Kiinnostaako hallinto ja opinnot sosiaali- ja terveyshallinnon parissa? Juri Sivonen kertoo omat kokemuksensa opinnoistaan ja tarinansa siitä, kuinka tuli valinneeksi sosiaali- ja terveyshallintotieteen maisteriohjelman omaksi koulutusohjelmakseen. Juri viimeistelee parhaillaan maisteriopintojaan Itä-Suomen yliopistossa.
Juri Sivonen työskentelee Etelä-Suomen aluehallintovirastossa työsuojelutarkastajana. Ennen tätä hän työskenteli pitkään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, HUSin korvaklinikalla anestesiahoitajana. Työn ohessa hän opiskelee sosiaali- ja terveyshallintotieteen maisteriohjelmassa Itä-Suomen yliopistossa. Juuri tällä hetkellä Juri on opintovapaalla ja viimeistelee opintojaan.
– Perheeseeni kuuluu vaimo, 4-vuotias tytär ja kissa, Juri kertoo.
Juri on työskennellyt anestesiahoitajana pitkään ja hän on toiminut jo noin 20 vuoden ajan hoitoalalla. Ennen tätä työkokemusta on kertynyt myös ravintola- ja vakuutusalalta.
– Vuonna 2019 tuli tunne, että jotain muutakin pitäisi vielä tehdä. Olin ollut luottamusmiehenä ja työsuojeluvaltuutettuna hallinnon kanssa tekemissä ja se alkoi kiinnostaa. Lähdin opiskelemaan sosiaalihallintotieteen perusopintoja avoimeen yliopistoon. Suoritin perusopinnot vuoden aikana ja olin jo siinä vaiheessa päättänyt hakea yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi. Hain ja pääsin yliopistoon. Nyt olen opiskellut vuodesta 2020, Juri muistelee.
Mikä sai sinut hakemaan Itä-Suomen yliopistoon sosiaali- ja terveyshallintotieteen koulutukseen?
Hoitotiede olisi voinut olla myös sairaanhoitajataustalla varteenotettava suunta, mutta kiinnostus hallintoon vei voiton. UEF oli Jurin ensisijainen hakuvaihtoehto ja onneksi opiskelupaikka aukenikin ensimmäisellä yrittämällä.
– Hallinnon puoli kiinnosti erityisesti. Hain Itä-Suomen yliopiston ohessa samalla Ouluun, jossa alaa voi myös opiskella, Juri tiivistää.
Mitä odotat opinnoiltasi ja tulevaisuudelta?
Jurin opinnot alkavat olla aivan loppusuoralla ja tällä hetkellä hän tekeekin jo graduaan. Gradun aihe koskee yli 50-vuotiaiden hoitajien työkyvyn ylläpitoa ja tällä hetkellä Juri kerää aineistoaan.
– Teen systemaattisen kirjallisuuskatsauksen aiheestani ja muodostan hakulausekkeen, jolla haen tutkimuskysymykseeni vastaavia artikkeleja eri tietokannoista. Näistä teen synteesin sisällönanalyysin avulla. Näin minun pitäisi saada vastaus, miten ikääntyviä terveydenhuollon työntekijöitä on tuettu ja miten heitä pitäisi tukea aikaisemman tutkimuksen perusteella, Juri kuvaa.
Pro gradu -tutkielman lisäksi suorittamatta on vain muutamia kursseja. Juri odottaa saavansa tutkinnon valmiiksi tulevana syksynä.
Opinnot ovat olleet mielenkiintoiset ja kaikin puolin odotusten mukaiset. Hallintoa on käsitelty hyvin monipuolisesti ja erityisesti teoriaosaaminen ja käsitteiden hallinta ovat kohonneet uudelle tasolle. Ymmärrys on kasvanut niin monella kurssilla, että Juri ei nostaisi esiin mitään erityistä vaihetta opinnoissaan. Ainoa harmitus on, että hän ei innostunut yliopisto-opinnoista jo vuosia aiemmin.
– Koko ajan ymmärrys ja osaaminen vain kasvavat. Tämä ei todellakaan ole ollut hukkaan heitettyä aikaa, Juri kiittelee.
Tulevaisuudessa Juri näkee itsensä asiantuntijaroolissa. Sairaalamaailman lisäksi valtionhallinto tai kunnallishallinto kiinnostavat.
Ei kannata liikaa miettiä omaa ikää. Opiskelusta on aina hyötyä ja työnantajatkin arvostavat osaamisen karttumista.
Juri Sivonen
Miten kuvailisit opiskelukaupunkiasi Kuopiota?
Pandemia on tuonut oman lisänsä opiskeluun myös sosiaali- ja terveyshallintotieteissä. Normaalitilanteessa kohtaamisia olisi ollut varmasti reilusti enemmän. Toisaalta koronatilanne on ollut helsinkiläisen näkökulmasta jopa eduksi, koska matkustelua on ollut vähemmän ja työ sekä pikkulapsiarki on ollut helpompi sovittaa yhteen opintojen kanssa. Juri harmittelee kuitenkin sitä, että opiskelukavereihin ei ole varsinaisesti päässyt kunnolla tutustumaan. Opintojen aikana hän on käynyt vain kolme kertaa yliopistolla. Normaalitilanteessa kontaktipäiviä olisi noin kymmenkunta vuosittain.
– Tykkäsin Kuopiosta niinä kertoina, kun olen päässyt siellä käymään. Kaikki on kompaktisti keskustassa. Toivottavasti korona hellittää ja tulevat opiskelijat pääsevät verkostoitumaan paremmin. Suosittelen muodostamaan kontakteja opiskelukavereihin ja opettajiin, Juri summaa.
Vinkkisi sosiaali- ja terveyshallintotieteistä kiinnostuneelle?
Juri on kokenut, että koulutus on ollut hyvä ja antanut paljon osaamista käytäntöön. Opintojen alussa painotettiin sitä, että työn ohessa koulutus voi tuntua raskaalta ja Juri kehottaakin punnitsemaan tarkoin sitä, miten paljon pystyy tekemään työtä opintojen ohessa.
– Avoimen opinnot oli helppo suorittaa työn ohessa, mutta tutkinto-opiskelijana työn ja opintojen yhteensovittaminen on jo haastavampaa, ja tähän kannattaa varautua. Jos on mahdollista olla opintovapaalla, niin tätä kannattaa myös hyödyntää, Juri suosittelee.
Kaiken kaikkiaan opinnoista on hyötyä missä vain elämän- ja työuran vaiheessa. Juri on tyytyväinen, että päätti hankkia lisäosaamista ja hakeutua yliopistoon.
– Ei kannata liikaa miettiä omaa ikää. Opiskelusta on aina hyötyä ja työnantajatkin arvostavat osaamisen karttumista, Juri tiivistää.