Jenna Syrjälä opiskelee yhteiskuntatieteiden maisteriksi sosiaali- ja terveyshallintotieteen maisteriohjelmassa Kuopiossa. Lue Jennan opiskelukokemuksista.
– Olen Jenna Syrjälä, sairaanhoitaja ja sosiaali- ja terveyshallintotieteen maisteriopiskelija Riihimäeltä.
Jenna suoritti ensin alan perusopinnot avoimessa yliopistossa ja aloitti viime syksynä tutkinto-opiskelijana Itä-Suomen yliopistossa tavoitteenaan maisterin tutkinto.
Opintojensa ohessa Jenna työskentelee täysipäiväisesti. Hän tekee lähiesimiestyötä Riihimäen kaupungilla, kotihoidossa palveluvastaavana. Maisteriopintojen ja johtamisen erikoisammattitutkinnon suorittamisen sekä töiden lisäksi aktiivinen Jenna harrastaa teatteria, agilitya ja liikuntaa kahden koiransa kanssa, sekä on mukana Suomen punaisen ristin hallinto- ja vapaaehtoistoiminnassa kuten henkisen tuen hälytysryhmässä ja vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa.
– Harrastan kaikkea ja innostun kaikesta, Jenna kiteyttää.
Sosiaali- ja terveysalan maisteriopintoihin suosittelujen siivittämänä
Jenna päätyi hoitoalalle aikanaan vähän sattumalta ja samoin kävi yliopisto-opintojen kanssa. Toki jo ammattikorkeakoulussa terveydenhoitajaopintojen aikaan mahdolliset maisteriopinnot kävivät mielessä, mutta silloinkin hän ajatteli opiskelevansa ehkä hoitotieteitä joskus tulevaisuudessa. Hänellä ei ollut tietoa mahdollisuudesta opiskella juuri sosiaali- ja terveyshallintotieteitä ennen kuin silloinen lähiesimies suositteli. Tämän kannustuksen vuoksi Jenna päätyi kokeilemaan opintoja ensin avoimen yliopiston puolella.
– Minulla oli sellainen ennakkoluulo lähinnä ylioppilastutkintotodistukseen perustuen, että enhän minä voi pärjätä yliopistossa.
Jenna huomasikin yllätyksekseen, että aikuisena oli hyvin erilaista opiskella. Motivaatio oli todella kova ja opinnoista sai oikeasti tukea omaan työskentelyyn.
– Opinnot ikään kuin sanoittivat omaa arkea ja tukivat työskentelyä, Jenna kertoo.
Avoimen opintojen kautta Jenna sai vahvistusta valinnalleen ja ajatus hoitotieteistä kääntyi hallintotieteiksi. Myös ajatus ylemmästä ammattikorkeakoulututkinnosta sai väistyä.
– Luulen, että yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto avaa paljon ovia! Koin myös tieteellisen puolen kiinnostavana, kun AMK-opinnoissa ja työelämässä on niin paljon käytäntöä.
Jenna sai vielä lisävahvistusta opiskelupaikan valintaan, kun oli työelämään tutustumisjaksolla ulkomailla.
– Olin Erasmus+ -reissussa Hollannissa ja huonekaverina sattui olemaan hallintotieteistä juuri samasta ohjelmasta valmistuvassa oleva opiskelija. Hän sanoi, että hae ihmeessä! Sitten hain ja pääsin.
Ennen lähiesimiehen vinkkiä ja tutustumistaan huonekaveriin, Jenna ei tiennyt näistä koulutusvaihtoehdoista, joita Itä-Suomen yliopisto tarjoaa sote-alan hallinto- ja asiantuntijatehtävistä kiinnostuneelle ja ylipäänsä, että voi pätevöityä muutoinkin kuin hoitotieteiden parissa. Näiden kahden suosittelijan kokemuksiin perustuen Jenna päätti hakea maisteriohjelmaan. Opintoja on nyt vuoden verran takana, ja hän on kokenut saavansa tältä ajalta todella paljon.
Opiskelu on sopinut hyvin myös täysipäiväisen työn oheen ja koronatilanteestakin on ollut hieman jopa hyötyä tässä. Vain yksi päivä on voitu järjestää kampuksella ja opinnot ovat tulleet verkkoon. Tosin alkavana syksynä Jenna on lähdössä mukaan myös tuutoritoimintaan ja kampuksellakin tulee käytyä varmasti useammin. Jenna jää syksyllä pariksi kuukaudeksi opintovapaalle ja pitää vapaata myös keväällä, jotta valmistuu tavoiteaikataulussaan. Hän kiittelee työnantajaansa Riihimäen kaupunkia hyvin joustavasta ja kannustavasta suhtautumisesta opiskeluun.
Laadukas sosiaali- ja terveyshallintotieteen opetus saa kiitosta
– Rehellisesti, opetuksen taso on ollut mahtava! Myös opiskelijan yksilölliset kokemukset otetaan huomioon ja opettajat antavat henkilökohtaista palautetta, Jenna summaa kokemuksiaan.
Hän on kokenut myös ryhmähengen todella hyväksi etäopinnoista huolimatta. Opinnot ovat antaneet mahdollisuuden verkostoitua hyvin erilaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa.
