvitsemme apuasi, työelämän ammattilainen. Jaa kokemustasi tulevaisuuden osaajille ja ryhdy mentoriksi!
Mentorointi tarjoaa mentorille
- tuoretta tietoa koulutusaloista ja tulevasta työvoimasta
- ammatillisen verkoston laajentamista
- valmennus- ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä
- uusia näkökulmia ja mahdollisuuden oppia eri kulttuureista
- mahdollisuuden oman osaamisen ja kokemuksen jäsentelyyn ja peilaamiseen
Ryhmämentorointiohjelma on suunnattu Itä-Suomen yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun kansainvälisten tutkinto-ohjelmien opiskelijoille. Ohjelma on osa Talent Hub Eastern Finland -yhteistyötä, jonka tavoitteena on, että alueelle saapuneet kansainväliset opiskelijat löytävät paikkansa, työllistyvät ja kotoutuvat Itä-Suomeen. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.
Mentori on työelämän ammattilainen, joka tarjoaa tukea, näkökulmia ja verkostoja tulevaisuuden osaajille. Ryhmämentorointi tarkoittaa oman osaamisen ja elämänkokemuksen jakamista pienryhmälle, joka koostuu eri opintovaiheissa olevista opiskelijoista. Ryhmään valitaan 2–4 opiskelijaa heidän toiveidensa perusteella. Mentorointikieli on englanti.
Mentorina sinulta odotetaan
- läsnäoloa ja kuuntelemista
- tukea aktoreiden työelämävalmiuksien kehittämiseen
- tapaamista aktoriryhmän kanssa noin kerran kuukaudessa (lähi- tai etätapaaminen)
- käytännön asioista sopimista aktoriryhmän kanssa
- tavoitteiden asettamista ja palautteen antamista keskustelevalla ja kysyvällä otteella ohjeiden antamisen sijaan
Mentorina sinulta ei odoteta
- joka alan asiantuntijuutta ja vastauksia kaikkiin aktoreiden kysymyksiin
- yleisen ammatillisen ohjauksen ulkopuolisten asioiden käsittelyä
- työpaikan tai harjoittelupaikan tarjoamista aktoreille
Ohjelman sisältö
Mentorointiohjelma sisältää seuraavat tapahtumat, jotka tarkentuvat lähempänä seuraavan ohjelman alkamista syksyllä 2024:
- Mentorivalmennus verkossa
- Ohjelman käynnistystilaisuus verkossa
- Ryhmän kanssa sovitut tapaamiset (suositus 4–6 kertaa). Voit sopia oman mentoriryhmäsi kanssa, pidättekö lähi- vai etätapaamisia.
- Mentoreiden välitapaaminen verkossa
- Ohjelman päätöstilaisuus
Ohjelman kokonaiskesto on noin 20 h / mentori.
Tapaamisten teemoina voivat olla ammatillinen kasvu ja urakehitys, oman osaamisen tunnistaminen, työnhaun taidot, itsensä brändäys / somenäkyvyys (LinkedIn) ja verkostoituminen, suomalainen kulttuuri ja työelämä, motivaatio ja tulevaisuuden tavoitteet, yrittäjyys ja (tutkimus)rahoitus sekä työhyvinvointi ja ajanhallinta.
Mentorointi ei ole sidottu paikkakuntaan, vaan sen voi suorittaa myös verkkoympäristössä. Ryhmä sopii keskenään toteutustavan ja mahdolliset lähitapaamiset*.
Mentorointikoulutusta tarjolla
Tarjoamme mentoriohjelmaan valitulle mentorille YAMK-tasoisen Asiantuntijasta mentoriksi/From Professional to Mentor -opintojakson ilmaiseksi Savonian avoimessa ammattikorkeakoulussa (laajuus 5 opintopistettä). Opintojakso auttaa kehittämään mentorointiosaamista, jota pääsee suoraan soveltamaan käytäntöön mentorointiohjelman aikana. Lisätietoja opintojaksosta lähetetään mentorivalinnan jälkeen.
