Roosa Salminen opiskelee sosiaalityötä Kuopion kampuksella. Opintojen ihmisläheisyys ja hyvin opettavaiset käytännön harjoittelut ovat tehneet Kouvolasta muuttaneeseen opiskelijaan vaikutuksen. Lue Roosan tarina ja katso myös hänen neuvonsa sosiaalityöstä innostuneelle hakijalle.
– Olen Roosa Salminen ja alun perin kotoisin Kouvolasta. Ennen yliopistoa kävin lukion ja pidin yhden välivuoden. Hain suoraan lukiosta yhteishaussa kauppatieteisiin ja hallintotieteisiin, koska ajattelin niiden olevan hyviä yleispäteviä koulutuksia. Jo pääsykoemateriaaleja lukiessani tajusin, ettei kumpikaan ollut minun alani. Välivuoden vietin töissä lakritsitehtaalla miettien omia vahvuuksiani sekä mielenkiintojani. Koulutuksia selaillessa löysin yhteiskuntatieteet ja sosiaalityön, joka tuntui heti itseäni kiinnostavalta alalta ihmisläheisyytensä vuoksi. Kävin kesällä 2021 sosiaalityön valintakokeissa Tampereella, ja yllätyksekseni pääsin heti ensimmäisellä yrittämällä sisään Itä-Suomen yliopistoon.
Miksi hait opiskelemaan sosiaalityötä Itä-Suomen yliopistoon?
– Itä-Suomen yliopistoon tieni vei puhtaasti kaupungin takia. Vertailin muutamaa kaupunkia, joista loppujen lopuksi Kuopio vei sydämeni, vaikka en ollut siellä koskaan käynytkään. Kyllä kannatti luottaa intuitioon! Sosiaalityössä taas alana minua kiinnosti erityisesti auttamistyö, yhteiskunnallisesti vaikuttava ala, ihmisläheisyys, varma työllistyminen sekä alan moniulotteisuus.
– Mietin hakiessani myös paljon itseäni opiskelijana. Mietin sitä, onko paikkani yliopistossa vai ammattikorkeakoulussa. Sosionomin koulutus oli toinen vaihtoehtoni. Päädyin kuitenkin loppujen lopuksi haastamaan itseäni ja valitsemaan sosiaalityön koulutuksen, koska tiesin saavani siitä valmistuttuani sosiaalityöntekijän pätevyyden toisin kuin sosionomin koulutuksesta. Sosiaalityöntekijän pätevyyttä tarvitaan sosiaalihuollossa esimerkiksi päätösten tekemiseen.
Mitä sivuaineita olet valinnut, ja miten ne täydentävät pääainettasi tai laajentavat osaamistasi?
– Olen suorittanut sivuaineopintoinani yhteiskuntapolitiikan ja psykologian perusopinnot. Yhteiskuntapolitiikka auttaa minua ymmärtämään sitä, miten yhteiskunta ja sosiaaliturva toimii. Molemmat ovat sosiaalityössä hyvin keskeisiä ja tärkeitä elementtejä. Psykologian opiskelun koen hyödylliseksi kaikille ihmisten parissa työskenteleville ammattiryhmille. Itsellä psykologian valintaan vaikutti myös mahdollisuus kouluttautua psykoterapeutin tehtäviin tulevaisuudessa.
Millaisia tavoitteita ja toiveita sinulla on sosiaalityön opintojesi suhteen?
– Tavoitteena on valmistua vuonna 2026 sekä löytää itseäni kiinnostava pro gradu -tutkielman aihe, jotta sen työstäminen olisi itselleni mahdollisimman antoisaa. Tavoitteena on myös ottaa kaikki irti viimeisestä käytännön harjoittelusta ennen valmistumista, jotta saan mahdollisimman varman olon jatkaa mahdollisesti jo kesätöihin viransijaiseksi omalle alalle.
Mikä on ollut tähän mennessä parasta opinnoissasi?
– Parasta opinnoissani on ehdottomasti ollut pidempi käytännön jakso, jonka sain viettää lastensuojelun parissa. Olin etuoikeutettu, kun sain oppia jopa seitsemältä sosiaalityöntekijältä. Se tuntui sellaiselta osaamiselta, jota ei voi saada muualta kuin käytännön jaksolta. Myös kaikki vuorovaikutuskurssit ovat olleet antoisia harjoituksia työelämää ajatellen. Lisäksi aktiivisuus opiskelijaelämässä ja opiskelijajärjestöissä on tuonut elämääni hirmuisen määrän uusia ystäviä ja mahtavia kokemuksia.
Voitko jakaa jonkin erityisen hetken opinnoistasi?
