Gerontologisen sosiaalityön professori Honglin Chen tutkii teknologian hyödyntämisen mahdollisuuksia ikääntyneiden hyvinvoinnin ja terveen ikääntymisen tukena.
- Teksti Risto Löf | Kuvat Raija Törrönen
Väestön ikääntyminen on kasvava ilmiö ja haaste maailmanlaajuisesti. Teknologialla on jo nyt keskeinen rooli ihmisten arjessa, ja tulevaisuudessa sen odotetaan entisestään tukevan ikääntyvän väestön terveyttä ja itsenäistä arkea, sanoo gerontologisen sosiaalityön professori Honglin Chen, joka työskentelee Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksella.
– Ikäteknologia viittaa ikääntyneiden elämää helpottaviin teknologisiin sovelluksiin. Yrityksille ikäteknologia on kasvava mahdollisuus kehittää uusia tuotteita ja palveluita. Alalle syntyy koko ajan uusia sekä matalan että korkean teknologian yrityksiä, joiden tuotteet vaihtelevat uusista pilleridoseteista kokonaisvaltaisiin terveyden kotiseurantasovelluksiin, Chen kertoo.
Alkujaan Kiinasta kotoisin oleva Chen suoritti tohtorin tutkintonsa Hongkongin yliopistossa, jossa hän aloitti tuottavaan ikääntymiseen keskittyvää tutkimustaan. Sittemmin hänen tutkimuksensa painopiste on siirtynyt vanhustenhuoltoon ja interventiotutkimukseen. Tällä hetkellä hän tutkii ikäteknologiaa ja näyttöön perustuvia sosiaalityön käytänteitä ja interventioita lievästä kognitiivisesta heikentymisestä kärsivillä ihmisillä.
– Kiinnostukseni ikääntyneiden sosiaalityön tutkimukseen kumpuaa sosiaalityön maisteriopintojeni aikana suorittamastani harjoittelusta. Työskentelin erilaisista taustoista tulevien ikääntyneiden ihmisten kanssa Yhdysvaltain Minnesotassa vuonna 2004. Minua kiinnosti, miksi erot ikääntyneiden elintavoissa, odotuksissa ja omaishoitajien saatavuudessa olivat niin suuria maan itä- ja länsiosien välillä, ja millä tavoin yhteiskunnan rakenteet ja kulttuuri vaikuttavat ikääntyneiden elinajanodotteeseen. Näiden asioiden suora vaikutus ikääntyneiden elämään sekä tieto siitä, että väestön vanheneminen tulee olemaan merkittävä ilmiö kaikkialla maailmassa, ovat ruokkineet kiinnostustani ikääntymisen tutkimukseen, Chen sanoo.
Yhteys yliopistoon syntyi EU Erasmus+ -projektissa
Honglin Chen sai ensikosketuksena Itä-Suomen yliopistoon vuonna 2017, jolloin hän työskenteli EU:n Erasmus+-ohjelmaan kuuluneessa BUIBRI-hankkeessa, joka pyrki vahvistamaan sosiaalityötä eurooppalais-kiinalaisen yhteistyön voimin.
Hankkeen tavoitteena oli kehittää sosiaalityön käytänteitä ja koulutusta Kiinassa. Hankkeen aikana Chen pääsi tutustumaan sosiaalityön tutkimukseen ja koulutukseen Itä-Suomen yliopistossa. Hanketta johtivat Itä-Suomen yliopisto ja Fudanin yliopisto.
– BUIBRIsta on tullut yksi merkittävimmistä kansainvälisistä sosiaalityön koulutukseen keskittyvistä hankkeista, ja viime vuosina myös EU on tukenut sitä. Toimin hankkeen pääyhteistyökumppanina Kiinassa ja pääsin sen aikana tutustumaan muutamiin henkilöihin Itä-Suomen yliopistosta. Yhteistyö sujui saumattomasti ja myös suomalainen kulttuuri kiehtoo minua. Haluankin tehdä tiiviimpää yhteistyötä kollegojeni kanssa Itä-Suomen yliopistossa ja tutkia, miten kulttuuri vaikuttaa onnellisuuteen myöhemmin elämässä, Chen sanoo.
Työtoverini tiedekunnassa ovat helposti lähestyttäviä, ystävällisiä ja innokkaita tekemään yhteistyötä. Ilmapiiri on ollut ystävällinen heti ensimmäisestä työpäivästäni lähtien ja se on saanut minut tuntemaan oloni kotoisaksi.
Honglin Chen
Gerontologisen sosiaalityön professori
Ikääntymiseen ja terveyteen keskittyviä tutkimusyhteisöjä
Itä-Suomen yliopisto ei ole ensimmäinen ulkomainen yliopisto, jossa Chen on työskennellyt, mutta eittämättä omaleimaisin se on.
– Yliopistolla on kannustava ja kansainvälinen ilmapiiri, jossa erilaisista akateemisista taustoista tulevat tutkijat voivat tuntea itsensä tervetulleiksi. Työtoverini tiedekunnassa ovat helposti lähestyttäviä, ystävällisiä ja innokkaita tekemään yhteistyötä. Ilmapiiri on ollut ystävällinen heti ensimmäisestä työpäivästäni lähtien ja se on saanut minut tuntemaan oloni kotoisaksi. Olipa sitten kyseessä toimistooni ohimennen piipahtava kollega tai ajatuksella kirjoitettu sähköposti, lukuisat keskustelut tutkimuksesta ja yhteistyömahdollisuuksista vahvistavat tätä yhteenkuuluvuuden tunnetta entisestään.
Itä-Suomen yliopiston vuoteen 2030 ulottuvassa strategiassa elämäntavat, ikääntyminen ja terveys näyttelevät tärkeää roolia, ja ne ovat myös aiheita, jotka ovat tiiviisti yhteydessä Chenin tutkimuskohteisiin. Itä-Suomen yliopistossa on useita ikääntymiseen ja terveyteen keskittyviä tutkimusyhteisöjä, jotka muodostavat vankan tieteiden välisen perustan yhteistyölle. Tieteidenvälisen yhteistyön vaaliminen on keino, jolla Itä-Suomen yliopisto edistää tieteellisen tiedon kehittymistä laajemmassa mittakaavassa.
– Minä todella nautin työstäni ja odotan innolla, että voin entisestään edistää ihmisten hyvinvointia yhdessä kollegojeni kanssa.