Itä-Suomen yliopisto rekrytoi tutkimuksen infrastruktuuri- ja menetelmäosaajia uusiin Staff Scientist -tehtäviin.
Itä-Suomen yliopiston tuore Staff Scientist -tehtävä on uudenlainen tutkimuksen työnkuvien risteyspaikka: tehtävä asettuu yliopiston vahvojen tutkimusinfrastruktuurien ja -menetelmien tukemiseen ja kehittämiseen tutkimuksen tueksi. Staff Scientist -tehtävässä toimii myös senioritason tutkijoita, ja tutkimus on osa heidän tehtävänkuvaansa.
Vuoden 2022 alussa Staff Scientist -tehtävässä aloittaneen Kimmo Jokivarren erikoisosaamista on PET-MRI-kuvantaminen, jonka tutkimusinfrastruktuuria hän ylläpitää A.I. Virtanen -instituutin Kuopio Biomedical Imaging Unit -ryhmässä. Jokivarsi on koordinoinut PET-MRI- ja CT-kuvantamislaitteisiin liittyviä hankkeita, auttaa tutkimusryhmiä ja -hankkeita tutkimuksessa sekä ylläpitää ja kehittää laitteistoa.
Uudessa tehtävässä Jokivarsi pääsee myös hyödyntämään luontaista kiinnostustaan tekniikkaan. Hän suunnittelee, rakentaa ja muokkaa telineitä, laitteiden osia ja erilaisia adaptereita.
– Olen aina tykännyt tekniikasta. Mielenkiintoni alueet ovat monella suunnalla, ja tykkään näpertää asioita. Tässä saa olla välillä pellepelottomana, Jokivarsi pohtii.
Uuden tehtävän myötä Jokivarsi osallistuu yliopiston tutkimusinfrastruktuurin laajaan kartoitukseen. Tavoite on koota yliopiston tutkimuslaitteet selailtavaksi yhteiseen tietokantaan.
– Erilaisia tutkimuslaitteita on valtava määrä yliopistossa. Kartoitamme näitä laitteistoja uuteen palveluun, jotta niiden laitteiden löytäminen ja yhteiskäyttö helpottuisi tutkimuksessa, Jokivarsi kertoo.
Magneettikuvantamisella voi prekliinisesti tutkia hyvin monenlaisia asioita, esimerkiksi erilaisia tautimalleja, tautien havaitsemista ja hoitojen vaikutusta niihin.
Kimmo Jokivarsi
Staff Scientist
Mannerten väliltä takaisin A.I. Virtanen -instituuttiin
Kimmo Jokivarsi on opiskellut sovelletun fysiikan laitoksella Kuopion kampukselta ja väitellyt tohtoriksi A.I. Virtanen -instituutista vuonna 2009. Hänen väitöstutkimuksensa liittyi MRI-kuvantamisen kehittämiseen aivoinfarktitutkimuksessa.
Perusopintojensa aikana Jokivarsi hakeutui professori Risto Oravan vierailuluennon innoittamana harjoittelijaksi Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNiin. Kiinnostus hiukkasiin jatkui, ja Jokivarsi pääsi tekemään pro gradu -työnsä Paul Scherrer -instituuttiin Sveitsiin. Tämä puolestaan antoi ponnahduslaudan Bostoniin, Yhdysvaltoihin, jossa hän toimi tutkijana (research fellow) ensin protonihoitojen ja myöhemmin PET-kuvantamisen parissa Massachusetts General Hospital -sairaalassa.
Väitöskirjatutkijan paikka toi Jokivarren takaisin Suomeen ja A.I. Virtanen -instituuttiin Kuopion yliopistoon. Mannerten välinen sukkulointi jatkui väitöksen jälkeen, kun Jokivarsi palasi Yhdysvaltoihin pariksi vuodeksi postdoc-tutkijaksi Martinos Centeriin Bostoniin PET-kuvantamisen pariin – ja sieltä edelleen takaisin Kuopioon, jossa edessä oli PET-laboratorion pystyttäminen.
Kuopiolla on magneettista vetovoimaa
Viime vuodet Jokivarsi on toiminut professori Olli Gröhnin johtamassa biolääketieteellisen MRI-kuvantamisen tutkimusryhmässä A.I. Virtanen -instituutissa, Biokeskus Kuopioon lukeutuvassa Kuopio Biomedical Imaging Unit -yksikössä. Yksikkö on osa Euroopan laajuista biokuvantamisen yhteenliittymää ja toimii kansallisena prekliinisen MRI-kuvantamisen keskuksena.
– Magneettikuvantamisella voi prekliinisesti tutkia hyvin monenlaisia asioita, esimerkiksi erilaisia tautimalleja, tautien havaitsemista ja hoitojen vaikutusta niihin. Tutkimme myös, miten MRI:n avulla aivojen toimintaa ja rakennetta voitaisiin kartoittaa ja ymmärtää paremmin. Lisäksi laitteillamme tehdään esimerkiksi rusto- ja materiaalitutkimusta teknillisen fysiikan laitoksen puolelta.
PET-kuvantaminen puolestaan perustuu radioaktiiviseen merkkiaineeseen ja palvelee lähinnä funktionaalisena kuvantamisena. Menetelmällä voidaan selvittää muun muassa perinteisesti syövän levinneisyyttä ja glukoosimetaboliaa mutta myös yhä enemmän tutkia esimerkiksi tulehduspesäkkeiden sijaintia ja erilaisia neurologisia sairauksia, kuten Alzheimerin taudin aiheuttamien plakkien kasaantumista aivoissa.
– Kuvantamisen markkereita on jo paljon, ja niitä tulee yhä enemmän eri tarkoituksiin. Yhteistyökumppanimme eli Kuopion yliopistollisen sairaalan puolella ollaan myös aktiivisia merkkiaineiden tutkimuksessa ja tuotantomenetelmien kehityksessä, Jokivarsi sanoo.
Jokivarren mukaan Kuopiolla on kansainvälisesti ”magneettista vetovoimaa”, sillä Savilahden kampusalueelle on rakentunut vahva laitteistokanta ja tutkimusosaaminen kuvantamisessa. MRI-kuvantamisessa yliopistolla käytössä on tällä hetkellä viisi ja Savilahden alueella yhteensä seitsemän prekliinistä MRI-laitetta. Reilu vuosi sitten kampukselle saatu prekliininen PET-MRI-kuvantamislaitteisto on ensimmäinen laatuaan Suomessa.
– Tämä on maailmanlaajuisestikin uniikki systeemi. Olemme saaneet Suomen Akatemian infrastruktuurirahoituksella ja Euroopan rakennerahastojen tuella tänne arvokkaita laitteita, jotka mahdollistavat hyvin korkeatasoiset fasiliteetit tutkimukseen. A.I. Virtanen -instituutissa toimii kansainvälisesti tunnettuja tutkimusryhmiä, joten laitteisto ja tutkimusryhmät tukevat hyvin toisiaan, Jokivarsi muistuttaa.