Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Alumni Kirsi Helkala.

Alumnitarina: Kirsi Helkala

Kerro omin sanoin taustastasi.

Olen kotoisin Lappeenrannasta, mutta asun nykyisin Lillehammerin lähellä Norjassa. Olen alun perin matematiikan, fysiikan ja kemian opettaja, ja vaikka nykyisin opetankin vielä matematiikkaa, varsinainen nimikkeeni on kyberturvallisuuden professori.

Mikä on tutkintosi? 

Matematiikan, fysiikan ja kemian opettaja, informaatioturvallisuuden tohtori (PhD in Information Security) ja kyberturvallisuuden professori (Professor in Cyber Security).

Mitä olet opiskellut? 

Olen opiskellut matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa, tietojenkäsittelytieteitä, pedagogiikkaa, tietoturvallisuutta, tilastotiedettä ja jopa kävelyn anatomiaa. Ja tietysti norjan kieltä.

Mikä on laitos, osasto tai yksikkö, jossa opiskelit? 

Suomessa ollessani opiskelin Joensuun yliopistossa. Norjassa opintoni ovat Høgskolen i Gjøvik:stä ja Oslon yliopistosta.

Mikä sai sinut hakemaan yliopistoomme valitsemallesi alalle? 

Pidin, ja pidän edelleen, matematiikasta. Ja Joensuu oli miellyttävä kaupunki, kun tulin sinne pääsykokeisiin. Kävin muuallakin kokeissa, mutta Joensuu kaupunkina voitti.

Mikä oli tähtihetkesi opintojen aikana?

Yksiselitteisesti samanhenkiset kaverit, jotka ovat myös nykyään hyviä ystäviäni. Ja kaikki ne hauskat tempaukset, jotka yhdessä teimme. Niitä on edelleen mukava muistella.

Itse opintoihin liittyviä tähtihetkiä voisi olla ne, kun jokin oli ensi todella vaikeaa, mutta lopulta onnistuin, esimerkiksi kemian opinnot. En lukiossa lukenut kuin yhden kemian kurssin ja se kyllä näkyi yliopiston ensimmäisillä kemian kursseilla. Mutta sitten kun kemia rupesi muistuttamaan enemmän matematiikkaa, niin pääsin minäkin juoneen mukaan. Ja sitten ne onnistuneet labrat siihen päälle. Siitä jäi hyvä mieli.

Monet varmaan mainitsevat, että väittely oli yksi tähtihetkistä, mutta sitä minä en allekirjoita. Itselleni se oli raastava kokemus, mutta kun sen todistuksen sitten käteen sain, niin kyllähän onnistumisen tunteen toi. 

Ja vaikka professuuri ei olekaan opinto itsessään, niin kyllä sen saavuttaminen oli suuri juttu. Etenkin, kun olen vaihtanut alaa tässä vuosien saatossa matematiikasta kyberiin, maata Suomesta Norjaan ja kieltä suomesta englantiin ja norjaan. 

Miten urasi on edennyt opintojen jälkeen? 

Opiskellessani Joensuussa päädyin myös itse opettamaan Joensuun yliopistossa. Valmistuttuani tein sitten muutaman vuoden töitä yläasteella (vai yläkouluko se nykyään on) ja muutin sitten Norjaan, kun sain stipendiaatin paikan. Tohtoriksi väiteltyäni siirryin Norjan puolustusvoimien koulutuslaitokseen opettamaan ja täällä olen edelleen. 

Urakehitys on periaatteessa näkynyt työtehtävien moninaistumisella ja vastuun lisääntymisellä.

Miten olet voinut hyödyntää oppimaasi työelämässä?

Kaikkea mitä olen tähän mennessä opiskellut tai vahingossa oppinut, olen jossain vaiheessa myös tarvinnut. Laajasta koulutuspohjastani on todella paljon hyötyä, kun pitää tarkastella isoja kokonaisuuksia.

Mikä on parasta työelämässä tällä hetkellä?

Kaikki työpäivät ovat erilaisia ja minulla on suuri vapaus päättää missä työni teen ja mitä tutkin. Opettamisesta ja opiskelijoiden ohjauksesta, olivat he sitten Bachelor, Master tai PhD-tasolla, nautin edelleen kaikista eniten.

Avainsanat