Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Lähikuva mikrofonista studioympäristössä.

Ajankohtainen luontopolitiikka -podcast: jakso 2. Vieraslajien hallinta Suomessa

Ajankohtainen luontopolitiikka -podcastsarjan toisessa jaksossa aiheena on vieraslajit ja niiden hallinta Suomessa. Luonnolle ja evoluutiolle on tyypillistä, että eliölajit siirtyvät tai leviävät uusille elinalueille esimerkiksi ympäristöolosuhteiden muuttuessa ja otollisten elinolosuhteiden perässä. Ihminen vaikuttaa tällä hetkellä voimakkaasti lajistoissa tapahtuviin muutoksiin muokkaamalla ympäristöolosuhteita ja sitä kautta lajistoa eri alueilla. Lisäksi globalisaatio ja ihmisen tehokas liikkuvuus ovat lisänneet myös ihmisen mukanaan kuljettamien muiden lajien leviämistä uusille, niiden luontaisen levinneisyyden rajat ylittäville elinalueille. Toisinaan lajeja levitetään tarkoituksellisesti uusille alueille esimerkiksi maa- ja puutarhatalouden edistämiseksi tai riistataloutta varten, toisinaan lajit leviävät ihmisen mukana tahattomasti salamatkustajina tai esimerkiksi tarhaolosuhteista karkaamalla.

Tässä jaksossa Emmi Salmivuoren vieraana on Kainuun ELY-keskuksen vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen, Kainuun Ekokympin Vieraslajit veks -hankkeen projektipäällikkö Ville Juntunen sekä vieraileva tutkija ja täplärapuspesialisti Japo Jussila Itä-Suomen yliopiston Ympäristö- ja biotieteiden laitokselta. 

Podcastsarja on tehty osana Jotpa-rahoitteista Biodiversiteetti-hanketta yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskuksen, Historia- ja maantieteen laitoksen sekä ympäristö- ja biotieteiden laitoksen kanssa. Podcastsarja on osa kaikille avointa Ajankohtainen luontopolitiikka -opintojaksoa (1 op).

Kuuntele jakso Spotifyista.

Tekstivastine