– Kyllä se oli varmasti omien taitojen huomaaminen käytännön jakson aikana sekä hyvien palautteiden kuuleminen. Silloin tajusin, että olen ihan oikeasti kasvamassa sosiaalityöntekijäksi.
Uutisointi sosiaalityöstä ja sosiaalityöntekijöistä on usein hyvin negatiivissävytteistä. Älä säikähdä tai luota pelkästään lööppeihin, vaan tutustu alaan syvemmin esimerkiksi tieteellisten artikkeleiden tai sosiaalityön uraverkoston kautta. Vaativuuden lisäksi työ on myös todella antoisaa ja opettavaa!
Roosa Salminen
UEF-lähettiläs
Millaisessa unelmatyössä näet itsesi valmistumisen jälkeen?
– Sosiaalityön kenttä on niin laaja, etten tällä hetkellä ole vielä osannut kaavailla päässäni mitään unelmatyöpaikkaa. Lastensuojelulla ja minulla jäi selkeästi jotain vielä kesken harjoitteluni aikana, mutta myös mielenterveys- ja päihdetyö sekä esimerkiksi vankilan sosiaalityö kiinnostavat minua. Tulevaisuuden työurasta odotukseni ovat pitkä, työntäyteinen ja opettava. Uskon, että viimeisenä vuotenani osaan vastata kysymykseen unelmieni työpaikasta paremmin.
Miten olet kotiutunut Kuopioon? Mikä tekee Kuopion kampuksesta erityisen opiskelupaikkana?
– Kuopiosta on tullut kotini, jossa on hyvä olla ja helppo hengittää. Kuopiosta on ollut sopiva matka niin etelään kuin pohjoiseenkin sukulaisteni luo vierailemaan. Kuopiossa on mielettömän kaunista niin talvella kuin kesällä sekä lukemattomasti urheilu-, harrastus- ja vapaa-ajan aktiviteettimahdollisuuksia. Opiskelijakaupunkina Kuopio on vilkas ja tapahtumia on opiskelijoille laidasta laitaan. Savilahden kampusalue on kaunis sekä jatkuvasti kehittyvä, ja sen läheltä löytyy esimerkiksi Prisma, Savonia AMK, Savon Ammattiopisto sekä upouusi liikuntakeskus Luola. Lisäksi kampusalueelle on helppo kulkea jalan, pyörällä, autolla tai julkisilla liikennevälineillä.
– Erityisesti kandidaatin tutkielman teon aikaan tuli testattua todennäköisesti kampuksen jokainen kolo. Pidän Snellmanian kirjastosta, koska siellä on hyvä ilmanvaihto, rauha keskittyä omaan tekemiseen sekä kirjallisuus lähellä. Pidän myös Snellmanialla opiskelijoiden varattavissa olevista itsetyöskentelytiloista, koska niissä on myös äänieristys sekä mahdollisuus katsoa esimerkiksi kavereiden kanssa luentoa valkokankaalta. Tietysti oman ainejärjestöni Socius ry:n kerhotilat Tietoteknialla ovat itselleni lähellä sydäntä, koska siellä on usein tuttuja sekä aina lämmin vastaanotto.
Mitä muuta haluaisit kertoa opiskeluelämästä?
– Olen itse toiminut yliopiston aikana tuutorina, ainejärjestön puheenjohtajana ja nyt UEF-lähettiläänä, joten koen ottaneeni kyllä kaiken hyödyn irti siitä, mitä opiskelijaelämällä on tarjota. Toisella puolella vaakakupissa on lepo ja huolenpito itsestään, koska ne ovat yksinkertaisesti avain jaksamiseen ja opiskeluissa etenemiseen.
Roosan vinkit sosiaalityön opinnoista innostuneille
1. Yhteiskuntaopista ja Historiasta on paljon hyötyä valintakokeisiin lukiessa. Voit kysellä omalta yhteiskuntaopin ja historian opettajalta vinkkejä aihealueista tai esimerkiksi artikkeleista, joita kannattaisi lukea. Näin voit alkaa valmistautua jo ennen valintakoemateriaalin julkaisemista.
2. Uutisointi sosiaalityöstä ja sosiaalityöntekijöistä on usein hyvin negatiivissävytteistä. Älä säikähdä tai luota pelkästään lööppeihin, vaan tutustu alaan syvemmin esimerkiksi tieteellisten artikkeleiden (esim. Janus) tai sosiaalityön uraverkoston kautta. Vaativuuden lisäksi työ on myös todella antoisaa ja opettavaa!
3. Usko ja luota itseesi! Sinä itse olet itsesi asiantuntija.