Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uudet kansalliset ravitsemussuositukset ohjaavat kohti kasvipainotteisempia ruokavalioita sekä terveys- että ympäristösyistä. Suositeltava ruokavalio on monipuolinen, vaihteleva, kohtuullinen ja nautittava – ruokailoa unohtamatta. Suositusten mukaisilla ruokavalinnoilla tuotamme hyvinvointia itsellemme, tuleville sukupolville sekä luonnolle.
Suositukset julkistettiin 27.11.2024. Professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta toimi uudet suositukset valmistelleen asiantuntijaryhmän varapuheenjohtajana.
Suosituksilla pyritään lisäämään lautasille kasviksia, marjoja ja hedelmiä, täysjyväviljaa, palkokasveja, kestävästi pyydettyä tai kasvatettua kalaa sekä vähentämään punaista lihaa, lihavalmisteita sekä suolan määrää.
Ruokavalinnoilla voidaan vähentää sairauksien riskiä ja edistää ympäristön hyvinvointia
Suositusten mukaisilla ruokavalioilla voidaan vähentää kansansairauksien riskiä ja kuolleisuutta. – Yhteinen terveyshaasteemme on lisätä ja monipuolistaa täysjyväviljan, kasvisten, marjojen ja hedelmien kulutusta sekä vähentää punaisen lihan ja lihavalmisteiden kulutusta, kertoo suositustyöryhmän puheenjohtaja, professori Maijaliisa Erkkola.
– Lähes kaikki suomalaiset saavat liikaa suolaa ja ruokavaliossa on liikaa kovaa rasvaa, mikä altistaa muun muassa sydänsairauksille. Myös kuidun saanti on liian vähäistä, jatkaa suositustyöryhmän varapuheenjohtaja, professori Ursula Schwab.
Suomalaiset syövät tällä hetkellä vain vähän palkokasveja. – Keskimäärin meillä syödään palkokasveja vain 13 g päivässä. Palkokasvit ovat erinomainen kasviproteiinin lähde. Niillä voidaan yhdessä viljavalmisteiden kanssa korvata lihaa ruokavaliossa, mikä pienentää myös ruoankulutuksen ympäristövaikutuksia, sanoo Helsingin yliopiston dosentti Jelena Meinilä.
– Viime kädessä se, miten kukin syö, on kunkin henkilökohtainen valinta, mutta on hyvä tiedostaa, että kasvivoittoisempi ruokavalio vähentää terveysriskien lisäksi ilmastokuormitusta, rehevöitymistä sekä painetta maailmanlaajuiseen lajikatoon, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.
Lisätietoja:
Satu Jyväkorpi, pääsihteeri
Valtion ravitsemusneuvottelukunta c/o Ruokavirasto
p. 029 520 4262
satu.jyvakorpi@ruokavirasto.fi
Maijaliisa Erkkola, suositustyöryhmän pj.
Helsingin yliopisto
p. 045 671 5455
maijaliisa.erkkola@helsinki.fi
Ursula Schwab, suositustyöryhmän vpj.
Itä-Suomen yliopisto
p. 029 445 4528
ursula.schwab@uef.fi
Juha-Matti Katajajuuri, erikoistutkija
Luonnonvarakeskus, LUKE
p. 029 532 6219
juha-matti.katajajuuri@luke.fi
Tuulia Rotko, pääsihteeri (Terveydeksi ohjelma)
Sosiaali- ja terveysministeriö
p.029 516 3285
tuulia.rotko@stm.fi
Verkkojulkaisu Kestävää terveyttä ruoasta
Suositusten kuva-aineisto