Karjalan kielen hyvin alkanut elvytystyö jatkuu Itä-Suomen yliopistossa. Karjalan kielen opetus ja tutkimus on ollut Itä-Suomen yliopiston kansallinen erityistehtävä vuodesta 2009 alkaen, ja vuosina 2021–2024 yliopistossa on toiminut opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama karjalan kielen elvytyshanke. Elvytys on nyt kytketty osaksi kansallista erityistehtävää yliopistojen seuraavan tulossopimuskauden ajalle vuosiksi 2025–2028.
Yliopisto jatkaa myös tiivistä yhteistyötä kieliyhteisön kanssa. Tehtäviin kuuluvat jatkossakin muun muassa karjalankielisen toiminnan järjestäminen, oppimateriaalien ja muiden julkaisujen tekeminen, karjalan murteiden kirjakielten ja niiden sanastotyön kehittäminen sekä karjalan elvyttämiseen ja opetukseen liittyvän tutkimuksen edistäminen.
Hetki elvytystoimille otollinen
Elvytyshankkeen tavoitteita ovat olleet karjalan kielen suullisen ja kirjallisen käytön edistäminen ja karjalan oppimismahdollisuuksien parantaminen. Tavoitteita on edistetty muun muassa julkaisemalla karjalankielisiä materiaaleja, järjestämällä karjalankielisiä tapahtumia ja lisäämällä tietoisuutta karjalan kielestä.
Kuluvan rahoituskauden päätteeksi valmistuu myös elvytyshankkeen ja Kotimaisten kielten keskuksen yhteydessä toimivan karjalan kielen asiantuntijatyöryhmän yhteistyönä laatima karjalan kielen elvytys- ja toimenpideohjelma. Ohjelma julkaistaan vuoden 2025 alkupuolella.
Karjalan elvytykseen liittyvistä tapahtumista, materiaaleista ja kuulumisista tiedotetaan jatkossakin karjalan kielen elvytyshankkeen blogissa ja sähköpostilistalla, jolle voi liittyä laittamalla viestiä osoitteeseen karjalanelvytys@uef.fi.
Keväällä 2024 karjalan käyttäjille suunnatun kyselytutkimuksen vastaajista valtaosa uskoi kielen aseman parantuvan seuraavien kymmenen vuoden aikana. Hetki on siis karjalan järjestelmällisille elvytystoimille otollinen.
Karjalan kieli on suomen läheisin sukukieli, jota on puhuttu Suomessa yhtä kauan kuin suomeakin. Kieli on kriittisesti uhanalainen, mutta sen elvyttämiseksi tehdään töitä. Viimeisimpien arvioiden mukaan Suomessa on noin 11 000 hyvin karjalaa puhuvaa henkilöä ja lisäksi noin 20 000 sellaista, jotka ymmärtävät karjalaa tai puhuvat sitä ainakin vähän. Karjalan puhujat muodostavat aktiivisen ja motivoituneen yhteisön. Karjalan kielen päivää vietetään tänään 27.11. ja kielen teemaviikkoa 25.11.–1.12.2024.
Lisätietoja:
Humanistisen osaston johtaja Esa Penttilä (esa.penttila@uef.fi, 050 347 5674)
Projektitutkija Niko Tynnyrinen (niko.tynnyrinen@uef.fi, 050 560 3672)