Reilu vuosi sitten Itä-Suomen yliopisto sai omat villasukkakuosinsa, jotka innostivatkin käsityön harrastajia kautta maan neulomaan UEFin logolla varustettuja sukkia. Nyt UEF on inspiroinut neulojia suunnittelemaan myös neulepuseroita ja lapasia.
Turun yliopisto lanseerasi viime syksynä oman neulemallinsa yliopiston logolla varustettuna. Se herätteli myös uefilaisia harrastajia suunnittelemaan neuleita UEFin logolla.
– Kun näin somessa Turun yliopiston neuleet, heräsi minulle halu kokeilla samaa myös oman yliopistoni logolla. Otin yhteyttä yliopiston hallintoon ja kyselin, kiinnostaisiko täällä UEFin oma neulemalli, kertoo Hanne Piirainen.
Piirainen opiskelee läntisen teologian väyläopintoja ja toimii opiskelun lisäksi neuleohjeiden suunnittelijana ja neulekirjailijana.
– Suunnittelutyössä lähdin liikkeelle siitä, että logo säilyy neuleessa tunnistettavana. Minua viehätti myös sen monikäyttöisyys: logo sopii moneen muuhunkin neulevaatteeseen. Käytän aina koeneulojia uutta mallia suunnitellessa, ja heiltä saamani palautteen mukaan UEFin logo sopii neulottavaksi, vaikka yhteyksiä yliopistoon ei olisikaan. Mallin voi toteuttaa hyvin myös eri väreillä.
Piirainen kertoo, että koeneulontavaiheessa logoa vielä muokattiin hieman poistamalla niin sanottuja apusilmukoita, jolloin kuviosta tuli entistä selkeämpi.
– Itse mallipaidan neulomiseen minulla meni vajaa viikko, mutta koeneulojille varattiin työaikaa reilu kuukausi.
Koeneulojat apuna luomistyössä
Piirainen kertoo neuleiden suunnittelun pyörivän mielessä lähes jatkuvasti vapaa-ajalla. Hänellä on muun muassa kuukausittainen palsta Kauneimmat käsityöt -lehdessä ja neulontaan liittyvä liittyvä Instagram-tili.
– Ympäri Suomea sijoittunut koeneulojieni porukka on aika vakiintunut. UEFin neuleeseen huhuilin kuitenkin normaalista poiketen kiinnostuneita koeneulojia somen puolella. En aluksi kertonut kyseessä olevan yliopiston logo, vaan halusin koeneulojien valitsevan mallin nimenomaan siksi, että se vaikuttaa neuleeseen sopivalta ja kivalta.
Piiraisen mukaan koeneulojilta saa aina erilaisia kullanarvoisia näkemyksiä tekeillä olevaan ohjeeseen. Niiden myötä ohjeesta muokkautuu hyvin käytettävä ja toimiva – ja samalla myös helppolukuinen.
– Logoneuleesta oli tarkoitus tehdä sellainen, että ensikertalainenkin uskaltaa siihen tarttua. Mielestäni onnistuimmekin tässä erinomaisesti!
En aluksi kertonut kyseessä olevan yliopiston logo, vaan halusin koeneulojien valitsevan mallin nimenomaan siksi, että se vaikuttaa neuleeseen sopivalta ja kivalta.
Hanne Piirainen
Logo istuu neuleeseen kauniisti
Samoihin aikoihin Turun yliopiston neuleesta innostui toisaalla myös Itä-Suomen yliopistossa käsityötiedettä opiskeleva Kati Kämppi.
– Kun kilpailuhenkisenä ihmisenä silmäni sattuivat turkulaisten neuleeseen, päätin, että kyllä meillä Itä-Suomenkin yliopistoon on vastaava neulemalli saatava.
Kämppi lähti myötäilemään samantyylistä kaarrokeneuletta kuin Turussakin eli että kuviointi on neuleen hartiaosassa.
– Iloitsin siitä, miten hienosti UEFin logo istui tämäntyyppiseen neuleeseen.
Kämppi sai ideointiin vinkkejä yliopisto-opettaja Anne Postilta. Ensin Kämppi neuloi kokeeksi logoaiheiset lapaset ja sukat, minkä jälkeen neulekin syntyi nopeasti. Se on neulottu ylhäältä alas, ja logo-osuus leviää sektoreittain.
– Oli se melko suuritöinen. Kaarrokkeessa meni yksi kokonainen päivä, ja toinen päivä meni hihoihin. Kokonaisuuteen käytin noin viikon, enkä edes siinä kohtaa tinkinyt ruoka-ajoista tai nukkumisesta, Kämppi kertoo nauraen.
Sukkaparin neulomisessa häneltä kului kaksi päivää, kuten myös lapasten teossa.
– Minulla ei ole näihin mitään valmiita ohjeita, vaan kaikki on tallessa omassa päässäni. Olen tehnyt käsitöitä niin kauan, että pystyn melko nopeasti suunnittelemaan ja miettimään, millainen sukkamalli sopii kenellekin ja millä tavalla esimerkiksi tämä neule kannattaa tehdä. Mutta monia työtunteja tähän pisteeseen pääseminen on vaatinut!
Ylpeys omasta käsityöyhteisöstä
Kämppi aloitti käsityötieteen opinnot UEFissa viime syksynä ja valmistuu monimateriaalisen käsityön opettajaksi. Hän kokee olevansa nyt täysin oikeassa paikassa.
– Näin 55-vuotiaana toki mietitytti, että vieläkö pystyn oppimaan uutta ja omaksumaan laajoja kokonaisuuksia akateemisessa ympäristössä. Kaikki on kuitenkin ollut hämmentävän helppoa.
Käsityötieteellä on omat tilansa Taitola-rakennuksessa, jonka henkeä Kämppi suitsuttaa.
– Aina kun avaan Taitolan oven, nousee hymy huulille. Meillä on siellä mahtava yhteishenki. Olen ehtinyt nähdä tähän ikään mennessä paljon maailmaa, mutta tämän paikan yhteenkuuluvuus ja auttamisen halu saavat minutkin jatkuvasti hämmästelemään. Täällä henkilöstö ja opiskelijat ovat aidosti yhtä tasa-arvoista porukkaa.
Ohje Hanne Piiraisen UEF-neuleeseen
Hanne Piirainen Instagramissa: @puikoillapeltolassa