Ronja Rannanheimo aloitti tekniikan opinnot viime syksynä. Lue, miten fotoniikan suuntautumisen valinnut kuopiolainen on viihtynyt Joensuussa ja sopivasti haastavien opintojen parissa.
– Olen Ronja, parikymppinen Kuopiosta kotoisin oleva fotoniikan opiskelija. Muutin Joensuuhun viime vuonna opintojen perässä. Opintojen ohella aikani kuluu lähinnä kuntosalilla, lenkkipoluilla tai ystävien kanssa. Tykkään myös osallistua erilaisiin opiskelijatapahtumiin sitseistä approihin.
Mikä sai sinut hakemaan tekniikan koulutukseen?
– Minua kiinnosti Itä-Suomen yliopistossa alkava DI-koulutus ja olin pohtinut tekniikan alan opiskelua. Alun perin suunnitelmissani oli hakea opiskelemaan Kuopioon, koska en halunnut muuttaa pois kotipaikkakunnalta. Fotoniikan koulutusohjelma kuitenkin kuulosti kaikista mielenkiintoisimmalta, ja opintojen rakenne minulle sopivimmalta. Olen aina pitänyt fysiikasta, joten ala oli aika luonnollinen valinta. Fotoniikka on nähty myös tulevaisuuden alana, ja minusta oli kiinnostavaa lähteä opiskelemaan nopeasti kehittyvää, pinnalla olevaa alaa, jossa saa mahdollisesti kehittää aivan uusia teknologioita ja suunnitella paljon omia tulevia työtehtäviä.
Oliko sinulla jotain muita vaihtoehtoja, joita harkitsit hakuvaiheessa?
– Opiskelin ennen fotoniikan opintoja vuoden farmasiaa Itä-Suomen yliopistossa, mutta ala ei tuntunutkaan omalta. Pohdin paljon erilaisia vaihtoehtoja ja pitkään ajattelin, etten varmasti muuta opintojen perässä pois Kuopiosta. Minulla oli hiukan hankaluuksia päättää, mitä haluaisin opiskella, sillä monet asiat kiinnostavat minua. Pohdin hakuvaiheessa esimerkiksi lääketieteen ja kauppatieteen opintoja Kuopiossa, mutta lopulta päädyinkin fotoniikalle Joensuuhun. Tämä oli kyllä paras päätös.
Mitä odotat fotoniikan opinnoiltasi?
– Odotan opinnoilta uuden oppimista. Paljon olen jo oppinut ja lisää on tulossa. Odotan myös uusien ihmisten tapaamista. Kuitenkin kaikista eniten odotan teekkarikulttuurin kehittymistä ja sitä, että pääsen omalla toiminnallani vaikuttamaan fotoniikkateekkareiden tulevaisuuteen.
Mikä on parasta opinnoissasi?
– Opinnoissa parasta on niiden sopiva haastavuus. Fotoniikka haastaa minua tarpeeksi, jottei tule ainakaan tylsää. On ollut kivaa pohtia fysiikan tehtäviä yhdessä ystävien kanssa. Tulee tunne, että ollaan kaikki tässä samassa veneessä. Parasta ja samalla haastavaa on ollut myös se, että olen yksi UEFin ensimmäisistä fotoniikan fukseista. Teekkarilakin suunnittelu ja teekkarikulttuurin aloittaminen on ollut tosi kivaa, ja paljon hommaa on vielä edessä. Parasta on myös ihmiset. Meidän ainejärjestössämme, Epsilon ry:ssä on mielestäni tosi hyvä yhteishenki ja on päässyt kivasti tutustumaan eri vuosikurssien mahtaviin ihmisiin.
Mitä sivuaineita sinulla on ja miksi valitsit ne?
