Malla Tuomikko opiskelee kestävien teknologioiden -suuntautumisessa. Hän suosittelee opintoja kaikille luonnontieteestä, tekniikasta ja kestävästä kehityksestä kiinnostuneille. Lue Mallan kokemuksista ja opiskelijan elämästä Joensuussa.
– Olen Malla Tuomikko, 22-vuotias kestävien teknologioiden opiskelija. Olen alun perin kotoisin Kontiolahdelta, mutta nykyään asun Joensuussa. Toimin ainejärjestömme SusTek ry:n hallituksen tapahtumavastaavana. Vapaa-ajalla tykkään käydä kuntosalilla, lenkkeilemässä ja avantouimassa.
Mikä sai sinut hakemaan Itä-Suomen yliopistoon kestäviin teknologioihin?
– Olen aina tykännyt luonnontieteistä. Myös kestävä tulevaisuus on minulle tärkeä arvo, joten päädyin hakemaan alalle, jossa yhdistyvät nämä molemmat. Tekniikan opinnoissa saa myös käyttää omaa luovuuttaan ja kädentaitoja, mitä haluan myös tulevaisuuden työltäni. Suomessa ei ole vastaavaa tekniikan alaa, jossa painotettaisiin juuri kestävyyttä. Itä-Suomen yliopistossa on myös vapaa sivuaineoikeus, joten voi muokata opinnoistani omanlaiset.
Oliko sinulla jotain muita vaihtoehtoja, joita harkitsit ja punnitsit hakuvaiheessa?
– Lukion jälkeen minulla ei ollut hajuakaan, mitä haluaisin tehdä tulevaisuudessa työkseni. Opiskelin avoimessa yliopistossa joitain kursseja sekä vuoden ympäristö- ja biotiedettä, joka ei tuntunut täysin omalta alalta. Pohdin paljon eri vaihtoehtoja, kuten ravitsemustiedettä ja biolääketiedettä. Lopulta päädyin tekniikkaan ja se on tähän asti kyllä tuntunut ihan omalta.
Mitä odotat tekniikan opinnoiltasi?
– Odotan, että opintojen aikana kehityn teknologia-alan asiantuntijaksi ja pystyn soveltamaan oppimiani taitoja työelämässä. Odotan kaikkia mielenkiintoisia kursseja, joita on tulossa myöhemmillä vuosilla. Innostun myös kaikkien tapahtumien järjestämistä. Yksi tällainen tapahtuma on Pohjois-Karjalan kyykkämestaruus, jota olemme parhaimmillaan järjestämässä yhteistyössä Optimin kanssa. Odotan tietenkin teekkarikulttuurin ja perinteiden muodostumista Itä-Suomeen sekä teekkarivappua. Pääsin myös tuutoriksi tuleville fukseille, joten tuutorointikin on tuleva, innostava asia.
Mikä on parasta opinnoissasi?
– Parasta on tunne siitä, että minua arvostetaan. Opettajat ja eri yritykset ovat todella kiinnostuneita opiskelustamme ja tukevat meitä monin tavoin. Opiskelun ohella meillä on paljon yritysvierailuita, excursioita ja muita tapahtumia. Vaikka opinnot ovat todella haastavia, on mahtavaa huomata oppivansa uutta, vaikka aluksi ei olisi uskonutkaan siihen. Hienoa on yhteisöllisyys ja se, että myös me opiskelijat saamme olla mukana vaikuttamassa asioihin. Ainejärjestötoiminnan ja opiskelijatapahtumien myötä olen tutustunut paremmin toisiin opiskelijoihin ja saanut hyviä ystäviä.
Mitä sivuaineita sinulla on ja miksi valitsit ne?
– Sivuaineeksi valitsin kandidaattivaiheeseen bio- ja ympäristötieteen, sillä olen aiemmin opiskellut sitä. Uskon, että siitä on hyötyä tulevaisuudessa, kun haluan työskennellä ympäristön hyvinvoinnin edistämiseksi. DI-vaiheeseen valitsen todennäköisesti kauppatieteen, joka varmasti auttaa ymmärtämään paremmin liiketoiminnan ja talouden näkökulmia. Näiden kahden aineen yhdistelmä tarjoaa minulle laajan osaamispohjan ja mahdollisuuden vaikuttaa kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen niin liike-elämän kuin ympäristön näkökulmista.
Tähtihetkesi opintojen aikana?
– Tähtihetkenä on, kun pääsin mukaan UEF tekniikan sometiimiin, jonka tarkoituksena on kertoa tekniikan opinnoista opiskelijoiden näkökulmasta. Sometileihin voi käydä tutustumassa Tiktokista ja Instagramista. Upealta tuntuu myös ne hetket, kun on saanut hyvän arvosanan tai päässsyt läpi hankalasta kurssista.
Parasta on tunne siitä, että minua arvostetaan. Opettajat ja eri yritykset ovat todella kiinnostuneita opiskelustamme ja tukevat meitä monin tavoin.
Miten kuvailisit opiskelukaupunkiasi Joensuuta ja kampusta?
– Joensuu on täydellinen opiskelijakaupunki, koska kaikki kampusrakennukset ovat keskustassa lähellä toisiaan. Ainejärjestöt tekevät tiiviisti yhteistyötä ja poikkitieteellisiä tapahtumia järjestetään paljon. Vaikka Joensuu ei ole kovin suuri kaupunki, täältä löytyy kaikki tarvittava ja paljon harrastusmahdollisuuksia.
Parasta kampuksella ovat ruokalat, joita on melkein joka rakennuksessa. Ruoka on aina todella hyvää. Suurin osa tekniikan luennoista ja harjoituksista pidetään Futuralla ja Metrialla. Paras paikka opiskella on Metrian opiskelulounge, jossa on paljon sohvia ja pöytäryhmiä. Kaikki kampusrakennukset ovat parin minuutin kävelymatkan päässä toisistaan, joten luennoille ehtii hyvin siirtyä.
Mikä on unelmatyösi, mitä odotat tulevaisuudelta?
– Tulevaisuudessa haluaisin työskennellä uusiutuvan energian parissa, edistäen kestävää ja ympäristöystävällistä energiantuotantoa ja vähentäen fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Haluaisin olla osa ratkaisua ilmastonmuutoksen torjunnassa ja vaikuttaa positiivisesti maailman tulevaisuuteen. Toivon, että työni olisi merkityksellistä sekä minulle että yhteiskunnalle.
Mallan vinkit tekniikan alalle hakevalle
– Kestävän teknologian opiskelu voi olla monimutkaista ja vaativaa, joten heti ei kannata luovuttaa, vaan yrittää sinnikkäästi. Kaikesta nimittäin selviää ja apua opintoihin saa paljon.
Pääsykokeisiin kannattaa valmistautua kertaamalla lukion fysiikkaa, matematiikkaa ja kemiaa. Uusien opiskeluiden aloittaminen on aina jännittävää, tärkeintä on muistaa olla oma itsensä. Suosittelen osallistumaan aktiivisesti kaikkiin tapahtumiin ja verkostoitumistilaisuuksiin, jotta pääsee heti mukaan porukkaan ja tapaa mahdollisesti tulevaisuuden kollegoita!
Suosittelen kaikille luonnontieteestä, tekniikasta ja kestävästä kehityksestä kiinnostuneille hakemaan opiskelemaan kestävää teknologiaa! Tämä on tulevaisuuden ala ja on mahtavaa olla mukana tekemässä jotain merkittävää ja vaikuttamaan asioihin.