Ravitsemustiede oli Saralle ainoa oikea hakuvaihtoehto ja Kuopio ilmeinen opiskelukaupunki, koska vain Kuopiossa voi opiskella laillistetun ravitsemusterapeutin pätevyyteen vaadittavat opinnot. Tutustu Saran opintoihin ja aktiiviseen elämään.
– Nimeni on Sara Koskinen, opiskelen ravitsemustiedettä kolmatta vuotta Kuopion kampuksella ja tulen alun perin Helsingistä.
Mikä sai sinut hakemaan ravitsemustieteen koulutukseen?
– Ravitsemustieteessä yhdistyvät monet mielenkiinnonkohteeni, kuten ihmisen biologia, psykologia, lääketiede sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Ala oli pyörinyt mielessä jo useamman vuoden, mutta lopullisen päätöksen hakemisesta tein abivuoden keväänä yhteishaun aikaan. Halusin lähteä pois Helsingistä muualle opiskelemaan, ja Itä-Suomen yliopisto oli siitä helppo valinta, ettei muualla Suomessa voi opiskella laillistetun ravitsemusterapeutin pätevyyteen vaadittavia opintoja. Lukiossa harkitsin pitkään biologian opintoihin hakemista ja opettajan uraa, mutta loppujen lopuksi ravitsemustiede oli selvä valinta ja ainoa opiskelupaikka, jonka olisin ottanut vastaan.
Oliko opiskelukaupunkisi Kuopio sinulle ennestään tuttu ja miten kotiuduit?
– Kuopio ei ollut minulle ennestään tuttu, ja kävin täällä ensimmäistä kertaa valintakoepäivänä. Kotiutumisesta ei kuitenkaan tarvinnut huolehtia, sillä opiskelijaelämä ja uusiin ihmisiin tutustuminen on varsinkin fuksisyksynä niin intensiivistä, että kavereita kyllä löytää.
Helsingissä asuneen näkökulmasta Kuopio tuntuu mukavan kompaktilta, opiskelijan on helppo liikkua kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä ja opiskelijayhteisö on tiivis sekä kampuksella että kaupungilla liikkuessa. Tapahtumapäivinä keskustan alue täyttyy erivärisistä haalareista, ja opiskelijat ovat muutenkin merkittävä osa katukuvaa. Kuopio on osoittautunut ainakin itselleni täydelliseksi opiskelukaupungiksi, ja olen kotiutunut tänne todella hyvin kahden vuoden aikana.
Mikä on aivan ensimmäinen muistosi kampuskaupungista yliopisto-opiskelijana?
– Ensimmäisinä päivinä suurin ihastuksen aihe itselleni taisi olla se, miten paljon vettä joka puolella on. Kuopion keskusta ja yliopiston kampus ovat käytännössä järven äärellä, ja pienempiä lampia tulee vastaan joka suunnassa.
Myös ainejärjestön järjestämä kesätapaaminen hieman ennen varsinaisen orientaation alkua jäi mieleen positiivisesti, ja siellä tapasin ensimmäistä kertaa sekä muita uusia opiskelijoita että ylempien vuosikurssien konkareita.
Mikä on parasta ravitsemustieteen opinnoissasi?
– Parasta on monitieteisyys. Kuten sanottu, ravitsemustieteessä yhdistyvät monet minua kiinnostavat asiat, ja on ihanaa päästä syventymään niin ihmisen fysiologiaan kuin syömiskäyttäytymiseen ja psykologiaankin. Odotan innolla myös maisterivaiheen kliinisiä opintoja, kun pääsee käytännössä harjoittelemaan potilastentteihin ja terveydenhuollon harjoitteluihin.
Miten päädyit valitsemaan sivuaineesi?
– Opiskelen vapaavalintaisina opintoina psykologiaa. Olin kiinnostunut psykologiasta jo lukiossa, ja ihmisen käyttäytymisen ymmärtäminen tukee varmasti tulevaa työtä terveydenhuollon parissa, kun tuntee esimerkiksi syömiskäyttäytymisen taustatekijöitä ja mielenterveyden häiriöitä. Lisäksi tarkoituksenani on käydä urheiluravitsemuksen ja terveysliikunnan opintoja tulevan työelämän suuntaamista ajatellen.
Mikä erityinen onnistuminen on jäänyt mieleesi opintojen ajalta?
– Tärkeimpiä onnistumisia on ollut eri luottamustoimiin pääseminen. Toisen opiskeluvuoteni alussa olin vertaistuutorina uusille opiskelijoille, ja olen nyt toista vuotta ainejärjestöni hallituksessa. Näissä pesteissä olen päässyt järjestämään erilaisia tapahtumia, ja varsinkin täysin uusien onnistuneiden tapahtumien järjestäminen on jäänyt mieleen. Myös UEF-lähettilääksi pääseminen oli minulle iso onnistuminen.
