Hetki, kun kaikki palaset loksahtivat paikoilleen. Näin hyvinvointioikeuden opiskelija ja tutkimusavustaja Katariina Mauranen kuvailee päätöstään hakeutua julkisoikeuden opintojen pariin. Lue erityisesti vanhuusoikeudesta kiinnostuneen Katan opiskelukokemuksista ja elämästä Joensuussa.
– Olen Katariina Mauranen, 35-vuotias hyvinvointioikeuden opiskelija ja toisella kierroksella eli kouluttaudun nyt uudelleen. Olen aiemmalta koulutukseltani fysioterapeutti.
Katariina valmistui fysioterapeutiksi vuonna 2011 ja sai pian tämän jälkeen esikoisensa. Seuraavat vuodet kuluivat hoitovapaalla ja kuntoutuksen työtehtävien parissa. Katariina on alun perin Joensuusta kotoisin, mutta puolison ura jalkapallon parissa vei ympäri Suomea, kunnes perhe kotiutui noin seitsemän vuotta sitten uudelleen Joensuuhun lähelle molempien perheitä. Katariina opiskeli fysioterapian lisäksi hierojaksi ja teki alan töitä Joensuussa ennen kuin kolmannen äitiysloman jälkeen ajatus alanvaihdosta kirkastui.
– En vaan nähnyt enää itseäni kuntoutuksen parissa, hän muistelee ajatelleensa.
Miten päädyit hyvinvointioikeuden opiskelijaksi?
– Minulla ei ollut oikein mitään ajatusta uudesta alasta. Oikeustiede tarttui, kun selasin erilaisia koulutuskuvauksia, Katariina kertoo.
Uusi ala ei siis ollut mikään itsestään selvä vaihtoehto ja Katariina tutustuikin moniin erilaisiin koulutuksiin. Hän tiesi, että oikeustieteeseen ei ollut myöskään helppo päästä, etenkään kun ei ole enää ensikertalainen.
– Hain silti, mutta en päässyt. Hain myös muualle ja sainkin ensin opiskelupaikan kasvatustieteestä ja aikuiskasvatustieteestä. Vuoden verran tein oikeustieteen yleisiä opintoja avoimessa yliopistossa. Pienen porukan kanssa tehtiin aivan hulluna duunia opintojen eteen, Katariina muistelee.
Hän haki vielä toisen kerran ja teki lisää oikeusnotaarin opintoja avoimen yliopiston opintojen kautta avautuneella julkisoikeuden tutkinto-opiskelijan statuksella. Yleisjuristin lisäksi Itä-Suomen yliopistossa voi valmistua myös tiettyyn oikeudenalaan erikoistuneeksi hallintotieteiden maisteriksi, erikoisjuristiksi. Kun yleisjuristin opiskelupaikka ei auennut sittenkään, hän päätti tehdä toisen valinnan. Julkisoikeus alkoi näyttää hyvältä vaihtoehdolta ja juuri oikeaan aikaan tarjolle tuli myös uusi pääaine: Hyvinvointioikeus.
– Kaikki vain kolahti oikeaan asentoon. Muistan tehneeni päätöksen, että en lähde enää panostamaan ja yrittämään opiskelupaikkaa yleisjuristiksi ja olen ollut päätökseeni todella tyytyväinen, Katariina summaa.
Alkuun Katariinaa mietitytti, että onko hän nyt luovuttanut haaveensa kanssa, mutta uudet opinnot osoittautuivat pian todella mielenkiintoisiksi. Yleisjuristitutkinnon opinnot ovat hyvin laaja-alaiset, eikä niissä ole kovin paljoa valinnanvaraa. Opiskelijasta tuntui hyvältä, kun opinnot yhtäkkiä kapenivat ja pääsi käsiksi juuri itseä kiinnostaviin kokonaisuuksiin.
– Olen onnellinen, että olen saanut käydä tämän polun ja kaikki palaset ovat loksahtaneet paikoilleen, Katariina tiivistää.
Olen onnellinen, että olen saanut käydä tämän polun ja kaikki palaset ovat loksahtaneet paikoilleen.
Katariina Mauranen
Kohti asiantuntijuutta vanhuusoikeuden parissa
Avoimessa yliopistossa suoritetut opintopisteet luettiin hyväksi julkisoikeuden koulutuksessa ja pääaineen valinnan jälkeen Katariina suoritti lisäksi laajat hyvinvointioikeuden perus- ja aineopinnot. Hallintotieteiden kandidaatin ja maisterin tutkinnoissa on todella paljon vaihtoehtoja ja näihin valintoihin myös Katariina tarvitsi vähän apua. Hän pohti yhdessä Hops-ohjaajan kanssa, mitä kannattaisi valita. Keskustelun myötä kirkastui, että olisi hyvä hallita joku itseä kiinnostava aihekokonaisuus, joka kuitenkin yhdistyy oikeudelliseen osaamiseen.
– Kannattaa ottaa myös muita kuin oikeudellisia opintoja, koska sinusta ei tule yleisjuristia. Et voi olla asianajaja, tuomari tai syyttäjä, Katariina vinkkaa.
Opintojen ja hankkeen kautta julkisoikeuden opiskelijalle alkoi hahmottua kiinnostus ikäihmisten asioihin, sillä hän on tehnyt aiemmin paljon työtä ikäihmisten kuntoutuksen parissa. Vanhuusoikeudesta tulikin Katariinan pääkiinnostuksen kohde. Sivuaineikseen hän valitsi gerontologian ja sosiaali- ja terveyshallintotieteen, jotka täydentävät asiantuntemusta. Kokonaisuudet ovat valittavissa Kuopion kampuksen tarjonnasta.
