- Talous ja yhteiskunta
- Ympäristö ja luonnonvarat
- Tapahtumapäivämäärä:
-
- Aika:
- 13:00–16:45
- Tapahtumapaikka:
-
Joensuun kampus, Educa-rakennus, sali E100, sekä verkossa
- Lisätietoja:
-
Tulliportinkatu 1
- Lisää kalenteriin:
Tervetuloa Kestävyysmurroksen marginaalit -hankkeen päätöswebinaariin torstaina 13.3. klo 13.00–16.45.
Tule kuulolle ja keskustelemaan kestävyysmurroksesta ja sen erilaisista yhteyksistä marginalisaatioon. Mitä opittavaa meillä on syrjään jäävistä äänistä globaaleissa muutoksissa, ja mitä hankkeen kansalaistyöpajojen osallistujat ajattelevat osallisuudestaan kestävyysmurroksessa? Kuinka kestävyysmurros voi luoda mahdollisuuksia rikkoa marginaalisuuksia ja edistää yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumista yhteiskunnassa?
Tilaisuudessa julkistetaan hankkeen raportti Syrjivästä siirtymästä reiluun kestävyysmurrokseen. Kuulemme tutkijapuheenvuorot raportin toimenpidesuosituksista ja syvennämme keskustelua asiantuntijapaneelissa, jossa kestävyysteemojen parissa työskentelevät alue- ja paikallistason toimijat jakavat näkemyksiään.
Tilaisuuteen voi osallistua etänä tai paikan päällä Joensuun kampuksen Educa-rakennuksen salissa E100, osoitteessa Tulliportinkatu 1. Ei osallistumismaksua. Lähiosallistumisen ilmoittautuminen on päättynyt 28.2. Ilmoittautuminen etäosallistujille on avoinna 12.3. saakka. Linkki tapahtumaan lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse ennen webinaaria.
Tilaisuus on osa Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa Argumenta-hanketta Kestävyysmurroksen marginaalit.
Lämpimästi tervetuloa mukaan!
Ohjelma
12.30 Kahvitarjoilu paikalla oleville
13.00 Kestävyysmurroksen marginaalit -hankkeen hankejohtaja Anna Mustonen avaa seminaarin ja esittelee hankkeen raportin Syrjivästä siirtymästä reiluun kestävyysmurrokseen.
Anna Mustonen on ympäristöpolitiikan väitöskirjatutkija Itä-Suomen yliopistossa. Hän tutkii globaalien ympäristötavoitteiden ja alueellisen maankäytönsuunnittelun suhdetta sekä siihen liittyviä riippuvuuksia, päätöksentekoa ja osallisuutta. Mustonen on toiminut Kestävyysmurroksen marginaalit -hankkeen hankejohtajana.
13.10 Elämää kestävyysmurroksessa - ja sen jälkeenkin. Tutkijatyöryhmän puheenvuorot hankkeen pääviesteistä:
Arto O. Salonen: Huominen tehdään tänään!
Arto O. Salonen työskentelee Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksella sosiaalipedagogiikan professorina. Hänen asiantuntijuutensa liittyy kestävään yhteiskuntaan siirtymiseen. Salonen on myös Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin jäsen ja Snellman-kesäyliopiston tiederehtori.
Jari Lyytimäki: Toimeen tullaan kestävyysmurroksen jälkeenkin - työ ja talous ekohyvinvointivaltiossa
Jari Lyytimäki toimii johtavana tutkijana Suomen ympäristökeskuksessa. Hän on kiinnostunut siitä, miten tutkitun tiedon avulla voidaan parhaiten rakentaa kestävämpää yhteiskuntaa. Hän on tutkinut monipuolisesti ympäristöviestintää, kestävän kehityksen mittaamista ja kestävyysmurroksen toteuttamista yhteiskunnan eri sektoreilla.
Kirsi Pauliina Kallio: Kestävä elämä on (pois)oppimiskysymys
Kirsi Pauliina Kallio työskentelee ympäristökasvatuksen professorina Tampereen yliopistossa. Hän on perehtynyt tutkimuksessaan pitkäjänteisesti poliittiseen toimijuuteen, niin arkiympäristöissä kehittyvänä ja tapahtuvana inhimillisenä toimintana kuin muodollisiin osallistumisen ja vaikuttamisen muotoihin liittyen. Kallion tutkimusta informoi vahvasti tilateoreettinen ajattelu, jolloin kansalaistoimijuuden kontekstuaalisuus korostuu: kestävyysmurroksen edistäminen edellyttää ymmärrystä siitä, missä ihmiset elämäänsä elävät.
