Lue ohjeet yksilöllisten järjestelyjen hakemiseen.
Itä-Suomen yliopiston opiskelijavalintoja on uudistettu siten, että I yhteishaussa haetaan englanninkielisiin kandidaatti ja maisteriohjelmiin ja II hakuaikana haetaan yliopiston kaikkeen tutkintoon johtavaan koulutukseen siirtohakua ja avoimen yliopiston väylän erillishakua lukuun ottamatta. Yhteishaun hakukohteet jakaantuvat pääsääntöisesti 3+2-vuotisten kandidaatti- ja maisterikoulutusten sekä 2-vuotisten maisterikoulutusten hakukohteisiin.
Suomalainen ylioppilastutkinto on tässä tapauksessa ensisijainen hakukelpoisuuden antava tutkinto, ja siitä lasketaan todistusvalintaan pisteitä. Ammatillinen tutkinto antaa korkeakoulukelpoisuuden ylioppilastutkintoa suorittamattomalle. Ammatillisesta tutkinnosta kuten ei myöskään ulkomailla suoritetusta ylioppilastutkinnosta (pl. IB, EB, RP/DIA) lasketa pisteitä, vaan valinta tehdään pelkän valintakoemenestyksen perusteella.
Voit hakea yhteishaussa, mutta sinua ei oteta huomioon ensikertalaiskiintiössä. Yhteishaussa hakija on ensikertalainen, jos:
- hänellä ei ole yhteishaun hakuajan loppuun mennessä suoritettua Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa ja
- hän ei ole ottanut vastaan opiskelupaikkaa ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavasta koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen (koskee myös siirtohakuja).
Sinut huomioidaan niissä aloituspaikoissa, joita ei ole varattu ensikertalaisille. Tarkempia tietoja löydät kunkin hakukohteen valintaperusteista.
Jos haet vahingossa maisterikoulutukseen ilman alempaa korkeakoulututkintoa, voit korjata virheen vain hakuaikana joko hakutoivemuutossivulla, johon pääset muokkauslinkillä tai Oma Opintopolku -palvelussa. HUOM! Hakukohteita ei voi muuttaa enää hakuajan jälkeen!
Korkeakoulu ei voi valita koulutukseen hakijaa, joka ei ole hakukelpoinen – jolla siis ei ole opintojen suorittamiseen vaadittavaa pohjakoulutusta.
Itä-Suomen yliopistossa yhteishaun ulkopuoliset erilliset haut koskevat ainoastaan siirtohakua ja avoimen yliopiston väylän hakua. Siirtohaussa voivat hakea muiden korkeakoulujen ja Itä-Suomen yliopistossa jo opinto-oikeuden omaavat opiskelijat tiedekunnan hakukohteen erillisten valintaperusteiden mukaisesti. Yliopistojen avoimen väylän haussa (erillishaku) ovat mukana Itä-Suomen yliopiston hakukohteet, joihin voi hakea aikaisempien opintojen, ml. avoimen yliopiston opintojen perusteella. Poikkeuksena kasvatusalan yhteisvalinnan hakukohteet, joissa avoimen väylä on toisen yhteishaun hakukohteen sisällä.
Jos haet yhteishaussa ja olet suorittanut ylioppilastutkinnon vuonna 1990 tai sen jälkeen, sinun ei tarvitse toimittaa kopiota ylioppilastutkintotodistuksestasi hakukelpoisuuden toteamiseksi tai todistuspisteiden laskemiseksi. Saamme tiedot ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) rekisteristä. Ennen vuotta 1990 ylioppilastutkinnon suorittaneiden pitää liittää kopio ylioppilastutkintotodistuksesta hakemukselle hakukelpoisuuden toteamista varten. Jos ammatillinen tutkinto on suoritettu ennen vuotta 2018, pitää siitä myös liittää tutkintotodistuskopio hakemukselle. Kansainvälisen ylioppilastutkinnon (IB, EB, RP/DIA) suorittaneiden on myös toimitettava tutkintotodistuskopio hakemuksen liitteeksi. IB-tutkinnon suorittaneiden tulee toimittaa kopio Diplomasta, Results Summary ei riitä. Liitteet tallennetaan hakemukselle. Katso kevään toisen yhteishaun liitteet.
Maisterihaussa sinun täytyy liittää hakemukselle hakukelpoisuuden antavan tutkinnon tutkintotodistuskopio sekä kopiot valintaan vaikuttavista tutkinnoista ja opinnoista. Sähköisellä hakemuksella näkyy lista liitteistä, jotka sinun täytyy lisätä hakemukselle.