– Sivuaineita minulta löytyy muutama. Ensimmäisenä löytyy opintoihin pakollisena sisältyvä matematiikka. Siitä on kovasti hyötyä fysiikan opinnoissa ja matematiikka on kiinnostavaa. Toisena sivuaineena olen aloitellut kauppatieteitä, sillä uskon kauppatieteiden sivuaineopintojen tarjoamien taitojen olevan hyödyllisiä työelämässä. Kolmantena opiskelen ihmisen biologia. Se oli luonnollinen valinta, sillä olin suorittanut osan sivuainekokonaisuuden kursseista jo farmasialla. Ihmisen biologia kiinnostaa minua ja valitsin sen sivuaineeksi sen takia. Olen pohtinut myös kemiaa, sillä se olisi varmasti hyvin fotoniikan opintoja tukeva sivuaine. Kemian opiskelu on kuitenkin toistaiseksi jäänyt vielä ajatuksen tasolle.
Tähtihetkesi opintojen aikana?
– Tähtihetki on ollut UEFin teekkarityöryhmässä oleminen. On ollut aivan mahtavaa olla mukana ensimmäisen teekkarilakin ja -kokardin suunnittelussa! Teekkarilakista lisää sitten vapun aikaan.
Toinen tähtihetkeni oli UEF Tekniikan -sometiimiin mukaan pääseminen nyt vuoden alussa. On kiva päästä tekemään somepostauksia omasta alasta ja ehkäpä inspiroida uusia opiskelijoita hakemaan meille UEFiin.
Fotoniikka on nähty myös tulevaisuuden alana, ja minusta oli kiinnostavaa lähteä opiskelemaan nopeasti kehittyvää, pinnalla olevaa alaa, jossa saa mahdollisesti kehittää aivan uusia teknologioita.
Ronja Rannanheimo
Tunnetko jo hyvin Joensuuta? Miten kuvailisit opiskelukaupunkiasi?
– Olen vielä aika uusi joensuulainen, mutta Joensuuta kuvailisin pienenä ja pippurisena. Täältä löytyy kaikki tarvittava, kuten todella kiva yliopistokampus, kauniit lenkkeilypolut ja paljon muita opiskelijoita. Kaupungin nuori keski-ikä tuo eloisuutta ja kavereita löytyy aika helposti.
Mikä on parasta kampuksella, miksi?
– Pidän todella paljon Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksesta. Kampukselta löytyy esim. YTHS ja kaikki muutkin palvelut ovat todella lähellä. Lempipaikkani kampuksella on Metria-rakennuksen lounge, jossa vietän paljon aikaa niin opiskellen kuin kavereiden kanssa jutellenkin. Metrialla on myös suurin osa luennoista, joten se on aika luonnollinen paikka hengailla.
Mikä on unelmatyösi, mitä odotat tulevaisuudelta?
– Näin kandivaiheessa on hankala pohtia, mitä kaikkea uramahdollisuuksia fotoniikka voikaan tuoda. Uskon, että urahaaveeni selviävät paremmin muutaman vuoden päästä. Kuitenkin näkisin itseni tekemässä jonkinlaista fotoniikkaan liittyvää suunnittelutyötä tai ehkäpä kauppatieteiden sivuaineopintoja hyödyntävää myyntiin liittyvää työtä. Tulevaisuus näyttää, mihin sitä sitten lopulta päätyy.
Ronjan vinkit tekniikasta kiinnostuneelle
– Lukiossa kannattaa opiskella perusasiat matematiikasta ja fysiikasta kunnolla niin on helpompi jatkaa opintojen syventämistä. Opinnoissa pärjää kuitenkin hyvin muutenkin, sillä tukea saa niin kurssikavereilta, opettajilta kuin opetusavustajiltakin!
Suosittelen osallistumaan orientaatioviikon tapahtumiin, jotta pääset hyvin perille opiskelija-arjesta ja saat uusia ystäviä ja tuttuja. Oma lempparitapahtumani oli ainejärjestön piknik, jossa pääsi näkemään kaikkien vuosikurssien opiskelijoita. Suosittelen kuitenkin ottamaan mukaan matkalaturin, niin ei puhelimen akun loppuessa eksy uuteen kaupunkiin.
Myös avoin mieli opinnoissa kannattaa. Välillä opinnot voivat tuntua haastavilta, mutta kaikesta kyllä selviää.
Seuraile UEF tekniikan somea Tiktokissa ja Instagramissa. Sieltä saat paljon tietoa alasta ja opiskelusta. Syksyllä minuun saattaa törmätä myös tuutoroinnin merkeissä.