– On niin hienoa huomata, että voi ystävystyä vielä aikuisenakin. Ryhmässä on näkemystä todella paljon enemmän kuin ehkäpä vain hoitajataustaisella porukalla olisi.
Hän on kokenut saavansa koko ajan uutta näkökulmaa omaan työhönsä, kun teoriaa viedään oikeasti käytäntöön. Kotihoidon kentällä juuri sote-hallinnon opinnot konkretisoituvat erinomaisesti.
– Opinnot ovat myös parantaneet ja pönkittäneet itseluottamusta, Jenna toteaa.
Tehty työ todella näkyy osaamisessa ja arvosanoissa. Erityisesti englannin kielen osaamisen karttuminen on jopa yllättänyt Jennan.
Gradun tekeminen innostaa
Opintoista on jo puolet takana päin ja edessä vielä monta mielenkiintoista kokonaisuutta. Erityisesti edessä siintävä pro gradu -tutkielman tekeminen kiinnostaa. Jennalla onkin jo useampi aihe mietittynä, ja haasteena on valita näistä se kaikkein kiinnostavin. Aihepiiri tulee joka tapauksessa käsittelemään johtamista jollain tapaa, ja se tuntuu nuoresta esimiestyötä tekevästä kiinnostavalle ja luontevalle.
– Kolme aihetta on jo valikoitumassa: Nuoret johtajat ja heidän näkemyksensä johtamistyöstä, Johtamistyön helpottaminen digitalisaation avulla sekä Johtajan merkitys pitovoimassa.
Kaikki aiheet ovat mieluisia, mutta hän on saanut valintaan hyviä vinkkejä. Erityisesti kannattaa pohtia sitä, mikä oikeasti itseä kiinnostaa ja motivoi eniten, vaikka ehkä työllä olisikin tilaaja omine odotuksineen.
Jenna ei halua rajata liian tarkkaan tulevaisuuden haaveitaan ja suunnitelmiaan, mutta kehittämistyö ainakin kiinnostaa kovasti sekä erilainen asiantuntijatyö.
– Eihän sitä tiedä yhtään mistä itsensä löytää!
Kuopio sopii sosiaaliselle tyypille
Riihimäeltä, Hämeestä katsottuna kuopiolaiset vaikuttavat hyvin tuttavallisilta ja puheliailta. Jennalla tosin oli jo ennestään kokemusta Savosta. Hän on tutustunut seutuun Savonlinnassa asuneen mummonsa kautta sekä viettäessään aikaa kesämökillä Savossa.
– Savossa menee kolme sekuntia ennen kuin joku tulee tekemään tuttavuutta. Täällä on lupsakka asenne ja ajatusmaailma, että asioilla on tapana järjestyä.
Maantieteellisesti hän kokee Kuopion olevan sopivan etäisyyden päässä ja liikenneyhteyksien toimivan hyvin. Vesistöjen läheisyys viehättää myös kovasti, koska maisema poikkeaa niin paljon kotiseudusta.
Erityisesti mieleen on piirtynyt hetki aivan opintojen alusta ensimmäisestä ainejärjestötapaamisesta Kuopiossa. Jenna muistelee opintojen alkua, kun syksyisen järven pinnasta heijastui upea kuutamo Kuopion satamassa ja hänet valtasi onnellisuuden tunne ja ajatus siitä, että on tehnyt juuri oikeat valinnat elämässään.
– Ei vitsi, onpa elämää hyvää. Teinpä hyviä ratkaisuja ja ihan turhaan mietin, että pärjäänkö ja pystynkö, Jenna muistelee ajatelleensa.
Jennan vinkit sosiaali- ja terveyshallinnon opintoihin hakevalle
Kannattaa aina hakea ennakkoluulottomasti ja ainejärjestö Terho ry auttaa, jos herää jotain kysymyksiä opinnoista. Opinnot joustavat hyvin ja ne voi sovitella omaan elämäntilanteeseen. Jos alavalinta epäilyttää yhtään, niin Jenna suosittelee kokeilemaan ensin avoimen yliopiston opintoja.
– Avoimen puolella kannattaa tehdä sosiaali- ja terveyshallinnon kursseja tai vaikka perusopintokokonaisuuden voi lukea jo etukäteen, hän vinkkaa.
Jenna toivookin, että koulutusvaihtoehdoista olisi vieläkin enemmän tietoa ja hän on osaltaan kannustanut tuttavia suorittamaan opintoja. Suunnitteilla on myös mahdollisesti esittelyjen pitäminen oppilaitoksissa opiskelukaverin kanssa. Ehkäpä Jennasta tulee vielä juuri se henkilö, kenen suosittelujen siivittämänä joku uusi opiskelija löytää oman alansa sosiaali- ja terveyshallintotieteiden parista aivan kuten hänellekin kävi.
Kolme vinkkiä sosiaali- ja terveyshallintotieteen maisteriopinnoista haaveilevalle
- Muista avoimen yliopiston mahdollisuudet ja suorita opintoja jo ennakkoon.
- Kysy tarvittaessa neuvoa ainejärjestöltä ja jo sosiaali- ja terveyshallintotieteitä opiskelevilta.
- Hae ennakkoluulottomasti!