Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Bioteknian piha talvella.

Biolääketieteellisen kuvantamisen huippuosaamista Itä-Suomen yliopistossa

Kuopion biolääketieteellisen kuvantamisen yksikkö (Kuopio-BIU) tarjoaa tutkimuksen ja kuvantamisen open access eli avoimen pääsyn periaatteella toimivia palveluita. Kuopio-BIUssa on erinomaiset tilat ja laitekanta pieneläinten, biologisen kudoksen tai muun tutkittavan materiaalin in vivo -kuvaukseen ja ex vivo MRI -mikroskopiaan hyödynnettäväksi perustutkimuksen ja soveltavan tutkimuksen eri alueilla. Kuopio-BIUn vahvuutena ovat kansainvälisen tason pieneläinten magneettikuvaus ja vahva yhdistelmä eri kuvantamismenetelmiä. Itä-Suomen yliopistosta löytyy lisäksi erinomaisia eläinmalleja sekä bioteknologia- ja kontrastimolekyylisynteesiosaamista.

Kuopio-BIU sijaitsee Itä-Suomen yliopiston A. I. Virtanen -instituutissa ja toimii kansallisena prekliinisenä magneettikuvauskeskuksena osana Biocenter Kuopiota ja Suomen biolääketieteellisen kuvantamisen palvelukeskusta (FiBI) yleiseurooppalaisessa Euro-BioImaging -konsortiossa. Kuopio-BIU toteuttaa palvelututkimusta sekä kouluttaa käyttämään kuvausinfraa itsenäisesti avoimen pääsyn palveluna.  

– Kuopio-BIUn keskeiseen laitekantaan kuuluvat viisi 0,7 T – 11,7 T MRI-skanneria, dDNP-hyperpolarisaattori, microCT ja kaksi PET-järjestelmää, joista toinen mahdollistaa samanaikaisen PET/MRI -pieneläinkuvauksen, tiivistää Kuopio-BIUn johtaja, professori Olli Gröhn. – Toimintamme käynnistyi kansallisella tasolla 2000-luvun alussa ja nykyään siihen osallistuu kaikkiaan 6 tutkimusryhmää Itä-Suomen yliopistosta. Tarjoamme kansainvälisesti mittavan laitekannan, tilat ja osaamisen akateemisen tutkimuksen ja elinkeinoelämän toimijoiden käyttöön. Olemme mielellämme käyttäjien tukena ratkomassa teknisiä ja tutkimukseen toteuttamiseen liittyviä haasteita osana räätälöityä palveluntarjontaamme.  

Kuopio-BIUn johtaja professori Olli Gröhn esittelemässä yksikön uusinta, erityisesti pieneläinkuvaukseen soveltuvaa PET/MRI -laitetta.
Kuopio-BIUn johtaja professori Olli Gröhn esittelemässä yksikön uusinta, erityisesti pieneläinkuvaukseen soveltuvaa PET/MRI-laitetta.