– Sivuaineeni mahdollistavat ikäihmisten asioiden tarkastelun oikeudellisen näkökulman lisäksi myös yhteiskunnalliselta kantilta ja tämä on mielestäni tutkinnon rikkaus, Katariina painottaa.
Tutkimusavustajan tehtävät opintojen ohessa – vahva suositus!
Kolmen vuoden opintojen jälkeen työt alkoivat houkutella aikuisopiskelijaa. Katariina on toiminut nyt vuoden verran myös tutkimusavustajana Hyvinvointioikeuden keskuksella. Hän työskentelee hankkeessa, joka tutkii muistisairaiden oikeusongelmia. Hankkeen nimi on Varjoja paratiisissa – muistisairaan ihmisen oikeuksien toteutuminen hyvinvointivaltiossa.
– Pääsin mukaan Suomen huippuosaajien joukkoon ja tutkimusmaailma kiinnostaa todella paljon. On hienoa päästä yhdistämään oppimaansa käytäntöön. Olen myös päässyt verkostoitumaan ja avaamaan uusia ovia, Katariina summaa työnsä hyviä puolia.
Matala hierarkia ja hyvä tiimihenki saavat kiitosta tutkimusavustajalta.
– Viihdyn tässä meidän tiimissämme todella hyvin! Kaikki ovat samalla viivalla olit sitten professori tai opiskelija. Kaikki tuovat tiimiin oman panoksensa, Katariina kiittelee.
Tutkimusavustajan työ on antanut myös gradulle aiheen. Varmaa on, että Katariina käyttää hankkeen muistisairailta ja heidän läheisiltään keräämää haastatteluaineistoa gradussaan. Tarkkaa rajausta tai nimeä työllä ei kuitenkaan ihan vielä ole.
– Suosittelen vahvasti tekemään gradua tai kandia hankkeessa! Aineisto on jo valmiiksi olemassa ja saat kokonaisen tiimin tuen. Et ole missään vaiheessa yksin ison työn kanssa, Katariina vinkkaa.
Hankkeita on tarjolla paljon, joten mahdollisuuksia tutkimusavustajan työlle avautuu hyvin. Hyvinvointioikeuden osalta on juuri alkanut myös uusi hanke: Marginalisoitujen ryhmien oikeudensaantimahdollisuudet ikääntyvässä yhteiskunnassa, tuttavallisemmin AMIS-hanke.
Gradun lisäksi Katariina suorittaa vielä joitakin maisterivaiheen kursseja. Tavoite on valmistua vuoden, puolentoista kuluessa. Lisämotivaatiota tuo myös aikomus kirjoittaa tieteellinen artikkeli omasta tutkimusaiheesta.
Hyvinvointioikeuden maisteriopintojen jälkeen tulevaisuus näyttää vielä hieman avoimelta, mutta vaihtoehtoja riittää.
– Tutkimusmaailma on supermielenkiintoista! Toivon myös ihan käytännön työtä ja asiantuntijatehtäviä väestön ikärakenteenkin vuoksi merkityksellisen asian parissa, Katariina toivoo.
Mahdollisia työnantajia alalla voisivat olla esimerkiksi hyvinvointialueet, valtio ja ylipäänsä sosiaali- ja terveysalan toimijat.
Miten kuvailisit opiskelukaupunkiasi Joensuuta ja kampusta?
– 18-vuotiaana oli kova kiire täältä pois ja olikin ihan hyvä käydä muualla kokemassa elämää. En ollut koskaan mieltänyt Itä-Suomen yliopistoa vaihtoehtona, enkä edes ollut käynyt kampuksella. Minulle avautui aivan uudenlainen Joensuu, kun tulin kokemaan kampuselämää yliopistolle. Kampus on kaupungin sydän, Katariina pohtii.
Joensuussa lähes joka kolmas vastaantuleva henkilö on opiskelija ja erityisesti tähän aikaan vuodesta opiskelukaupungin hengen aistii.
– Opiskelijat tekevät tästä ihanan ja eloisan kaupungin! Syksy on aina hieno ja jännittävä hetki, hän innostuu.
Julkisoikeuden oma ainejärjestö Legio on todella aktiivinen. Katariina on perheellisenä aikuisopiskelijana ollut vähän mukana toiminnassa, mutta on kuullut ainejärjestöstään pelkkää hyvää. Perheelliset opiskelijat on otettu huomioon hyvin, suurin kynnys on päästää irti itse itselleen asetetusta stereotypiasta.
– Jos olisin nuori opiskelija, niin olisin ehdottomasti mukana myös ainejärjestötoiminnassa. Kaikki otetaan tosi lämpimästi mukaan ja on iso rikkaus, että opiskelijoita tulee erilaisista taustoista, Katariina kiittää.
Opintojen, perheen ja töiden lisäksi Katariina nauttii liikunnasta, erityisesti joogasta tutulla salilla.
Katariinan vinkit alasta kiinnostuneelle
- Hyödynnä Hops-ohjaajaa. Hän auttaa sinua selkeyttämään suunnitelmiasi.
- Kokeile eri kursseja, jotta löydät omasi. Hyvin erilaisista opintojen yhdistelmistä syntyy mielenkiintoisia ja omannäköisiä kokonaisuuksia.
- Suosittelen opetus- ja tutkimusavustajan tehtäviä, jos tilaisuus avautuu. Kokemus avartaa maailmaa hyvin paljon.
- Panosta perusteisiin huolella! Jaksa sitkeästi opintojen alussa ja luo itsellesi vahva pohja. Asiat helpottuvat ja palkitsevat opintojen edetessä.
- Puhu, kysy ja tee virheitä! Lukekaa myös yhdessä. Et voi oppia ilman keskustelua etenkään tällä alalla. Kursseilla on myös paljon muita sivuaineopiskelijoita ja heiltä saa aina uusia ideoita.