Ravitsemustiede oli Saralle ainoa oikea hakuvaihtoehto ja Kuopio ilmeinen opiskelukaupunki, koska vain Kuopiossa voi opiskella laillistetun ravitsemusterapeutin pätevyyteen vaadittavat opinnot. Tutustu Saran opintoihin ja aktiiviseen elämään.
– Nimeni on Sara Koskinen, opiskelen ravitsemustiedettä viidettä vuotta Kuopion kampuksella ja tulen alun perin Helsingistä.
Mikä sai sinut hakemaan ravitsemustieteen koulutukseen?
– Ravitsemustieteessä yhdistyvät monet mielenkiinnonkohteeni, kuten ihmisen biologia, psykologia, sairauksien ennaltaehkäisy sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Ala oli pyörinyt mielessä jo useamman vuoden, mutta lopullisen päätöksen hakemisesta tein abivuoden keväänä yhteishaun aikaan. Halusin lähteä pois Helsingistä muualle opiskelemaan, ja Itä-Suomen yliopisto oli siitä helppo valinta, ettei muualla Suomessa voi opiskella laillistetun ravitsemusterapeutin pätevyyteen vaadittavia opintoja. Lukiossa harkitsin pitkään biologian opintoihin hakemista ja opettajan uraa, mutta loppujen lopuksi ravitsemustiede oli selvä valinta ja ainoa opiskelupaikka, jonka olisin ottanut vastaan. Nyt tuntuu oudolta edes ajatella, että tekisin jotain muuta tai olisin jossain muualla.
Miltä tuntui, kun sait opiskelupaikan UEFista?
– Tämä on kyllä sellainen muisto, joka näin neljän vuoden jälkeenkään ei ole haalistunut yhtään. En saanut suoraan opiskelupaikkaa vaan jäin todistusvalinnan tulosten tullessa varasijalle, jotka eivät liikkuneet kesän aikana lähes lainkaan. Olin jo henkisesti varautunut välivuoteen, mutta eräänä päivänä kesätöissä kahvitauolla päätin nopeasti tarkastaa Opintopolun, ja siellähän oli opiskelupaikka vastaanotettavana. Hyvä siinä sitten yrittää jatkaa työpäivää normaalisti. En unohda tuota hetkeä ja tunnelatausta varmaan ikinä.
Oliko opiskelukaupunkisi Kuopio sinulle ennestään tuttu ja miten kotiuduit?
– Kuopio ei ollut minulle ennestään tuttu, ja kävin täällä ensimmäistä kertaa valintakoepäivänä. Kotiutumisesta ei kuitenkaan tarvinnut huolehtia, sillä opiskelijaelämä ja uusiin ihmisiin tutustuminen oli varsinkin fuksisyksynä niin intensiivistä, että kavereita kyllä löytää.
– Helsingissä asuneen näkökulmasta Kuopio tuntuu mukavan kompaktilta, opiskelijan on helppo liikkua kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä ja opiskelijayhteisö on tiivis sekä kampuksella että kaupungilla liikkuessa. Tapahtumapäivinä keskustan alue täyttyy erivärisistä haalareista, ja opiskelijat ovat muutenkin merkittävä osa katukuvaa. Kuopio on osoittautunut ainakin itselleni täydelliseksi opiskelukaupungiksi, ja olen kotiutunut tänne todella hyvin.
Mikä on aivan ensimmäinen muistosi kampuskaupungista yliopisto-opiskelijana?
– Ensimmäisinä päivinä suurin ihastuksen aihe itselleni taisi olla se, miten paljon vettä joka puolella on. Kuopion keskusta ja yliopiston kampus ovat käytännössä järven äärellä, ja pienempiä lampia tulee vastaan joka suunnassa.
Myös ainejärjestön järjestämä kesätapaaminen hieman ennen varsinaisen orientaation alkua jäi mieleen positiivisesti, ja siellä tapasin ensimmäistä kertaa sekä muita uusia opiskelijoita että ylempien vuosikurssien konkareita.