Pääsääntöisesti yliopiston valintakokeisiin ei lähetetä erillisiä kutsuja. Hakijan on itse huolehdittava siitä, että on valintakoepäivänä oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Poikkeuksena ovat opettajan pätevyyden antavat kasvatustieteellisen alan koulutukset, joissa valintakoe on kaksivaiheinen. Toisen vaiheen soveltuvuuskokeeseen kutsutaan ensimmäisen vaiheen perusteella (todistusvalinta, VAKAVA-koe tai suoritetut avoimen yliopiston opinnot).
Voit lainata valintakoekirjallisuutta kirjastoista tai ostaa kirjakaupoista. Jos valintakokeessasi on sähköinen materiaali, hakukohteesi tiedoissa on ilmoitettu linkki, josta voit ladata valintakoemateriaalin. Yleensäkin jos hakukohteessasi on jotain erityistä valintakoemateriaalia, hakukohteen tiedoissa on ilmoitettu, mistä materiaali on saatavilla.
Et voi, valintakokeen voi tehdä vain valintaperusteissa mainitussa paikassa ja mainittuna valintakoepäivänä. Joissakin hakukohteissa on ilmoitettu useampi paikkakunta, jossa voit tehdä kokeen. Ilmoitat valintakoepaikkakunnan sitovasti hakulomakkeella.
Yhteishaun opiskelijavalinnan tulos näkyy Oma opintopolku -palvelussa. Suosittelemme lämpimästi Oma opintopolku-palvelun seuraamista koko valintaprosessin ajan. Siten opiskelijavalinnan tulos on tulosten valmistuttua julkistamispäivänä nähtävissä luotettavasti ja nopeasti.
Uuden opiskelijan materiaalia julkaistaan yliopiston Kamu-verkkopalvelussa. Itä-Suomen yliopisto ei julkaise valittujen opiskelijoiden nimiä omilla verkkosivuillaan.
Lisätietoja: Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut
Jotta voit aloittaa opintosi yliopistossa, sinun tulee ottaa tarjottu opiskelupaikka vastaan. Voit ottaa paikan vastaan joko sähköisesti Opintopolussa (edellyttää rekisteröitymistä ja tunnistautumista esimerkiksi pankkitunnuksillasi). Ota opiskelupaikkasi vastaan ilmoitetussa määräajassa, jotta et menetä sitä (YoL 38§). Tarkista huolellisesti vastaanottamisaikataulu.
Kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan, sinun tulee ilmoittautua yliopistoon läsnä olevaksi opiskelijaksi. Katso ohjeet ilmoittautumisesta yliopistoon Kamu-verkkopalvelusta. Opiskelijan on joka lukuvuosi ilmoittauduttava yliopiston määräämällä tavalla läsnä olevaksi tai poissa olevaksi (YoL 39 §).
Yliopistolain mukaan uusi tutkinto-opiskelija voi ensimmäisenä lukuvuonna ilmoittautua poissa olevaksi koko lukuvuodelle tai syys- tai kevätlukukaudelle ainoastaan seuraavista syistä:
1) jos opiskelija suorittaa asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua
2) tarvitsee vapaata opinnoistaan lapsensa hoitamiseksi tämän syntymän tai adoption yhteydessä
3) opiskelija on oman sairautensa tai vammansa vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojaan
Ensimmäisenä lukuvuonna poissaolevaksi ilmoittautuvan on todistettava poissaolonsa lakiperusteinen syy dokumentilla. Yleisimmät dokumentit ovat palvelukseenastumismääräys, Kelan todistus äitiys-, isyys- tai vanhempainrahakaudesta tai sairauspäivärahapäätös/lääkärintodistus. Poissaolodokumentti on toimitettava määräaikaan (koko lukuvuodelle ilmoittautuvat 30.9./ kevätlukukaudelle ilmoittautuvat, syksyn haussa valitut opiskelijat 31.1.) mennessä Opintopalveluiden asiakaspalveluun
Lue lisätietoa uuden opiskelijan sivuilta Kamu-verkkopalvelusta.
Lisätietoja: Opintopalveluiden asiakaspalvelu (asiakaspalvelutiski, opiskelijarekisteri), opiskelu@uef.fi, p. 029 445 8900. Tarkemmat yhteystiedot löytyvät Kamusta.