Harjoittelukoulujen 9. luokkien ”muutosagentit” haluavat jakaa hyvää oloa yhteisöissään.
– Ohjaamme tässä pienempiä oppilaita joulukorttien teossa. Korteilla on tarkoitus ilahduttaa yksinäisiä vanhuksia ja tuoda hyvä mieli sekä korttien tekijälle että saajalle, kertoo Sanni Penttinen.
Hän on yksi Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulujen 9. luokkalaisista, ”muutosagenteista”, jotka ovat syksyn aikana olleet mukana Erasmus+-hankkeessa ”Schools as drivers of change”. Suomalaiset koulut ovat valinneet siinä tavoitteekseen jakaa hyvää mieltä ja oloa omassa yhteisössään eteenpäin. Toisin sanoen he antavat hyvän kiertää.
– Tässä tulkitsemme yhteisöksi oman kaupunginosamme ja siitä eteenpäin ja laajemmin koko Joensuun kaupungin, kertoo hanketta harjoittelukouluissa vetävä opettaja Mari Hakanen Rantakylän normaalikoulusta.
Vastaava joulukorttitempaus toteutettiin nyt toisena vuonna peräkkäin, mutta tällä kertaa hyvän mielen tapahtuma haluttiin laajentaa omien koulujen ulkopuolelle. Niinpä muutosagentit ohjasivat tänä syksynä joulukorttien teossa Utran alakoululaisia.
– Oppilaat pääsivät myös koristelemaan piparkakkuja yhdessä, Penttinen mainitsee.
Muutosagenttien ympärillä kävikin melkoinen kuhina, kun jokainen pieni oppilas halusi päästä juttelemaan ysiluokkalaisten ohjaajien kanssa.
– Jokainen hankkeeseen osallistunut maa sai itse ideoida, miten hyvää mieltä ja muutosta lähdetään levittämään. Oppilaat ideoivat meillä näitä työpajoja pienemmille oppilaille, ja syksyllä olimme muun muassa mukana runotyöpajalla Runofestivaaleilla. Myös kevääksi on suunnitteilla yhteisöllisiä tempauksia, Hakanen kertoo.
Muutosagentti-oppilaat osallistuvat myös ideointiin ja keskusteluun muiden hankkeeseen osallistuneiden maiden oppilaiden kanssa. Tänä vuonna heitä on päästy myös fyysisesti tapaamaan.
– Harmittavasti nämä nyt 9. luokalla olevat agentit joutuivat ideoimaan kaksi ensimmäistä agenttivuottaan kaiken etänä koronan takia, mutta onneksi tänä vuonna on päästy järjestämään jo kasvokkaistapaamisia – ja myös matkustamaan hankkeen puitteissa muihin osallistujamaihin.
Matkustaminen onkin herättänyt harjoittelukouluissa kiinnostuksen muutosagenttien toimintaa kohtaan, ja lisää halukkaita agentteja on lienee tulossa. Agentteja on tällä hetkellä yhteensä 10.
Yhdeksäsluokkalainen Riina Heikkilä kertoo, että kansainväliseen hankkeeseen osallistuminen on ollut kaikin puolin hauskaa ja hyödyllistä.
– Oman englannin kielen taitoni on tänä aikana parantunut, ja puhun kieltä rohkeammin. Lisäksi erilaiset yhteistyötaidot ovat tässä projektissa parantuneet huomattavasti.
Hyvän mielen jakaminen ja yhteisöön kuuluminen näkyivät ja kuuluivat Utran koululla jo kauas. Isompien oppilaiden läsnäolo ja ohjaus oli pienemmille tärkeää, ja kortteja vanhuksille saatiin tehtyä yhdessä iso pino.