Mikä on parasta ravitsemustieteen opinnoissasi?
– Parasta on monitieteisyys ja käytännönläheisyys. Kuten sanottu, ravitsemustieteessä yhdistyvät monet minua kiinnostavat asiat, ja on ihanaa päästä syventymään niin ihmisen fysiologiaan kuin syömiskäyttäytymiseen ja psykologiaankin. Aloitin tänä syksynä kliiniset ravitsemusterapiaopinnot, ja jo tähän mennessä on ollut ihanaa päästä harjoittelemaan käytännössä opetuskerroilla ja ohjaussimulaatiossa asiakaslähtöistä ohjaamista ja motivoivan haastattelun menetelmiä. Odotan innolla tulevia opintojaksoja, joilla pääsemme tapaamaan oikeita potilaita ja esimerkiksi toteuttamaan ryhmäohjauskokonaisuuden, sekä pidempiä harjoitteluita terveyskeskuksessa ja sairaalassa.
Miten päädyit valitsemaan sivuaineesi?
– Ravitsemustieteen koulutusohjelmassa ei valita varsinaisesti sivuaineita, mutta ylimääräisinä vapaavalintaisina opintoina olen opiskellut elintarviketieteiden syventäviä opintoja, psykologiaa sekä hieman liikuntaravitsemusta, liikuntafysiologiaa ja kauppatieteitä. Voisi siis sanoa että olen ottanut kaiken ilon irti vapaasta sivuaineoikeudesta!
Psykologia on ollut alusta asti selkeä valinta, sillä olin kiinnostunut psykologiasta jo lukiossa, ja koska syöminenkin on ihmisen käyttäytymistä, psykologian ja käyttäytymistieteiden ymmärtäminen tukee varmasti tulevaa työtäni elintapaohjauksen parissa. Myös liikunta on lähellä sydäntäni, joten liikuntaravitsemuksen kurssit ovat olleet luonteva valinta täydentämään osaamista tulevaa työelämää ajatellen. Kiinnostus elintarviketieteisiin on syttynyt opintojen edetessä, ja markkinointiin puolestaan opintojen aikaisten töiden ja tulevaan työelämään liittyvien toiveideni kautta.
Mikä erityinen onnistuminen on jäänyt mieleesi opintojen ajalta?
– Tärkeimpiä onnistumisia ja kokemuksia on ollut eri luottamustoimiin pääseminen. Tuutorina toimimisen lisäksi olen ollut koko opiskeluaikani ainejärjestöni Retikan hallituksessa, ja täytyy sanoa, että opiskeluaikojeni suurimmat opit ja työelämätaidot eivät ole tulleet opintojaksoilla vaan yhdistystoiminnassa. Luottamustoimet ovat tuoneet elämääni myös todella paljon uusia ystäviä ja tuttuja, joista monet jäävät varmasti elämään opintojen jälkeenkin. Olen ikuisesti kiitollinen itselleni siitä, että päätin opintojen alussa sanoa “kyllä” myös uusille ja jännittäville asioille.
Ensimmäisen opiskeluvuoden aikana oli upeaa tajuta, miten paljon mahdollisuuksia yliopisto-opinnot ja UEFin vapaa sivuaineoikeus tarjoavat.
Sara Koskinen
UEF-sisällöntuottaja
Mitä odotat tulevaisuudelta?
– Odotan työelämältä erityisesti monipuolisuutta. Jo ensimmäisen opiskeluvuoden aikana oli upeaa tajuta, miten paljon mahdollisuuksia yliopisto-opinnot ja UEFin vapaa sivuaineoikeus tarjoavat. Opintojen aikana käsitykseni ravitsemusalan työmahdollisuuksista on muutenkin laajentunut todella paljon, ja olen innoissani tulevasta sekä opintojen että työelämän osalta. Tällä hetkellä eniten kiinnostaa monipuolinen työnkuva yrittäjänä, johon kuuluu yksilöohjausten lisäksi erilaisia projekteja esimerkiksi ruokapalveluille, urheiluseuroille ja liitoille.
