Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Hampaiden harjaus.

Hampaiden hoito vaikuttaa aivoissa asti

Ientulehduksesta alkava suusairaus tuplaa aivoinfarktin riskin jo työikäisillä – poskihampaat puolestaan voivat auttaa pitämään mielen terävänä.

  • Teksti Ulla Kaltiala | Kuvat Raija Törrönen ja Mostphotos

Hampaiden reikiintymistäkin tavallisempi suun sairaus Suomessa on parodontiitti, jota sairastaa yli 60 prosenttia aikuisista. Se on hampaiden kiinnityskudosten tulehdussairaus, jonka ensimmäisiä oireita ovat ientulehdus ja verenvuoto ikenistä hampaita puhdistaessa. Hampaiden pinnalle kertyvä plakki ja hammaskivi edistävät parodontiitin kehittymistä.

Edennyt parodontiitti voi johtaa hampaiden heilumiseen ja irtoamiseen, mutta se voi lisätä merkittävästi monien muidenkin vakavien sairauksien riskiä ylläpitämällä tulehdustilaa elimistössä. –  Tulehdus leviää suusta muuallekin elimistöön. Tulehtuneiden ikenien kautta suusta voi päästä myös bakteereja suoraan verenkiertoon, translationaalisen hammaslääketieteen professori Pirkko Pussinen kertoo.

Suussa on elimistön toiseksi rikkain mikrobiomi eli pieneliöiden, kuten bakteerien, hiivojen ja virusten yhteisö – enemmän niitä on vain suolistossa. Terveessä suussa on tasapainoinen mikrobiomi, parodontiitissa se muuttuu ja haitalliset bakteerit valtaavat alaa. – Ne saavat ravintoa tulehduksen tuhoamasta kudoksesta ja niiden lisääntyminen puolestaan kiihdyttää tulehdusta, eli syntyy noidankehä.

 

Ientulehduksen hoidolla suuhun voidaan vielä palauttaa terve mikrobiomi. Parodontiitista mikrobiomi ei enää palaudu ennalleen, vaikka tulehdus hoidetaan.

Pirkko Pussinen

Pirkko Pussinen.

Poskihampaiden puuttuminen lisäsi dementiariskiä ja riski oli sitä suurempi, mitä enemmän ylä- ja alaleuasta puuttui vastakkaisia poskihammaspareja.

Sam Asher

Sam Asher.