Simo Häyrynen: Yhteistä luontonäkemystä hakemassa - kokonaiskestävyyden paikallistaminen
Simo Häyrynen on ympäristöpolitiikan yliopistolehtori Itä-Suomen yliopiston historia- ja maantieteiden laitokselta sekä yhteiskuntapolitiikan dosentti, ja kulttuuripolitiikan dosentti Turun yliopistossa. Hänen viimeaikaiset tutkimuksensa ovat keskittyneet kestävyysmurroksen kulttuuriseen vastaanottoon eurooppalaisilla syrjäalueilla ja taantuvilla teollisuuspaikkakunnilla. Parhaillaan Häyrynen vetää paikallista turvesiirtymää ja sen oikeudenmukaisuutta käsittelevää JTF-hanketta Suo 2.0 – Kokonaiskestävyydestä elinvoimaa Ilomantsiin (2024–2026). Hän on Suomen Luontopaneelin jäsen (2023-).
Päivi Armila: "Ei kestä!" Nuoruusnäkymiä mahdollisuuksien marginaaleista
Päivi Armila työskentelee vierailevana tutkijana ja yhteiskuntatieteiden tuntiopettajana Itä-Suomen yliopistossa sekä kasvatussosiologian dosenttina Tampereen yliopistossa. Hän on tutkimuksissaan perehtynyt erilaisiin marginaalisiin nuoruuksiin ja kotipaikan merkitykseen aikuiseksi kasvamisen ympäristönä.
15.15 Tauko
15.30 Kestävyyttä käytännössä -asiantuntijapaneeli. Paneelin puheenjohtajana Jari Lyytimäki.
Panelistit:
Kirsi Kärkäs-Vaittinen toimii Taitamo-vastaavana Joensuun kaupungin työllisyyspalveluissa. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus erilaisten valmennuspalvelujen kehittämisestä ja esihenkilötehtävistä. Hänen erityisenä kiinnostuksen kohteenaan ovat sosiaalisen ja ekologisen kestävän kehityksen teemat ja niiden yhdistäminen toimivaksi kokonaisuudeksi valmennustyössä.
Vilma Lehtovaara toimii Pohjois-Karjalan biosfäärialueen koordinaattorina Pohjois-Karjalan ELY-keskuksella. Pohjois-Karjalan biosfäärialue on UNESCO:n tunnustama alue, jonka tehtävänä on edistää luonnon monimuotoisuuden ja kulttuuriperinnön säilyttämistä sekä kestävää kehitystä paikallisyhteisöjen aktiivisella osallistumisella.
Eira Varis työskentelee Pohjois-Karjalan maakuntaliitossa aluekehitysjohtajana. Hän on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden tohtori (yhteiskuntamaantiede) ja hänellä on dosentin arvonimi, erityisalana Venäjän ja Itä-Euroopan transitio. Nykyisessä työssään hän vastaa aluekehitysohjelmista ja EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmista. Hän toimii aluekehitysyksikön päällikkönä ja maakuntajohtajan varahenkilönä.
Anu Kallio on toiminut sosiaali- ja terveydenhuollon alalla alkuvuosina asiakastyössä ja myöhemmin asiantuntija-, kehittämis-, koulutus-,tutkimus- ja johtotehtävissä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Tällä hetkellä hän työskentelee suunnittelupäällikkönä Pirkanmaan hyvinvointialueen järjestö- ja osallisuuskoordinaatiossa.
Roosa Ritola toimii tällä hetkellä Tampereen perusopetuksessa projektipäällikkönä tehtävänään edistää ekososiaalisen sivistyksen näkökulmaa koulujen johtamisessa, toimintakulttuurissa ja pedagogiikassa. Taustaltaan hän on luonnontieteilijä, ja hän on aikaisemmin tehnyt tutkimusta mm. kestävän kouluruokailun parissa. Roosa on opiskellut myös organisaatioviestintää, ja kokee, että substanssiosaamisen lisäksi vaikuttava viestintä sekä arvostava kohtaaminen ovat avaintekijöitä kestävyystietoisuuden lisäämisessä.
Sanna Hast on Paliskuntain yhdistyksen erityisasiantuntija, joka työskentelee poronhoitoalueen maankäytön yhteensovittamisen kysymysten ja ilmastopolitiikan parissa. Hän on tutkinut Pohjois-Suomen luonnonvarapolitiikkaa, yhteensovittamista ja konflikteja, ja tekee nykyisin laajasti tutkimusyhteistyötä poroon ja poronhoitoon liittyvien teemojen parissa.
16.15 Loppukeskustelu
16.45 Webinaarin päätössanat
Lisätietoja antaa hankekoordinaattorin sijainen Tiia-Mari Tervaharju, sähköposti tiia-mari.tervaharju@uef.fi.