Miten kuvailisit Kuopiota ja kampusta?
– Kuopiossa yhdistyy ison ja pienen kaupungin hyvät puolet. Täältä löytyy kaikki tarvittavat palvelut, mutta välimatkat opiskelijoiden elinpiirissä ovat lyhyitä ja kaupungissa on helppo liikkua. Myös luonto on lähellä: vuodenajan mukaan metsäpolut, uimapaikat, hiihtoladut, ja retkiluistelureitit ovat kävelymatkan päässä. Kuopio on kaunis niin kesällä kuin talvellakin.
– Parasta kampuksella on opiskelijayhteisö. Kampus on yhdessä paikassa, joten muiden alojen opiskelijoita tapaa päivittäin ja eri alojen yhteisillä kursseilla tai muun opiskelijatoiminnan kautta voi saada kavereita vuosikurssi- tai opintoalarajoista riippumatta. Myös opiskelijaravintolat ovat kovassa käytössä: mikä olisi parempaa kuin edullinen ja monipuolinen lounas, eikä itse tarvitse edes tiskata?
Mitä puuhailet vapaa-ajalla?
– Vapaa-ajasta suurin osa menee tällä hetkellä opiskelijajärjestömme Retikka ry:n toiminnassa. Käyn mielelläni myös erilaisissa opiskelijatapahtumissa, jotka ovat iso osa arkeani. Vastapainona tykkään liikkua ulkoillen, tanssien ja kuntosalilla, lukea kirjoja ja rauhoittua kotona.
Saran vinkit ravitsemustieteen opinnoista kiinnostuneelle
- Seuraa mitä alalla tapahtuu: seuraa uutisointia, kuuntele podcasteja, ja lue ravitsemusaiheisia kirjoja ja tutkimusartikkeleita. Saat selvää siitä, minkälainen ala on oikeastaan kyseessä, ja perehtymisestä on varmasti hyötyä siinä vaiheessa, kun saa opiskelupaikan ja aloittaa opinnot.
- Vaikka moni hakee ravitsemustieteelle kiikarissaan ravitsemusterapeutin pätevyys ja potilastyö, se ei ole ainoa uravaihtoehto. Jos potilastyö ja kliininen työympäristö ei tunnu omalta, voit maisterivaiheen opintovalinnoilla suunnata omaa osaamistasi sen mukaan, mitä haluat tehdä työksesi.
- Opinnot aloittaessasi älä häkelly, kun ensimmäisen vuoden opinnoissa ei käsitellä juurikaan ravitsemusta. Ensimmäisenä vuonna rakennetaan pohjaa ravitsemusfysiologian ymmärtämiselle kemian, ihmisen fysiologian ja solubiologian opintojaksoilla. Ravitsemusasioihin ehditään kyllä perehtymään oikein hyvin, kun pohja on ensin rakennettu! Bonusvinkkinä: näillä opintojaksoilla kannattaa hyödyntää poikkitieteelliset opinnot ja tutustua myös muiden alojen opiskelijoihin.
Mitä muuta haluaisit kertoa opiskelustasi?
– En opintojen alkaessa osannut kuvitellakaan, mitä kaikkea opiskelijaelämä voi tarjota. Monipuoliset opinnot, ainejärjestötoiminta ja opiskelijatapahtumat takaavat sen, että arki on juuri niin vaihtelevaa ja vauhdikasta kuin itse toivoo. Omalla kohdallani se tarkoittaa paljon vauhtia ja vielä enemmän vaihtelua, eikä kahta samanlaista päivää tule kovin usein vastaan. Arki on ihanaa, kun se rakentuu mielenkiintoisista opinnoista, ainejärjestön huoneella hengailusta, kavereiden kanssa nautituista opiskelijalounaista ja monenlaisista opiskelijatapahtumista.