Aineiden kemiallista koostumusta voidaan tutkia kaasuista, nesteistä tai kiinteistä aineista. SIB Labsin kemialliseen analysointiin kuuluvat infrapunaspektroskopia, Raman-spektroskopia, ultravioletti-näkyvä valo -spektroskopia, kromatografia sekä bioanalyytikasta HPCCC, 2D-GC-MS ja Micro-GC.
Kemiallisen analysoinnin näytteet kuvataan ja analysoidaan, ja tarvittaessa myös valmistellaan analysointia varten. Analysoinnit voidaan toteuttaa joko konsultaationa, yhteistyönä tai palvelututkimuksena niin korkeakouluille kuin yrityksillekin. Kemiallisen analysoinnin palveluiden tilauksiin liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä seuraaviin henkilöihin: Laura Tomppo tai Kaisa Raninen.
Kemiallisen analysoinnin palvelut
Fourier-muunnos-infrapunaspektroskopia (FTIR) on värähdysspektroskopiaa, jonka avulla voidaan tunnistaa kemiallisia yhdisteitä. FTIR-mikroskoopilla voidaan myös kuvantaa kaksiulotteisia alueita ja määrittää eri aineiden sijoittumista tai jakautumista näytteessä. Menetelmässä kemialliset sidokset viritetään infrapunasäteilyllä korkeampienergiselle värähdystilalle. Viritysprosessissa absorboituu säteilyä, ja absorboituneiden aallonpituuksien perusteella voidaan selvittää millaisia kemiallisia sidoksia näytteessä on. Jokaisella yhdisteellä on yksilöllinen IR-spektri, joten menetelmä soveltuu erittäin hyvin varsinkin puhtaiden aineiden karakterisointiin. Lisäksi IR-spektroskopialla voidaan tietyin rajoituksin määrittää yhdisteiden pitoisuuksia.
Kuvantava FTIR Agilent Cary 670 spektrometri ja 620 mikroskooppi
Soveltuu erittäin hyvin mm. biologisten näytteiden kuvantamiseen sekä materiaali- ja mikromuovitutkimukseen.
- Spektrometri: Mid-IR – ja Near-IR –lähteet, Near-IR probe, DTGS-detektori (spektrialue noin 18 000 – 350 cm-1)
- Ilmapatjalla liikkuva interferometri – nopea ja tehokas spektrometri
- Mikroskooppi: Mid-IR, MCT-detektori pistemittauksiin (spektrialue 12 000 – 450 cm-1) ja 128x128 FPA-detektori kuvantamiseen (3850 – 750 cm-1)
- FPA mittaa 16 384 spektriä kerralla – kuvantaminen todella nopeaa
- Objektiivit: 4x visuaaliseen tarkasteluun, 15x/0.62 NA visuaaliseen tarkasteluun ja IR-mittauksiin
- Slide-on micro ATR – käytännölliset ATR-mittaukset myös mikroskoopilla
- Pikseliresoluutio 5,5x5,5 μm, high magnification –tilassa 1,1x1,1 μm (15x objektiivilla)
FTIR-spektrometri Thermo Nicolet iS50
Perinteinen läpäisymittaus kalvojen, nesteiden, jauheiden tai kaasujen mittaamiseen. Timantti-ATR nesteiden, jauheiden ja kiinteiden aineiden mittaamiseen.
- Mid-IR: mittausalue 4000 – 400 cm-1
- DLaTGS- ja MCT-detektorit
- Multi-sampler jopa 96 näytteen automaattiseen mittaamiseen
- Grazing angle
Raman-spektroskopia on menetelmä aineiden kemiallisen koostumuksen tutkimiseen. Siinä näyte viritetään laserilla korkeammalle värähdystilalle ja mitataan sen jälkeen Raman-siroava säteily. Raman-spektri esitetään tavallisesti koordinaatistossa, jossa x-akselilla on laserin ja sironneen säteilyn aallonpituusero aaltolukuna ja y-akselilla sironneen säteilyn intensiteetti. Aallonpituuseron perusteella voidaan selvittää, millaisia kemiallisia sidoksia ja yhdisteitä näytteessä on. Näytteen koostumus voidaan tunnistaa joko referenssiaineiden tai spektrikirjastohaun avulla.
Dispersiivinen Raman-mikroskooppi Thermo DXR2xi
Soveltuu monenlaisten orgaanisten, epäorgaanisten ja biologisten näytteiden tutkimiseen. Näyte voi olla nestemäinen tai kiinteä.
- Kaksi laserin aallonpituutta 532 ja 785 nm
- Laserin polarisaattori
- Objektiivit 10x, 20x, 50x, 100x sekä 60x vesi-immersio
- EMCCD (Electron Multiplying) -detektori
- Live spectrum –tila: nopea ja helppo mittausparametrien säätö
- Nopeat kuvantavat mittaukset, maksimiresoluutio noin 1 μm
- Konfokaalinen (syvyyssuuntainen) profilointi
- Datan käsittely OMNIC'lla tai MATLAB'lla
- Laajat Raman-spektrikirjastot
UV-VIS spektrofotometri Perkin Elmer Lambda 25 soveltuu erityisesti konjugoituneita kaksoissidoksia tai siirtymämetalleja sisältävien värillisten aineiden tunnistamiseen ja pitoisuuksien määrittämiseen.
- Mittaa ultravioletti- ja näkyvän valon alueen säteilyn absorptiota
- Näytteiden oltava liuenneessa tai kaasumaisessa muodossa
HPCCC (High Performance Counter Current Chromatography)
Vastavirta-kromatografia on nestekromatografiaa, jossa käytetään kahta toisiinsa liukenematonta nestettä ilman kiinteää kolonnia. Nesteistä toinen toimii liikkuvana faasina ja toinen stationäärifaasina, jota pidetään paikallaan keskipakoisvoiman avulla.
2D-GC-MS (2-Dimensional Gas Chromatography Mass Spectrometry)
2D-GC-MS -analytiikalla tunnistetaan haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. Haihtuvia yhdisteitä voidaan tunnistaa kaasumaisista, nestemäisistä tai kiinteistä näytteistä perinteistä GC-MS:aa tarkemmalla erottelulla ja alhaisemmista pitoisuuksista.
Micro-GC (Micro Gas Chromatography)
Micro-GC -laitteella voidaan analysoida ilma- ja prosessikaasunäytteistä peruskaasuja (vety, typpi, happi, rikkivety, hiilidioksidi ja hiilimonoksidi, helium ja neon), sekä hiilivetyjä (C1-C7).