Lisätietoja: marko.pietila@uef.fi, minna.tarvainen@savonia.fi
*Huomioithan, että emme voi valitettavasti maksaa mentorointitapaamisiin liittyviä mahdollisia matka- tai muita kuluja.
Kansainväliselle opiskelijalle harjoittelu on tehokkain tie työllistyä Suomessa
Opintojen aikaisella harjoittelulla on tutkitusti erittäin suuri merkitys sille, miten tehokkaasti opiskelija löytää töitä valmistumisen jälkeen, ja miten sitoutunut opiskelija on jäämään Suomeen opintojen jälkeen. Harjoittelu saattaa olla opiskelijan ensimmäinen kosketus suomalaiseen työelämään ja ylipäätään suomalaisiin oman opintopiirin ulkopuolella. Erityisen merkityksellistä harjoittelu on niille opiskelijoille, jotka suunnittelevat yliopiston ulkopuolista uraa Suomessa.
Kansainvälisillä opiskelijoilla on usein hyvin monipuolinen koulutus- ja osaamistausta. Itä-Suomen kansainväliset opiskelijat ovat myös halukkaita sekä työllistymään että asumaan alueella valmistumisen jälkeen. Yliopiston selvityksen mukaan neljä viidestä vastaajasta haluaa etsiä ensisijaisesti töitä Itä-Suomesta tai yleensäkin Suomesta valmistumisen jälkeen.
Kansainvälisten opiskelijoiden kokemukset suomalaisista työnantajista ovat voittopuolisesti hyvin positiivisia. Opiskelijat arvostavat suomalaista tasa-arvoista, sääntöjä noudattavaa ja itsenäistä työkulttuuria. Kansainvälisen harjoittelijan tai kesätyöläisen rekrytointi on organisaatiolle helppo tapa aloittaa kansainvälistyminen ja samalla tarkastella oman organisaation valmiuksia monikulttuuriseen työyhteisöön.
Opintoihin kuuluva harjoittelu on tutkintoon sisältyvä opintosuoritus, joka vastaa opetussuunnitelman tavoitteisiin, ja josta opiskelija saa opintopisteitä harjoittelun laajuuden ja sisällön mukaan. Opintoihin kuuluva harjoittelu on aina suunnitelmallista, mikä tarkoittaa sitä, että harjoittelu, sen sisältö, kesto ja oppimistavoitteet tulee hyväksyä opinto-ohjelmassa ennen harjoittelun aloittamista. Käytännössä tämä tarkoittaa työnantajan ja opiskelijan yhdessä laatimaa harjoittelusuunnitelmaa/sopimusta, joka sitten hyväksytetään opinto-ohjelmassa opiskelijan toimesta. Harjoittelusuunnitelmalle/sopimukselle on kussakin opinto-ohjelmassa saatavilla oleva lomake ja ohjeistus. Harjoittelun lopuksi opiskelija laatii harjoitteluraportin, jonka perusteella opinto-ohjelman harjoitteluista vastaava opettaja hyväksyy harjoittelun osaksi opintoja. Osassa tutkinto-ohjelmia harjoittelu on olennainen ja pakollinen osa tutkintoa, kun taas osassa ohjelmia harjoittelu on valinnainen osa tutkintoa.
Vuoden 2023 alusta alkaen on harjoitteluun mahdollista hakea tukea vähintään 2 kk kokopäiväisestä harjoittelusta 1800 euroa, jonka työnantaja voi laskuttaa yliopistolta harjoittelun päätyttyä harjoittelusopimuksen ja maksettujen palkkakuittien kopioita vastaan. Kutakin vuotta koskevat laskut tulee toimittaa yliopiston laskutusosoitteeseen viimeistään seuraavan vuoden ensimmäisen viikon aikana (viikko 1). Yliopiston laskutusosoite: http://www.uef.fi/fi/yhteystiedot. Harjoittelutukea maksetaan vain palkallisesta harjoittelusta, jossa työnantajan on maksettava harjoittelijalle vähintään KELA:n työssäoloehdon täyttävää minimipalkkaa (1331 €/kk vuonna 2023). Harjoittelijoiden palvelussuhdeasioista vastaa aina ao. työnantaja.
