Euroopan tutkimusneuvoston rahoittama aistittujen kaupunkiympäristöjen SENSOTRA-hanke avaa suurelle yleisölle harvinaisen mahdollisuuden tutustua hankkeen tutkimusaineistoon uuden verkkosivuston avulla.
Sensotra Tour sisältää 360-asteen valokuvia ja videoita sekä runsaasti erilaisia ääninäytteitä Turun, Brightonin ja Ljubljanan kaupunkiympäristöistä aina 1960-luvulta lähtien. Sensotra Tourille pääset verkko-osoitteessa https://www.thinglink.com/scene/1364831714358067201.
SENSOTRA – Aistitut elinympäristöt muutoksessa: ylisukupolviset ympäristösuhteet Euroopassa 1950–2020 -hankkeen tutkijat ovat yli neljän vuoden ajan keränneet aineistoa ja analysoineet eri sukupolvien edustajien kokemuksia omasta elinympäristöstään. Projektissa tutkitaan sitä, kuinka kolmen eri kaupungin – Turun, Ljubljanan ja Brightonin – asukkaat hahmottavat elinympäristöään. Erityisen kiinnostuneita tutkijat ovat olleet siitä, miten erilaiset teknologiset laitteet ovat vaikuttaneet eri sukupolvien elämään.
Sensotra Tour on rakennettu havainnollistamaan hankkeen tekemää kenttätyötä ja aineiston keruuta. Sensotra Tourin keskustelut ja repliikit ovat suoria lainauksia tutkimukseen osallistuneiden aistielämäkerrallisista haastatteluista ääninäyttelijöiden esittäminä. Aineisto on pseudonymisoitu, eli varsinaisten osallistujien ääniä tai kuvia ei käytetä, jotta heitä ei tunnistettaisi.
Sensotra Tourin sivusto on seurattavissa paitsi mobiililaitteilla myös virtuaalilaseilla. Sivuston alusta on suomalaisten alun perin kehittämän Thinglinkin rakentama ja erittäin käyttökelpoinen juuri tällaisen hankkeen tarpeita varten. Sivuston on laatinut SENSOTRAn tutkija, FT Jari Ruotsalainen tutkimustiimin ja muiden yhteistyötahojen kanssa.
Lisätietoja:
Jari Ruotsalainen, tutkija, SENSOTRA-hanke, Itä-Suomen yliopisto, jari.ruotsalainen@uef.fi
Helmi Järviluoma, professori, SENSOTRA-hankkeen vastuullinen johtaja, Itä-Suomen yliopisto, helmi.jarviluoma@uef.fi