Onnistuneet prosessi- ja teknologiaratkaisut tuottavat lisäarvoa käyttäjien arkeen, ja se palkitsee Tomi Kontion.
Tietotekniikkatyö herättää usein mielikuvan asiantuntijoista syventyneenä tietokoneruutujen ääreen. Itä-Suomen yliopiston tietotekniikkapalveluiden IT-ratkaisuarkkitehti Tomi Kontio oivalsi jo uransa alussa, että teknologiaratkaisujen osaajat tekevät ennen kaikkea ihmistyötä.
– Nopeasti kävi ilmi todellisuus, että tämähän on aika paljon ihmistyötä. Ja tykkään ihmistyöstä vielä enemmän kuin koneiden kanssa keskustelusta, Kontio pohtii työnsä luonnetta.
Kun Kontio opiskeli tietojenkäsittelytieteitä pääaineena ja kasvatustieteitä sivuaineena Kuopion yliopistossa 2000-luvun alussa, hän teki opintojen työharjoittelun yliopiston oppimiskeskuksessa. Hyvästä tekijästä pidettiin kiinni, ja harjoittelu jatkui työsuhteena.
– Siirryin tukemaan teknologiaratkaisuja ja oppimisympäristöjen kehittämistä. Osaaminen karttui sitä mukaa, kun kysymyksiä tuli eteen. Asennehan on se, että jos en tiedä vastausta käyttäjän kysymykseen, selvitetään asiaa, ja kohta molemmat tiedämme enemmän.
Jatko-opinnoista kipinää ammatilliseen ajatteluun
Kontion uralle on mahtunut vuosia niin julkisella kuin yksityisellä puolella. Ensimmäisen visiitin yritykseen hän teki sovelluskehittäjänä, mutta yliopisto houkutti nopeasti takaisin.
– Kun sain vinkin oppimisympäristöjen ylläpidon avoimesta tehtävästä, kiinnostuin ja tulin takaisin oppimiskeskukseen kehittämään Moodle-ympäristöä ja muita pedagogisia ratkaisuja. Myöhemmin tein myös prosessidigitalisointia muun muassa henkilöstöhallinnolle.
Välillä Kontio vietti opintovapaan palvelujohtamisen ja markkinoinnin opinnoissa. Oma ajattelu kehittyi opintojen aikana.
– Jatko-opinnoissa syttyi kipinä liiketoiminnan näkökulmaan. IT on olemassa sen takia, että jokainen voi keskittyä tekemään omaa duuniaan. Tietokoneet ovat avuksi, ei haitaksi, Kontio painottaa.
Kontio siirtyi toistamiseen yksityiselle puolelle ja työskenteli Microsoft 365 -konsulttina parin vuoden jakson yrityksen asiakasprojekteissa. Vuoden 2021 tammikuussa yliopisto kutsui jälleen, ja Kontio palasi IT-ratkaisuarkkitehdiksi.
– Yliopistossa voi kehittyä ja kasvaa työrooleissa, ja sitä kautta saa vastuuta lisää. Ei tarvitse pelätä, että jää jumiin perustyöhön ja toistaa itseään. Tekniikka kehittyy ja uusia mahdollisuuksia tulee jatkuvasti, Kontio luonnehtii.
Vaihtelu tuo pontta työpäiviin
IT-ratkaisuarkkitehdin työ tarjoaa monitahoisen tehtäväkentän: siihen kuuluu ratkaisu- ja toimintamallien luomista, teknologiaratkaisujen valitsemista ja hyvien toteutustapojen jakamista sekä teknisen kehittämisen tukea. Siinä sivussa tutustuu hyvin ihmisten arkityöhön yliopiston sisällä.
– Joka päivä on hyvin vaihteleva. Koskaan ei ole samanlaista päivää kahdeksasta neljään. Hyvässä työpäivässä on aamulla aikaa juokseville asioille, kontakteille ja sähköposteille. Sitten työaika jakautuu tasaisesti omien asiantuntijatehtävien ja valmistelevien dokumenttien välille. Lisäksi on rajapintatyötä, esittelyitä ja keskusteluita asiakkaiden kanssa, Kontio kuvaa.
Projektimainen työskentely sopii Kontiolle hyvin. Kun suunnittelusta ja testauksesta päästään toteutusvaiheeseen, jossa tehty ratkaisu alkaa tuottamaan lisäarvoa käyttäjien arkeen, tämän Kontio kokee työnsä palkinnoksi.
– En tarvitse valokeilaa itseeni, vaan tiiminä teemme asioita, jotka helpottavat muiden työtä.