Yliopisto ei tue harjoittelua
- kun kyseessä on opettajan pedagogisiin opintoihin kuuluvat harjoittelut, opetusapteekkiharjoittelu, lääketieteen perusopintoihin kuuluvat harjoittelut hyvinvointialueilla, hammaslääketieteen kliiniset ja syventävät harjoittelut, sosiaalityön käytännön harjoittelut sekä teologien kirkollisiin ja sielunhoidon soveltaviin opintoihin (työssäoppimisjaksot)
- jos harjoittelu ei vastaa opetussuunnitelman opintojaksokuvaukselle asetettuja tavoitteita tai siitä ei saa opintopisteitä
- kun opiskelija saa samanaikaisesti muuta yliopiston tai muun organisaation rahallista tukea harjoitteluun
- jos opiskelija on saanut jo aiemmin harjoittelutukea
- josta työnantaja ei maksa palkkaa
- jonka palkkaus jää alle KELA:n vuosittain vahvistaman minimipalkan (työssäoloehto)
- jossa työnantaja ei sitoudu järjestämään opiskelijalle harjoittelun aikaista ohjausta työpaikalla
Lisätietoja löytyy Itä-Suomen yliopiston harjoitteluohjeistuksesta https://kamu.uef.fi/tietopankki/urasuunnittelu-ja-tyonhaku/tyoharjoittelu/
UEF Trainee -harjoittelu on vain kansainvälisille perustutkinto-opiskelijoille tarkoitettu tuettu harjoitteluohjelma, johon kerätään työnantajilta harjoittelutarjouksia (kuvauksia työtehtävistä ja sisällöstä). Harjoittelutarjouksia kerätään aina syksyisin (marko.pietila@uef.fi), ja vuodenvaihteessa harjoittelutarjoukset julkaistaan tutkinto-ohjelmien opiskelijoille. Opiskelijat hakevat harjoittelupaikkaa yliopiston hallinnoiman rekrytointijärjestelmän kautta, ja hakemukset (CV ja motivaatiokirje) lähetetään hakemuksessa nimetylle työnantajalle. Työnantaja valitsee harjoittelijan saapuneiden hakemusten perusteella.
Yliopisto tukee työnantajaa 2500 euron ”harjoittelusetelillä” vähintään kahden kuukauden määräaikaisesta palkallista harjoittelusta (vaatimuksena vähintään Kelan vuotuisen työssäoloehdon vähimmäispalkan mukainen palkka 1331 €/kk (vuonna 2023)) tai neljän kuukauden puolipäiväisestä harjoittelusta. UEF Trainee -harjoittelun ei tarvitse kuulua tutkintoon, ja hakuun voivat osallistua kaikki kansainväliset perustutkinto-opiskelijat, jotka ovat hakuajan päättyessä yliopiston kirjoilla opiskelijoina (harjoittelun toteutuessa harjoittelija voi olla jo valmistunut opinnoistaan). UEF Trainee -harjoittelija on normaalissa määräaikaisessa työsuhteessa, eikä harjoittelusuunnitelmaa/sopimusta vaadita yliopiston taholta, ellei opiskelija itse halua sisällyttää harjoittelua opintoihin. Harjoittelun päätyttyä työnantaja voi laskuttaa yliopistoa € 2500 (ilman alv) työsopimuksen ja palkkakuittien kopioiden perusteella. Harjoittelun tulee suorittaa kokonaisuudessaan samana kalenterivuotena kuin harjoittelijan valinta on suoritettu ja harjoittelua koskevat laskut tulee toimittaa yliopiston laskutusosoitteeseen viimeistään seuraavan vuoden ensimmäisen viikon aikana (viikko 1). Yliopiston laskutusosoite: http://www.uef.fi/fi/yhteystiedot