Mieleenpainuvimmaksi hetkeksi voisin sanoa sen, kun sain opiskelupaikan. Olin kesätöissä kahvitauolla ja päätin nopeasti tarkastaa Opintopolun, ja siellähän oli opiskelupaikka vastaanotettavana. Hyvä siinä sitten yrittää jatkaa työpäivää normaalisti. En unohda tuota hetkeä ja tunnelatausta varmaan ikinä.
Ensimmäisen opiskeluvuoden aikana oli upeaa tajuta, miten paljon mahdollisuuksia yliopisto-opinnot ja UEFin vapaa sivuaineoikeus tarjoavat.
Sara Koskinen
Mitä odotat tulevaisuudelta?
– Odotan työelämältä erityisesti monipuolisuutta. Ensimmäisen opiskeluvuoden aikana oli upeaa tajuta, miten paljon mahdollisuuksia yliopisto-opinnot ja UEFin vapaa sivuaineoikeus tarjoavat. Työurani aikana voisin hyvin tehdä potilastyötä ja yksilöohjauksia terveydenhuollossa, mutta myös opetustyö ja yrittäjyys kiinnostavat.
Miten kuvailisit Kuopiota ja kampusta?
– Kuopiossa yhdistyy ison ja pienen kaupungin hyvät puolet. Täältä löytyy kaikki tarvittavat palvelut, mutta välimatkat opiskelijoiden elinpiirissä ovat lyhyitä ja kaupungissa on helppo liikkua. Myös luonto on lähellä: vuodenajan mukaan metsäpolut, uimapaikat, hiihtoladut, ja retkiluistelureitit ovat kävelymatkan päässä. Kuopio on kaunis niin kesällä kuin talvellakin.
Parasta kampuksella on opiskelijayhteisö. Kampus on yhdessä paikassa, joten muiden alojen opiskelijoita tapaa päivittäin ja eri alojen yhteisillä kursseilla tai muun opiskelijatoiminnan kautta voi saada kavereita vuosikurssi- tai opintoalarajoista riippumatta. Myös opiskelijaravintolat ovat kovassa käytössä: mikä olisi parempaa kuin edullinen ja monipuolinen lounas, eikä itse tarvitse edes tiskata?
Mitä puuhailet vapaa-ajalla?
– Vapaa-ajasta suurin osa menee tällä hetkellä opiskelijajärjestömme Retikka ry:n toiminnassa. Käyn mielelläni myös erilaisissa opiskelijatapahtumissa, jotka ovat iso osa arkeani. Vastapainona tälle kaikelle tykkään käydä kuntosalilla ja Sykettä-ryhmäliikuntatunneilla sekä liikkua ulkona kävellen, juosten tai talvella luistellen.
Saran vinkit ravitsemustieteen opinnoista kiinnostuneelle
- Viime vuosina valintakoemateriaalit ovat olleet auki vain kuukauden, mutta kokeeseen voi käytännössä valmistautua aiemminkin. Ravitsemussuosituksiin perehtyminen, alan tutkimuksen seuraaminen sekä tilastotieteeseen ja biostatistiikkaan tutustuminen auttavat varmasti, kun valintakoemateriaalit julkaistaan.
- Jos haluaa tutustua alan opintoihin, avoimessa yliopistossa voi käydä ravitsemustieteen perus- ja aineopintoja. Niistä on varmasti apua paitsi valintakokeeseen valmistautumisessa, myös siinä vaiheessa, kun saa opiskelupaikan ja aloittaa opinnot tutkinto-opiskelijana.
- Ole sinnikäs äläkä lannistu. Tärkeät asiat vaativat usein aikaa, mutta vaivannäkö varmasti palkitaan, kunhan on valmis tekemään töitä.
Mitä muuta haluaisit kertoa opiskelustasi?
– En opintojen alkaessa osannut kuvitellakaan, mitä kaikkea opiskelijaelämä voi tarjota. Monipuoliset opinnot, ainejärjestötoiminta ja opiskelijatapahtumat takaavat sen, että arki on juuri niin vaihtelevaa ja vauhdikasta kuin itse toivoo. Omalla kohdallani se tarkoittaa paljon vauhtia ja vielä enemmän vaihtelua, eikä kahta samanlaista päivää tule kovin usein vastaan. Arki on mahtavaa, kun se rakentuu mielenkiintoisista opinnoista, ainejärjestön huoneella hengailusta, kavereiden kanssa nautituista opiskelijalounaista ja monenlaisista opiskelijatapahtumista.