Carelia-rakennuksen aula täyttyi tällä viikolla Joensuun Sivistysviikkojen nimissä kasvatustieteellisestä tutkimuksesta ja sen esittelystä. Laajaa posterinäyttelyä on ollut mukana rakentamassa useita kymmeniä tutkijoita kasvatustieteen alalta.
– Sivistysviikot ovat osa valtakunnallista Sivistyksen teemavuotta, jota koordinoi Kansanvalistusseura.
Posterinäyttely kytkeytyi sen myötä teemaan ”Tieteestä sivistykseksi”, taustoittaa projektitutkija Salla Myyry.
Näyttelyn avulla haluttiin tehdä myös kasvatustiedettä näkyvämmäksi, sillä se koskettaa tieteen alana montaa muutakin tutkimusalaa.
– Samalla tuomme esiin kasvatustieteen metodologiaa – miten tällä tieteen alalla hankitaan ja perustellaan saatua tietoa. Tietoa on hankittu esimerkiksi laajoilla, yleistettävää tietoa tarjoavilla aineistoilla sekä kansalaistiedettä ja arjen monimutkaisuutta korostavilla tutkimisen tavoilla, tiivistää väitöskirjatutkija Anna Kristiina Kokko.
Näyttelyssä on esillä laaja kirjo kasvatustieteen tutkimushankkeita liittyen esimerkiksi opettajankoulutukseen, aikuiskasvatustieteeseen, käsityötieteeseen ja kasvatuspsykologiaan.
– Kasvatustieteilijänä luulin ymmärtäväni, missä kaikessa kasvatustiede on mukana, mutta postereita tarkastellessani huomasin, kuinka monenlaisiin tutkimuksiin kasvatustieteellinen näkökulma todella ulottuu, kertoo väitöskirjatutkija Susanna Toikka.
Kollegoiden väliset keskustelut tärkeitä
Näyttelyn perusteella kasvatustieteellisessä tutkimuksessa ovat tällä hetkellä pinnalla muun muassa eriarvoisuuden kysymykset, oppimisen tuen, itsearvioinnin ja motivaation kysymykset sekä erilaiset kansainväliset yhteistyöprojektit.
Lisäksi näyttelyssä voi tutustua esimerkiksi taito- ja taideaineiden pedagogiikkaan, liikuntakasvatukseen liittyvään tutkimukseen, sukupuolten tasa-arvoon peruskoulussa sekä opettajaopiskelijoiden opiskeluarkeen liittyvään perfektionismin ja odotuksiin, koulutuksen reformeihin ja opettajien kirjaamisvelvollisuuksiin liittyvään tutkimukseen. Itä-Suomen yliopistossa uutta on myös merkittävä panostus yliopistopedagogiikkaan, joka on näyttelyssä myös mukana.
– Yksi näyttelyn tavoitteista oli tuoda meitä kasvatustieteilijöitä yhteen. Meistä moni tekee töitä toisesta kaupungista käsin etänä, joten näin saamme mahdollisuuden tavata ja keskustella myös kasvokkain, Myyry kertoo.
Kokon mukaan tutkimusta tehdään usein omissa poteroissa, joten on ollut virkistävää tutustua kollegoihin ja jutella kasvokkain tutkimuksesta ja tutkimustyöstä.
– Täällä on käynyt tänään tutkijoita muiltakin aloilta, joten ehkä tämä poikii vielä osaltaan uutta monitieteistä tutkimustakin, Toikka pohtii.
Näkyvyyttä tutkimukselle ja lisää tutkimusyhteistyötä
Nopea kierros tutkijoiden joukossa paljastaa, että paikalle on haluttu tulla useasta eri syystä.
– Totta kai taustalla on halu tuoda omassa yksikössä tehtyä tutkimusta näkyvämmäksi, ja muistuttaa, miten yleissivistävä ala käsityötiede on, kertoo käsityötieteen lehtori Tarja Kröger.
Hänen kollegansa Minna Kaipainen lisää, että posterin myötä he haluavat myös näyttää, miten laaja-alaista käsityötiede on.
– Teemme jo nyt paljon tutkimusyhteistyötä muiden alojen kanssa, mutta toki olemme avoimia kaikenlaiselle yhteistyölle. Toivommekin, että täällä kävisi vierailijoita muistakin tiedekunnista ja yksiköistä.
Tulliportin normaalikoulun lehtori Sinikka Räty-Záborszky on paikalla oppilaiden lukuinnostukseen liittyvän hankkeen tutkimusryhmän kanssa.
– Halusin tulla tänne muistuttamaan, että myös normaalikoulussa tehdään tutkimusta. Pidän koulumme ja soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osaston välistä tutkimusyhteistyötä erittäin tärkeänä ja arvokkaana.
Tutkimuksen näkyvyyden puolesta puhuu myös akatemiatutkija Heta Tuominen. Hän on MoLeWe-tutkimusryhmän kanssa keskittynyt muun muassa opiskelijoiden perfektionismin ja opiskeluhyvinvoinnin tutkimiseen. Itse hän on kiinnostunut erityisesti lasten ja nuorten motivaation ja hyvinvoinnin yhteyksistä ja kehityksestä.
– Toki tutkimusryhmä on täällä erityisesti näkyvyyden takia, mutta toisaalta sisällytimme posteriin tiedon, että tutkimukseemme voi yhä ilmoittautua mukaan. Eli toivon mukaan saamme tätä kautta lisää myös tutkimusaineistoa.
Yliopistonlehtori Minna Mäkinen kehuu näyttelyä lämminhenkiseksi ja matalan kynnyksen paikaksi esitellä omaa tutkimustaan.
– Kaikki tehtiin meille tutkijoille valtavan helpoksi. Toki omaakin tutkimusta on täällä tärkeää esitellä, mutta olen myös innostuneena tutustunut muiden tekemään tutkimukseen ja osallistunut keskusteluun yksiköiden yli. Tämä on todella hieno tapa koota yhteen alan tutkimusta ja tavata kollegoita sivistyksen hengessä.
Kasvatustieteellinen posterinäyttely on avoinna Carelia-rakennuksen aulassa Joensuun kampuksella to 26.9. klo 18:aan saakka.